[ stefaneg @ 03.06.2006. 13:29 ] @
Pronašao sam sličnu temu od pre dve godine, ali kako niko nije odgovorio pitaću ponovo: Interesuje me da li je ovaj fax priznat van zemlje, i da li se može meriti sa drugim tehničkim fakultetima u Srbiji. Wapeem za odgovorom na ovo pitanje, tako da ako ima onih koji studiraju na ovom faxu neka iznesu svoje mišljenje. A ako nema takvih biće mi dovoljno za sada makar rekla-kazala...
[ STOMAR_3 @ 03.06.2006. 16:42 ] @
Ne
[ despotbg @ 03.06.2006. 17:36 ] @
Znam ljude koji tamo studiraju i mogu ti reći da imaju prilično teorijskog znanja posle njega(većina mojih profesora ga je završila) u srbiji će svakako pre da izmu ETF nego TEF ali jbg. u srbiji ionako je manjak inženjera tako da je to bitno samo za prvi posao. U instranstvu neće ti priznati ni jedan ni drugi,.
[ stefaneg @ 11.06.2006. 18:24 ] @
skroz sam zabeavio na ovu temu... postavio sam je u ime druga, a ne u svoje.

Kako to misliš da ni jedan neće biti priznat u inostranstvu? Pa zar ETF ne važi za jedan od 10 najtežih u tom domenu? Zar mu to ne daje neki autoritet?
[ Count Zero @ 11.06.2006. 18:51 ] @
Tačno je da su u zemlji postojali problemi sa priznavanjem pojedinih smerova, ali je to rešeno. Što se tiče proznavanja na strani, potrebno je završiti posao vezan za Bolonjsku deklaraciju. Studiranje po novim, modernim programima je počelo 2005/06. školske godine, ali preostaje i pitanje akreditacije. Nakon toga može se očekivati raščišćavanje ovih nedoumica.
[ A.H. @ 02.09.2006. 01:33 ] @
Citat:
Kako to misliš da ni jedan neće biti priznat u inostranstvu? Pa zar ETF ne važi za jedan od 10 najtežih u tom domenu? Zar mu to ne daje neki autoritet?


Zelim da skrenem paznju na nesto. Sto se tice tezine fakulteta tacno je da je ETF dosta tezak. Ali to opet ne znaci da je on i jednako kvalitetan. Posto ne mogu direktno da govorim o ETF-u jer ne idem tamo, govoricu o slicnom primeru (Masinski fakultet, Beograd), meni dobro poznatom jer sam student istog.
Stvar je u prakticnom znanju.Lepo je to sto nasi studenti znaju (makar bi trebali da znaju) da parcijalna diferencijalna jednacina drugog reda nema resenje u zatvorenom obliku (osim u spec. slucajevima) ali to je za inzenjersku praksu od manje vaznosti.Ja recimo jos uvek ne znam kako da prakticno snimim odziv nekog realnog masinskog sistema na bilo koju ulaznu velicinu iako sada upisujem cetvrtu godinu. Usled nedostataka ,na prvom mestu VOLJE pa tek onda i materijalnih sredstava, studentima se prodaje MAGLA (za sada jos uvek besplatno ). I tako iz godine u godinu ko zna koliko jos dugo.
Tokom tih studija se sistematski gusi bilo kakva kreativnost i ljubav prema buducem radu.
I tako sa 24. godine, kada zavrsis fakultet, ne posedujes istinsko znanje vec samo jedan manje-vise dobar matematicko-logicki aparat.

Postoje izuzeci ali oni samo potvrdjuju pravilo.
Toliko od mene,nadam se da cete sacuvati zelju da nesto zaista znate!


[ vukad @ 04.09.2006. 01:01 ] @
Ne postoji nikakav dokument ili pravilo koje kaze koji je fakultet "priznat" a koji nije, sve zavisi od slucaja do slucaja. U inostranstvu SVE nase fakultete tretiraju kao institucije sumnjive reputacije, osim ako ne naletis na nekog ko je imao prilike da saradjuje sa nasim ljudima i pri tome je imao pozitivna iskustva. Nema to nikakve veze sa Bolonjskom dekleracijom, na nase diplome nikada nece prestati da gledaju sa sumnjicavoscu sve dok nam je zemlja takva kakva jeste. Svojevremeno, kad sam se ja prijavljivao za postdiplomske u inostranstvu, moje diplome sa ETF-a su se setale 4 meseca od departmana do departmana, od jednog sefa katedre do drugog, dok svi nisu na kraju dali saglasnost. To je procedura kroz koju prolaze svi koji nemaju diplome iz EU, SAD ili Kanade. Recimo, na moj faks stize gomila aplikacija iz Kine sa univerziteta za koje ovde u Evropi nikad nisu culi, pa se profesori na svakakve nacine snalaze kako bi saznali nesto o reputaciji te institucije, obicno preko weba ali se raspituju i kod ostalih kineskih studenata. Veoma cesto, ako imaju puno aplikanata, ne zele ni da gube vreme sa kandidatima sa "sumnjivih" univerziteta. O (ne)kvalitetu ETF-a u Beogradu obicno ne znaju nista, ali su barem culi za Beograd (a neki cak i znaju gde je), a za Cacak ....mislim malo je apsurdno i pitati da li je teh. fak. u Cacku priznat ili ne - on jednostavne ne postoji na akademskoj mapi Evrope. Ovo je sve u slucaju da te interesuju postdiplomske, a za posao - tu nikog ne interesuje odakle je tvoja diploma.