[ bre @ 17.10.2002. 20:23 ] @
Cemu sluzi i kako radi qmail za outlook.
Ustvari imam 5 racunara, svaki ima svoj e-mail [email protected], [email protected] Hteo bih da svako sam salje i prima svoju postu na neki nacim. Ucinio mi se pogodnim MDaemon, ali posto ja bas nisam vican u ovoj oblasti potrazio sam odgovore citajuci razne poruke na forumu ali nisam imao neke koristi. Video sam da se dosta govori o qmail-u pa reko da probam i nadjem qmail za outlook instaliram ali se nista.
Ako je neko voljan da me uputi koji bi program bio najjednostavniji za ono sto meni treba.
[ Iznogud @ 18.10.2002. 07:14 ] @
qmail je MTA (mail transfer agent) ili kako se popularno zove "mail server". Mozes ga poterati iskljucivo na linux-unix operativim sistemima, ali negove usluge mogu, naravno, koristisi svi OS-ovi pa i tvoj outlook na windows-u.
Ti bi dakle trebao da imas jednu linux masinu na kojoj bi podesijo qmail da prima i salje mail-ove za tvoj domen "imefirme.co.yu" na kojoj bi naravno i definisao korisnike tog domena. Ne bi bilo lose da tu ubacis i vpopmail jer sa njime mozes definisati vise virtuelnih domena a i useri ne moraju imati nalog na linux sistemu (vec samo u okviru datog domena definisanog na vpopmail-u)
U svakom slucaju idi na www.qmail.org gde ti se nalazi sav potreban softver i dokumentacija - download-uj, citaj i sretno.

PS. pogledaj i thread-e na ovom forumu vezane za qmail, sigurno ce ti biti od koristi.
[ bre @ 21.10.2002. 20:13 ] @
Hvala puno na odgovoru. Znaci samo na linux-unix. Posto nemam masinu koju bi mogao da izdvojim samo za to, trebao bi mi program koji to isto radi ali pod windowsom. Da li sem Daemona, koji je za moje znanje suvise komplikovan postoji jos neki program. Podesavajuci Daemon sam se zagubio u obilju onoga sto treba definisati.
[ Goran Rakić @ 21.10.2002. 21:10 ] @
imaš neki ArgoSoft MailAgent... košta 15$ a podešava se u 10min, spor je, zaguši a ume i da obori mašinu kada kreneš da šalješ nešto veliko ali podržava i virtualne domene i ako želiš nešto za igranje slobodno probaj.
[ Iznogud @ 21.10.2002. 21:11 ] @
Idi na www.google.com pa stavi "MTA for windows". Mada mislim da gresis u vezi MDeamon-a, on je krajnje jednostavan za konfigurisanje - samo kliktanje misem u nesto malo citanje dokumentacije - jednostavno definises domen i dodajes korisnke.
Ja sam ga davno kunfigurisao u sprezi sa Wingate-om (mislim da je ista firma u pitanju) i nije radio lose.
Samo znaj - linux(unix) i njihovi MTA (sendmail, qmail,smail..) su nenadmasni na tom polju.