[ pailhead @ 04.06.2005. 00:06 ] @
Dobro bi mi dosao program koji bi mogao da mi resi velicine sila u nekom nosacu. Do sad sam cuo samo za 3d tower, koji je razvijen kod nas. Da li postoji jos nesto, i po mogucstvu da nije par hiljada dolara, ili bar da postoji neki studentski popust.
[ .LoG @ 04.06.2005. 01:25 ] @
AxisVM, www.axisvm.com - Imas studentsku verziju, ogranicenu. " All functions of the software are fully enabled within a capacity limitation of 30 line elements and 100 surface elements, and there is no time limit on the usage of the program."
Mozes skinuti i od njih dobiti kljuc za potpuno funkcionalnu probnu verziju od 60 dana, ali ogranicenu na samo tvoj hardware.

SAP, www.csiberkeley.com - Ima demo

Asphalatos Calculator, www.aspalathosoft.com - ni blizu kao gornja dva, ali je domaci i jednostavniji

Staad, www.reel.co.uk - ne znam za demo

i Tower, www.radimpex.co.yu - domaci, jedan od boljih ali je demo previse ogranicen


[ Djomloun @ 04.06.2005. 11:44 ] @
Imasx Beam2D, mozxe da resxava samo nosacxe koji su u jednoj ravni. Mali je za download, i mislim da je free.
[ Garac @ 04.06.2005. 13:04 ] @
Od domaceg softvera...
TOWER, proizvod Radimpexa je vrh.. ako ga ikada nadjes, veruj mi zavrsio si posao.. Velika prednost je sto je Tower radjen i prema nasim standardima. To je od posebnog znacaja kada znas da on moze i da dimenzionise elemente od celika, drveta, armiranog betona po nasim JUS standadima, i PBAB-u za beton. Drvo i celik uglavnom predimenzionise dok je sa AB uglavnom dobar. Ako ti treba samo statika tu je i vise nego odlican, ako sve ulazne podatke dobro uneses.. Postoji demo verzija koju mozes da skines.. mislim da se stiglo do verzije 5.4x.. tu je ogranicen broj cvorova do 300, iskljucena sva dimenzionisanja... ali radi statiku po teoriji I i II reda, seizmiku, stabilnost.. interesantno je da mozes da skines i full verziju koja je zasticena HASP2 HardLockom.. ja ti prepurucujem da skines demo, i resene primere, .. ako ti treba samo statika .. demo za male stvari moze da posluzi... full je nenormalno skup...

Od stranog softvera..
Ja bih ti licno preporucio SAP2000. Sve ti je jasno kad vidis da su ga radili ljudi sa Berkeley univerziteta u Kaliforniji. Sigurno znas da je to jedan od najjacih univerziteta na svetu. Program jednom recju razvaljuje od proracuna. Pored klasicne statike radi nelinearnu analizu, seizmiku, mozes da mu napakujes periodicna opeterecenja (u fidu funkcije), pokretna, dinamicke udare, temperaturne promene...itd.itd. e sad to su ti extremne stvari koje ti retko kad trebaju.. jedino ako se ne zezas sa mostovima, vodotornjevima i sl.. Naravno program radi i ono klasicno sto tebi i nama treba.. MTN dijagrame, pomeranje oslonaca, zglobova... moze i da dimenzionise ali po EuroCode2, i US standardima... nije tezak za rad... moze da se nadje.. i full i demo..

.ps.. kolega je pominjao Aspalathos.. od komsija iz HR.. fin program .. koristan.. meni se licno svidja deo za fiziku.. ni celik nije los.. ogranicen u vidu stampanja.. kad hoces da stampas on ti preko cele strane udari neki logo ili sta ti ja znam.. inace sve ostalo radi.. nije lose imati..

Pozdrav!
[ blazasus @ 04.06.2005. 22:17 ] @
probaj X-steel
mislim da je dobar ima pirata alia licno nisam koristio
javi sta si uradio
>
[ blazasus @ 04.06.2005. 22:20 ] @
potrazi ga na gradevini
oni sigurno imaju nesto za to a i ima da se nabavi CD sa
"gradevinskimsoftvare" tako se zove i tu ina i SAP 2000 i jos krs
programa i nijeda nije demo ilitrijal
>
[ blazasus @ 04.06.2005. 22:23 ] @
> hej kralju mismi da taj program mozes da nabavi i kod nas na gradevini
ima i briscCAD dodatak za tako nesto
mislim sigurnoi ima
javi sa sta si u