[ flylord @ 13.10.2002. 23:31 ] @
Da li zna neko kako da u kombinaciji vpopmail-a i qmail-a napravim da kad user pogresi vise od npr. 3 puta passwd, da mu se automatski zakljuca nalog. Samo da napomenem, da su mi useri u bazi a ne u systemskom passwd fajlu.
A drugo pitanje, kako da ogranicim da ne moze svako da salje na neke naloge!?
[ MoHicAn @ 13.10.2002. 23:39 ] @
Hm ovo prvo zvuci malo strogo al dobro ... uostalom vpopmail ne koristi sistemske korisnike za mailove vec svoje i ne znam kako njima manipulisati ... tipa nesto kao passwd -l user.

Sto se tice drugog pitanja to ti spada u relaying i ako si podesio qmail preko supervise skripti kao sto je objasnjeno ranije ovde onda relaying mozes da podesis u /var/qmail/service/smtpd/ i tu ces napraviti fajl tcp (trebalo bi da ga vec imas) i u njemu ces stavkama tipa 217.26:alow ja mislim dozvoliti slanje maila na te ip range-ove. Posle unosenja podataka u tcp fajl uradi make i dobices tcp.cdb il tako nesto nisam siguran i opet kazem ako si radio po mom uputstvu pri dizanju smtpd-a on ce procitati potadke iz tog fajla tako da ti samo ostaje da uradis jedan svc -t /service/smtpd/
[ flylord @ 14.10.2002. 19:23 ] @
Caos,
Izgleda da nisam bio jasan nazalost:( Ono sto ja hocu je otprilike ovo. Imam na sistemu gomilu aliasa. I svakom alijasu pripada vise usera. E sad hocu da na odredjen alias mogu da salju samo odredjeni useri (tj samo oni koji su pripadnici tog aliasa) i ovo bih zeleo da uradim bez koriscenja nekog software za mailing liste, ako je ikako moguce.
Thnx
[ B o j a n @ 18.10.2002. 23:52 ] @
Hey-ho,
iskreno, ne vidim neku korist od takvog nekog sistema, i prema tome ne mogu nikako konkretno da ti pomognem, ali mogu da te uputim na dot-qmail ( .qmail ) madjije. Naime, mozda si i sam dovalio da svaki qmail korisnik koji prima email, ima svoj .qmail file, koji po default-u sadrzi string "./Maildir/", ili u redjim situacijama "./Mailbox".
E sad, ti mozes da u .qmail guras sve zivo, od filtera za sve i svasta, pa do ne znam kakvih AI email reply mehanizama. Mozes da pozivas i neke externe programe, ili da pises sam svoje direktno u .qmail file.

Resenje za tvoj konkretni problem, kako si ti opisao u drugoj poruci, da se restriktuje slanje email-a samo sa odredjenih adresa mozes verovatno da sredis pomocu pajpovanja na neki skripto-filter.

Nadam se da sam barem bio od _neke_ koristi, ako ne i davez l;)