[ The Mars @ 08.05.2003. 13:56 ] @

Zdravo, zdravo ...

Kako se prebacuje crtež iz AUTOCADA 2000 u WORD

ali tako da crtež pristojno zadrži kvalitetu ?

[ Spooky @ 08.05.2003. 18:50 ] @
Mozes da kopiras jednostavno: copy u CAD-u i paste u Word-u. Iako linije deluju izlomljeno posle stampe linije ce izgledati kako treba, ali cela slika ce biti malo bledja.

Ali postoji mali problem, ovo mozes da koristis samo ako ti nije bitna debljina linija (tj. sve ce biti iste debljine u word-u). Posto kad u Cad-u nekoj liniji dodelis debljinu ona vizuelno ostaje nepromenjena, razlika se vidi samo u stampi ili u Printf Preview tj. Plot Preview. Ovo mozes da resis npr. da izlas saljes umesto na stampac, posaljes na program koji izlaz (sliku) stampa u .PDF format (imas pdf995 na www.pdf995.com oko 5 MB, a ima ga na Mikrovom disku nekoliko brojeva u nazad ili uzmi neki drugi). I posle iz .pdf dokumenta iskopiras sliku sa vidljivim razlikama u debljini linija. A mozes i da sliku iz CAD-a exportujes u .wmf fajl i npr. u Corelu promenis debljine linija (ovo je komplikovanija varijanta).
[ The Mars @ 09.05.2003. 09:59 ] @
Pa ovako , da krenem i od ovog najjednostavnijeg načina .... prvo mi nije jasno sa background bojom. Mislila sam da je mogu da ostavim da bude crna , a da naredbom WMFBKGND ( stavila sam na off ) da izbjegnem da kopira i pozadinu ( tako makar piše u helpu). I probam tako , sa prozorom obuhvatim i selektujem crtež , Copy, pa u Wordu Paste i vidim prenio je crtež normalno crnom bojom na bijeloj pozadini , ali mi nije jasno zašto ne kopira samo crtež već i sav prostor okolo , pa onda moram sa Crop to da odsjecam i još naknadno uvećavam sliku? Ali , hajde dobro to i nekako ... i sa Print Preview pogledam , pa nije loše i onda isprintam , kad ono isprinta crnu pozadinu i bijeli crtež ...
Tako, očito tako ne valja ...
Možeš li mi navesti kojim redom koracima ja to treba da napravim da bi ispalo kako treba ?

I još nešto ... ne znam da li si tu greškicu u potpisu u zadnjoj riječi namjerno ostavio ili slučajno ...

[ Spooky @ 09.05.2003. 12:03 ] @
Kako i u Helpu pise ako nedostaju neki delovi slike ili slika uopste nije ispala kako treba posle kopiranja (a koriscenjem komande WMFBKGND [OFF]), postavi osnovnu boju pozadine na belu (kako oni rekose: "For best results, set the background to white before creating WMF files" ).

Posto kod tebe komanda (WMFBKGND) nije urodila plodom, promeni boju pozadine. Idi na meni: Tools/Options... pa izaberi karticu Display i u sekciji Windows Elements izaberi dugme Colors... i promeni boju pozadine u belu. Sada bi posle kopiranja (Opcija Copy, selektujes sliku i Enter, nemoj da exportujes sliku) trebalo sve da bude otprilike OK. Nakon komande Paste u Word-u odredjen prostor oko slike je neizbezan a samim tim i komanda Crop. A sto se tice debljine linije, ostaje ono isto sa stampom u .pdf (pa naknadnim kopiranjem).

Greska... je namerno ostavljena.
[ The Mars @ 19.05.2003. 08:43 ] @
Ej, hvala ti što si mi ovako strpljivo sve napisao. Tek sam ovo sad pročitala , pošto mi uopšte nije stiglo obavještenje mailom da ima neka nova poruka.
Uradila sam tako, i sad je OK sa ovim najjednostavnijim načinom. Kao što kažeš crtež bude malo bljeđi.
Istina, možda zbog toga što sam ranije imala Win98, a nedavno sam ga zamijenila za XP,ali kada bi tad isto ovako kopirala , ovaj isti crtež, on bi doživio čudovišnu transformaciju ( neke linije bi se strašno podebljale).

Jedino, sada su se lukovi i krugovi ištampali kao izlomljene linije. Ako si još uvijek negdje u forumu, možda znaš ima li neka opcija vezana za to.
A, gledaću da nađem i taj program za pdf , pa da i to probam.
[ The Mars @ 19.05.2003. 11:16 ] @
Evo, skinula sam pdf995 sa onog sajta i prebacila svoj crtež pomoću njega u jedan pdf fajl.
Možda vam zvuči glupo, ali ja sad kad ga otvorim sa Acrobat Readerom ne znam kako da crtež selektujem i kopiram. Ona opcija Copy je neaktivna, a pokušala sam sa Select All , ali opet ništa.
Kako da to sad uradim ?
[ The Mars @ 22.05.2003. 11:20 ] @
Evo, ja sam sama došla do odgovora, pa da ga podijelim sa vama za slučaj da još neki početnik naiđe na ovakav problem.

Ovako, bilo da taj pdf fajl otvorim sa Acrobat Reader, Adobe Acrobat ili sa GSview , svejedno , samo je stvar da se nakon selektovanja sa Graphics Select Tool (G) , crtež jako uveća , najbolje na 400 % , pa tek onda uradi Copy. Posle Paste u Word , crtež se preslika na veličinu strane i kad se ištampa bude kvaliteta zadržana gotovo isto kao kad se štampa direktno iz AutoCada, što nije slučaj ako se crtež iz pdf fajla iskopira u normalnoj veličini ( što sam ja dosad radila).

Dakle, ovo je za slučaj kada je lakše nešto nacrtati u AutoCadu, a onda to treba da uklopimo u neki Wordov dokumenat.

Pozdrav !
[ SlavishaT @ 28.12.2004. 11:59 ] @
Koristi sljedecu metodu:
1. Crtez moras imati snimljen na HDD;
2. U Wordu idi na INSERT-OBJECT
3. Odaberi listic Create from file, i cekiraj Link to file
4. U File name upisi put do fajla i njegovo ime, ili lakse preko Browse.
5. OK i to je to.
[ monya @ 13.04.2005. 22:32 ] @
sve je to lepo ali zar nije jednostavnije instalirati dodatni programčić
firme furiks Better WMF koji služi isključivo za prebacivanje slika iz keda u word
a dovoljno ga je pokrenuti i onda sa klasičnim copy paste gotov problem