[ Registering @ 14.02.2007. 02:46 ] @
Na FON-u postoje i ova dva smera: jedan je menadzment, a drugi je operacioni menadzment. Posto ne znam sta znaci kad je nesto "operaciono" u menadzmentu, zanima me koja je sustinska razlika izmedju ova dva smera, tj. kada se upisuje jedno, a kada drugo? Hvala unapred, nije tesko, valjda je bar jedan na ovom forumu sa FON-a.
[ Dr NIK @ 16.02.2007. 20:15 ] @
Ja sam sa FON-a.

Menadzment - to znas sta je, valjda ne trebam da ti objasnjavam. Uglavnom, drustveni predmet, imas dosta bubanja, organizacija, upravljanje ovime, onime i slicno. Imas na FON-u listu predmeta, to ti je otprilike to.

E, sada, sto se tice operacionog menadzmenta, to ime je tako da bi privuklo paznju narodu. Taj smer se zvao "Industrijski inzenjering" nekada, pa su ga promenili, iz cisto marketinskih razloga pretpostavljam. Taj smer je bio jako popularan, i naravno koristan pre 20-ak godina, jer se bavi problemima organizovanja proizvodnih sistema, dakle inzenjering neke vrste. Optimizacija utroska materijala, vremena proizvodnje, rasporeda masina, uglavnom za industrijske potrebe, odnosno potrebe industrije. A to ti je danas proslo.... Plus naravno gomila menadzmenta, jer je to i sustina FON-a.

Ja sam na informacionim sistemima btw. Smer OM ti je jako nepopularan, a verujem i nekoristan. Mislim da od 700 ucenika na FON-u, samo oko 15 je na tom smeru... U sustini to i nije menadzment u pravom smislu te reci, za menadzment ti je smer menadzment.

Valjda sam ti pomogao.

[ jecakg @ 13.08.2007. 15:15 ] @
Ovako, prvo odsek Operacioni menadzment se ne zove tako da bi privukao paznju drugih kao sto neko rece vec zato sto se i drugi odseci na fakultetima u inostranstvu koji izucavaju to sto se izucava na Operacionom Menadzmentu zovu upravo tako. Odsek se jeste nekada zvao Industrijsko inzenjerstvo i to je bio pogresan naziv jer je Industrijsko inzenjerstvo samo deo onoga sto se uci na Operacionom menadzmetu. Industrijsko inzenjerstvo podrazumeva masinsku osnovu a ne menadzersku.
Drugo, kao sto neko rece kako je to odsek koji se tice industrije, to nema blage veze sa mozgom. Principi operacionog menadzmenta se primenjuju i u proizvodnji i u uslugama podjednako.
Trece, Operacioni menadzment znaci da operacioni menadzeri mogu raditi na svim operacijama, od sirovine do isporuke gotovog proizvoda ili usluge, sto znaci nabavka, proizvodnja, distribucija, prodaja.
Cetvrto, na ovom odseku se vise uci matematika, primena racunara(ne programiranje) u proizvodnji , knjigovodstvu...Tacno je da se uci i organizacija proizvodnje , projektovanje radnih mesta, odredjivanje rasporeda radnih mesta, masina i redosleda operacija. Ali, se uce i druge stvari kao sto su logistika, upravljanje lancima snabdevanja.

Razlika izmedju ovog smera i opsteg menadzmenta je u tome sto na menadzmentu se vise forsiraju ekonomski predmeti kao sto su finasije, marketing, i mnogo se vise buba za razliku od Operacionog menadzmenta gde se uce prakticnije stvari, vise je potrebna logika nego bubanje.

Inace Operacioni menadzment je odsek sa kojim mozes da se zaposlis u inostranstvu sto ces sa Opstim menadzmentom malo teze.

Nadam se da sam ti bar malo pomogla.Pozdrav
Inace, ovaj iznad ovo sto je napisao , to nema blage veze. Decko ocigledno nema pojma.
[ momsab @ 13.08.2007. 15:31 ] @
imas objasnjenja i na forumu studnata FONa :) fonforum.org
kompetentniji je za pitanja o FONu nego ES

inace, jecakg tacno zbori