[ Iznogud @ 04.10.2002. 11:45 ] @
Primetio sam da kada se qmail-inject-u prosledi mail koji nema u header-u primaco pod To, cc, bcc vec se u headeru nalazi nesto kao
"...for <[email protected]>.. "
qmail jednostavno ovakav mail vraca posiljaocu.
E sad, ovo je problem je dosta mailing lista radi bas na ovom fazonu.
U stvari kod mene je situacija sledeca: dial-up sistem, primanje poste sa pop3 servera pomocu fetchmail-a i prosledjivanje lokalnom MTA (qmail). Dakle u fetchmailrc stoji:
mda "/var/qmail/bin/qmail-inject" i sva posta koja ima onaj "for" a nema To, cc, bcc odbija se i vraca posiljaoci i ako u lokalnom -vitualnom domenu postiji user koji je pod for <..>.
Znam da se to moze resiti sa procmail-om ili getmail-om(koji i koristim) ali me zanima da li qmail moze ovo sam da resi?
Sta bi bilo da smo direktno na internetu i da dodje takav mail - posto se tad ne bi koristi fetchmail takva bi posta bila odbijena? Ime li neko resenje za to??
[ B o j a n @ 07.10.2002. 17:43 ] @
Hmmm, naravno da ima resenja, samo nije mi jasno zbog cega bi se uopste ijedan email prosledio a da nema From: polje popunjeno. Time se automatski ubija potencijalni spammerski front L;)

ps: jel koristis rewrite pravilo na fetchmail-u ?
[ Iznogud @ 07.10.2002. 19:44 ] @
Bojane, ne znam da li si shvatio problem.
Firma ima dial-up sistem pa se prvo sve poruku smestaju u firmin mailbox kod provajdera. Kada te mailove pokusam ta sa pop3 servera provadera pokupim sa fetchmail-om i prosledim sa mda "/var/qmail/bin/qmail-inject" (dakle bez koriscenja procmaila i njegovih filtera) qmail jednostavno sve poruke koje nemaju u headeru To, cc, Bcc vraca posiljaocu .
Postoje mailovi koji nemaju To, cc, Bcc vec u headeru sadrze nesto kao for <[email protected]> (po pravilu to su mailovi koji dolaze sa raznih mailing lista.
E sad, kako to ono nemaju To, cc, Bcc ja ne znam - mozda je to posledica toga sto se prvo smestaju mailbox firme kod provajdera pa ih mi tek onda pokupimo.
Ja sam ovaj problem resio tako sto postu kupim pomocu getmail-a (http://www.qcc.sk.ca/~charlesc/software/getmail-2.0/) koji i gleda taj deo headera sa "for".
Medjutim moje pitanje se odnosi na to sta bi bilo kada bih ja imao direktan prustup internetu - pa mi stoga ni fetchmail ni getmail ne bi trebali vec bi qmail osluskivao port 25 i sam donosio odluku gde koji mail da raspodeli.
Kako onda resiti taj problem ako u headeru nema To, cc, Bcc vec samo ono famozno "for<[email protected] >"