Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

GoogleSketchUp, modelovanje vozila i sl.

[es] :: 3D modelovanje :: GoogleSketchUp, modelovanje vozila i sl.

Strane: 1 2

[ Pregleda: 11804 | Odgovora: 24 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Mladen R
Mladen Radosavljevic

Član broj: 189914
Poruke: 103
91.150.119.*



+1 Profil

icon Re: GoogleSketchUp, modelovanje vozila i sl.10.04.2009. u 20:00 - pre 183 meseci
Evo, malo sam poboljsao tockove, imao sam nekih tehnickih poteskoca ali je sve OK. Jedino mi je sada toliko slozen model da ne mogu vise da ga rotiram koliko mi trza kompjuter.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Stranger2
Stranger2

Član broj: 143429
Poruke: 2572
77.237.106.*

Sajt: www.videomajstor.com


+43 Profil

icon Re: GoogleSketchUp, modelovanje vozila i sl.10.04.2009. u 23:23 - pre 183 meseci
Pa sketchup uvek malo trza ali to meni ne smeta.
Kod vecine ljudi sketchup trza jer ne razmisljaju na pravi nacin dok crtaju. Dacu ti par saveta za smanjenje trzanja:

- svaka povrsina se sastoji od trouglova samo sto su skriveni. Kada mnogo modifikujes neku povrsinu, seces, dodajes, oduzimas, presecas linijama itd. ti stvaras na toj povsini veliku klicinu trouglova a da toga nisi svestan. sto je vise trouglova to je rendering sporiji. kada ih je previse onda trza.
na primer: kada nacrtas kvadrat to su samo dva trougla i to je minimalno za kvadrat. Ali ako tom kvadratu odseces jedan trougao u cosku, onda se taj novi oblik sastoji od najmanje tri trougla. ako napravis jos par prepravki verovatno ces napraviti povrsinu koja se sastoji od 10 trouglova.
ja zbog toga maksimalno koristim pomocne linije ili povlacim prave linije koje mi sluze kao pomoc. onda povlacim finalne linije i sa minimalnim brojem linija (i trougčlova) dobijam povrsinu.

- povrsine koje se dodiruju sa drugim povrsinam ili linijama takodje imaju veci broj trouglova nego sto treba. odvajanjem svih logicnih celina u posebne grupe se izbegava ovaj problem.
npr. nacrtas krug (krug se po u sketchup-u po defaultu sastoji od 24 trougla) i ond ga na primer preseku nekoliko linija koje prolaze kroz tu ravan. taj krug ce verovatno postati povrsina od preko 100 trouglova.
ali ako krug (koji ne planiras modifikovati) stavis u posebnu grupu, linije koje prolaze kroz tu ravan ga nece izmeniti i onda ces imati mnogo manje trouglova.

konkretno ovi srafovi i izboceni delovi na felgi ako nisu posebne komponente onda se na preseku njih i zaobljenih delova felge stvara uzasno veliki broj povrsina i trouglova.

ovi cevasti delovi kao na primer hidraulicki klipovi trebaju biti svaka cev posebna grupa. ili da ih nacrtas posebno pa pomeris. jer ako jedna drugu seku onda isto postaju jako mnogo slozene za rendering.

-cevi koje se savijaju ce imati najmanji broj truglova ako ih crtas alatkom follow me. trebas da nacrtas liniju za vodjenje kroz srediste cevi. i na pocetku linije nacrtas profil tj. presek. onda ga alatkom follow me povuces po liniji vodilici.

- kada se dugo mucis sa nekim delom modela onda pomaze da ga stavis u grupu. zatim povlacis linije tacno preko linija unutar grupe i dobijas jos jednu kopiju toga ali sa garantovano manjim brojem trouglova.

- u preferences treba biti ukljucena graficka akceleracija. to drasticno smanjuje trzanje. koje ce sve opcije biti ponudjene zavisi od tvoje graficke kartice i koliko su novi drajveri. ako na primer imas tri razlicita kvaliteta renderinga da izabers onda ce onaj najmanje kvalitetan da najmanje trza.

- iskljucivanjem senke (shadow) isto mnogo manje trza. senka je namenjena za prezentaciju ali nije bas potrebna dok modelujes.

- neki stvari koje nacrtas sluze samo kao pomoc za crtanje nekih delova. takve stvari trebaju biti u posebnim grupama i trebas da ih dodelis posebnom layeru "pomocne linje" kada taj layer sakrijes automatski model postaje jednostavniji.

- za ove delove koji se mnogo ponavljaju treba korisititi komponete. a za neke posebne delove treba koristiti dinamicke komponente (imas ih samo u sketchup 7 pro verzija) njih jos nisam poceo koristiti jer nisam naviako pa ne znam da ti dam primer. Uglavnom mogle bi posluziti.

- a postoje i izgubljeni delovi tj. neke stvari nacrtas i ne vidis, zaboravis da si nacrtao. kada se od samog pocetka koriste grupe i lajeri i skrivaju kada je potrrebno onda se to ne desava.

to je otprilike to. je ne razmisljam direktno o tome vec refleksno se drzim tih principa dok crtam. verovatno si primenjivao nesto od toga sto sam naveo ali od viska ne boli glava.

 
Odgovor na temu

Mladen R
Mladen Radosavljevic

Član broj: 189914
Poruke: 103
79.101.251.*



+1 Profil

icon Re: GoogleSketchUp, modelovanje vozila i sl.20.04.2009. u 17:32 - pre 182 meseci
Evo, hidraulika je uradjena, e sad bilo bi extra kad kada bi mogao da uradim da moze da se pokrece
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Stranger2
Stranger2

Član broj: 143429
Poruke: 2572
212.15.173.*

Sajt: www.videomajstor.com


+43 Profil

icon Re: GoogleSketchUp, modelovanje vozila i sl.22.04.2009. u 14:01 - pre 182 meseci
Nece moci da se pomera na taj nacin jer su tu povezana bar tri dela koji medjusobno uticu na pokrete. U sketchupu mozes samo da pomeras ili rotiras jedan deo ili istovremeno vise delova ali po jednoj osi ili oko iste ose.

Ako bas hoces da od toga napravis realnu animaciju onda bi morao da exportujes u recimo 3ds max pa onda da nastavis animiranje u njemu. Ali to ti je bar 10 puta komplikovanije od sketchup-a i verovatno ti se ne isplati da svladavas takve programe samo radi toga.
 
Odgovor na temu

Mladen R
Mladen Radosavljevic

Član broj: 189914
Poruke: 103
93.86.53.*



+1 Profil

icon Re: GoogleSketchUp, modelovanje vozila i sl.27.04.2009. u 17:07 - pre 182 meseci
Traktorce
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

[es] :: 3D modelovanje :: GoogleSketchUp, modelovanje vozila i sl.

Strane: 1 2

[ Pregleda: 11804 | Odgovora: 24 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.