[ Kosta ******um Rex Persia @ 29.06.2007. 00:08 ] @
Ovo je strogo proverena informacija, molim moderatora da ima razumevanja i da ne zaključava niti da briše ovu temu, jer hoću da predstavim istinu ovde, a ne puka naglabanja. Jedan moj odličan prijatelj je profesor u toj Borskoj srednjoj školi (MEŠ skraćeno) i on mi je u poverenju rekao sledeće, a ja sam osetio obavezu da sve to ovde objavim, kako bi se ovakve stvari što manje u budućnosti dešavale.

Pre tri dana izvršen je STRAHOVIT pritisak na mladog profesora fizike MEŠ-a (skraćeni naziv škole) gde je od njega DECIDIRANO i grubo traženo da pokloni jednom učeniku dvojku za kraj godine. Dotični učenik je u prvom polugođu imao 5 iz fizike, što još više čudi. Ali, u drugom polugođu taj učenik je totalno podbacio i imao je dve jedinice i jednu dvojku iz fizike.

E sad, ispostavilo se da je taj učenik sin jednog nastavnika iz osnovne škole u selu Krivelj, 3 kilometara od Bora, pa je taj nastavnik izvršio pritisak kod direktora škole Gorana Petrovića i razrednog starešine (koji predaje mašinsku grupu predmeta) kako bi njegov sin dobio zaključnu ocenu 2, iako se to kosi sa svim moralnim normama i pravilima ponašanja jedne obrazovne institucije kao što je škola.

Taj nastavnik je, nisam baš siguran, funkcioner jedne od vladajućih stranaka i uzeo je sebi za pravo da na potpuno NEODGOVARAJUĆI način bruka svoju profesiju tako što moli i kumi razrednog starešinu da mu sin dobije dvojku na bilo koji način. To niko nema prava da uradi, nijedan roditelj, a kamoli jedna tako odgovorna i ozbiljna ličnost poput nastavnika u osnovnoj školi.

Naravno, profesor fizike (koji nije primljen za stalno i kome su ostala još 3 ispita do diplome iz fizike u Beogradu) u početku nije hteo ni da čuje za to da pokloni ocenu tek tako, ali su samo dan posle krenuli ORGANIZOVANI i žestoki pritisci na njega od strane pedagoga škole, direktora i razrednog staešine. Prvo je bio pozvan kod pedagoga škole koji mu je rekao da se ne glupira i da ne pravi probleme bez potrebe, a zna se šta to znači, dakle nagovarao ga je da pokloni ocenu. I tu je profesor fizike ostao odlučan i nije hteo da pokloni ocenu.

Potom je pritisak izvršio razredni starešina koji ga je plašio raznim stvarima, kako nije to dobro da se radi, kako je on mlad profesor i da mu to ne treba u životu, bla, bla, bla... Ni tu nisu uspeli da pokolebaju profesora fizike da popusti.


Odmah potom zakazano je odeljensko veće sa jednom tačkom dnevnog reda: utvrđivanje ocene dotičnom učeniku, i tom odeljenskom veću prisustvovali su SVI profesori koji predaju tom učeniku, kome otac misli da je bog i batina (grrrr...) samo zato što je profesor i što time misli da je njegov sin bezgrešan. Na odeljenskom veću precedavajući je bio, naravno, niko drugi do direktor škole Petrović Goran, a prisutni su bili svi pozvani profesori. Izlaganje je počeo direktor sa stavom da se učeniku treba dati prelazna ocena zbog tog i tog (ne znam tačno obrazloženje direktora), a odmah potom profesor fizike je sav besan, rekao kako "ja nisam došao u vojsku, pa da mi se komanduje ovde kako šta da radim", što je, morate svi vi proznati, sasvim legitiman stav, jer zakon kaže kako niko, pa čak ni direktor škole, ne sme i ne može naređivati profesorima kakve zaključne ocene da daju. Ovime je direktor direktno prekršio zakon o srednoj školi. Potom se ponovo oglasio direktor škole MEŠ, i rekao profesoru fizike, pretećim tonom, "pazi dobro šta radiš, nemoj svašta ovde da bude" i rekao još nešto u produžetku kako bi uplašio fizičara. Stav direktora apsolutno je podržao i razredni starešina, govoreći sličnim tonom kao i on.

Potom je, posle dugih pola sata rasprave, usledilo glasanje, gde je, na BRUKU I SRAMOTU svih škola, izglasano da tom učeniku bude poklonjena dvojka, a glasanje je bilo 6:3 za direktorov stav. Dakle, ja sam se zgrozio kada mi je taj drug, koga ovde ne smem da pominjem ko je (a nije fizičar, nego jedan drugi profesor) ovo sve ispričao.


Potom je fizičar iznerviran izašao iz prostorije, a ulogu "bensedina" preuzeo je direktorov čovek, koji je dobio zadatak da se fizičaru predstavi kao prijatelj, pun razumevanja, kako bi slomili otpor profesora fizike. I ti diletanti (izvinjavam se zbog izraza) su na kraju uspeli u svojoj zamisli, neko je upisao tom učeniku ocenu 2 u dnevnik (prepravljanje je, takođe, strogo zabranjeno kad se jednom zaključi ocena), ne znam ko je upisao, možda je i sam profesor fizike, jer je rekao "radite šta vam je volja, ali da znate da se ne slažem".


Na taj GNUSAN i podao način, meni sasvim odvratan, a verujem i većini vas kad ovo u celini svarite, taj učenik je dobio ocenu 2 za kraj godine, iako za to nije bilo nikakvog realnog osnova, jer učenik nije pokazivao želju da uči niti da popravi ocenu, iako je imao 5 na kraju prvog polugođa, što je zaista frapantno.


E, zbog ovakvih stvari školstvo nam se urušava, znanja u školama je sve manje, i zbog ovih niskih i nepravednih stvari, mi kao država propadamo.

Inače, ova srednja škola ima dva tabora profesora koji se organski ne podnose, zbog sukoba interesa, Mašince i Električare, pošto je pun naziv škole Mašinsko-Elektrotehnička škola Bor. A direktor je iz tabora mašinaca, koji su prigrabili svu vlast u školi samo za sebe.


P.S. Molim moderatora da ima razumevanja i da dozvoli da ovo pročitaju svi članovi ovde, jer je to vrlo važno, pre svega zbog suzbijanja ovakvog ponašanja direktora po školama, ali i roditelja.


[ bags @ 29.06.2007. 00:18 ] @
U je**te kakva gnusna prevara.
[ Emil Ranc @ 29.06.2007. 00:44 ] @
Hehe, Kosta, ne bih da te razočaram, ali ovakve, i slične stvari se dešavaju svakodnevno na, usudio bih se da kažem, većini škola i fakulteta širom naše planete :)

Uvek će biti tatinih sinova i kćeri kojima će se poklanjati ocene bilo zato što su im i roditelji prosvetni radnici, ili donatori škole, ili bokseri :)
[ pctel @ 29.06.2007. 03:34 ] @
Citat:
Kosta ******um Rex Persia: Pre tri dana izvršen je STRAHOVIT pritisak na mladog profesora fizike MEŠ-a (skraćeni naziv škole) gde je od njega DECIDIRANO i grubo traženo da pokloni jednom učeniku dvojku za kraj godine.

Mladost, ludost. Iskusan stariji profesor bi sam ispoklanjao dvojke na kraju godine, a ne cekao da ga neko opominje, ili cak da vrsi pritisak na njega. Naime, onaj koji je ispoklanjao dvojke se sada uveliko baskari po plazama, dok onaj koji nije ima zakonsku obavezu da svakoga dana dolazi u skolu i drzi dopunsku nastavu onima kojima je ostavio jedinice. To sto oni ne dolaze nema nikakve veze, obaveza profesora je da bude tamo, za slucaj da se neko pojavi. Inace, mislim da je cak i po zakonu regulisano da nastavnicko vece moze da vrsi takav pritisak, znaci bez veze dizes prasinu. Reci tom profi-zutokljuncu da se malo prilagodi, jer pisanje uz vetar ima samo jedan rezultat - mokre pantalone!
[ Bojan Basic @ 29.06.2007. 04:25 ] @
Postoje dva sporna detalja u priči.

1. Ukoliko učenik nije imao upisanu opomenu ni na jednom tromesečju, ne sme mu se zaključiti jedinica za kraj godine. Svojevremeno je jedna profesorica poželela da se nateže sa mnom oko nekih stvari (učenici su je se uglavnom plašili, njoj je zasmetalo što nisam za njen „autoritet“ davao ni pet para), pa sam joj fino izneo nekoliko neregularnosti u njenom radu među kojima su bile i dve ovako zaključene jedinice dvoma učenicima. Istog odmora im je prepravila to na dvojke, i ubuduće je izbegavala bilo kakvo polemisanje sa mnom. Dakle, ovo stvarno funkcioniše.

2. Nastavničko veće uglavnom može da podigne nekome ocenu, zbog raznih zasluga; budući da je reč o učeniku koji je ranije imao odličnu ocenu iz fizike, ukoliko je na kraju drugog polugodišta imao visoke ocene iz ostalih predmeta, podizanje ocene od strane nastavničkog veća bilo bi praktično formalnost. Za ovo verujem da ne treba navoditi poseban primer, maltene svaki srednjoškolac će to potvrditi.

Ne znam da li je učenik iz tvoje priče imao pribeleženu opomenu (u prvom polugodištu očito nije, ostaje drugo), niti da li je sastanak o kom pričaš bio zvanična sednica nastavničkog veća ili bukvalno tek tako da se vrši još malo pritiska. Međutim, mislim da treba obratiti pažnju i na ove aspekte. Ukoliko se ispostavi da nije posredi neka od nerazmotrenih okolnosti (poput ovih gore), svakako sam na strani „profe-žutokljunca“, kako bi to rekao pctel (koji, uzgred, ima stav kô i obično ).

[Ovu poruku je menjao Bojan Basic dana 29.06.2007. u 15:40 GMT+1]
[ lancia88 @ 29.06.2007. 08:28 ] @
Pozdrav,

pardon an mesanju ali nesto ovde ne ide kako bi trebalo. Prica je isuvise jednostrana.

Kako stvari funkcionisu u praksi?

Pa ovako, svaka skola ima svoj organ upravljanja, a to je upravni odbor koji je u skolstvu imenovan kao Skolski odbor. Ovo telo je sastavljeno (na nivou osnovnog i srednjeg skolstva) od tri predstavnika predavackog dela kolektiva (tri predavaca), tri predstavnika roditelja koje imenuje savetodavno telo u skoli (Savet roditelja) i tri predstavnika drustvene zajednice koje imenuju stranke u lokalnoj vlasti prema proporcijama u ucescu u vlasti. Direktno podredjeni ovom telu su i direktor i njegova administracija te svakako opisani postupak ne bi mogao da se desi bez znanja Odbora. Svaka verifikacija ovakvog slucaja od strane Skolskog odbora daje citavoj stvari legitimnu konotaciju, odnosno, sto se tice pravnog leka, nakon zalbe profesora fizike Skolskom odboru, iscrpljene su sve zakonske mogucnosti u samoj skoli i ima se preci na visu instancu. Visa instanca je ustvari resorno ministarstvo, odnosno Sekretarijat za prosvetu.

Tako stvari moraju funkcionisati. Ovo ce reci da postoje zakonske mogucnosti za zastitu vlastitih etickih postupaka na vise nivoa ukoliko je zaista postojao ovakav pritisak.

Ne znam da li je sve to uopste i pokusano a kamoli iscrpljeno, tek ocene su zakljucivane veoma nedavno unazad i nisam siguran da li je uopste bilo vremena da se na Skolskom odvoru i razmatra zahtev profesora, a sve pod uslovom da je uopste zahtev i podnet od strane profesora.

Nepoznavanje ovakve procedure samo ide naruku onima koji su ocrnjeni u ovoj prici. Na izvesnim sam funkcijama u skolstvu i otud poznajem problematiku, ne arbitriram bas svakodnevno u ovakvim slucajevima ali ih ima itekako. Veoma je tesko dobiti podrsku od starne bas svih, moje ucesce u mnogim upravnim/skolskim pokazuje u praksi da svaki odbor ima najmanje dve struje indirektno ali i cak direktno suprotstavljene i u tim konfrotacijama svaka zalba ima apriori svoje uporiste ako je iole osnovana. Uz uslov da je sve napisano tacno, a meni se cini da je isuvise subjektivno da bi bilo bas skroz tacno, preporucujem da se profesor obrati pod hitno Skolskom odboru i da svoj zahtev podupre pisanim dokazima u sto vecoj meri. Najverovatnije da ce njegov zahtev Odboru moci i licno da obrazlozi na sednici a time stvar dobija na objektivnosti.

Ja licno ne nasedam na X-file price o drzavnim zaverama i smatram da se svaka klika moze razbiti upornoscu i zakonskim sredstvima, znam da su ljudi skloni samovolji ali me jednostavno ne ostavlja ravnodusnim kada autor teksta zakljuci kako neki profesor pomislja da mu je sin bezgresan a trazi za njega dvojku??!! Za bezgresne je rezervisana jedna mnogo visa ocena, a ne dvojka. Dakle, sa dvojkom verovatno smatra da mu dete usled krize koja je nastupila nije zasluzilo da se jos vise destimulise padanjem na popravni, bar ja tako vidim zahtev za dvojkom. Nadalje, ukoliko nije potpuno jasno i poznato, a sto ce reci potkrepljivo cinjenicama da je funkcioner vladajuce stranke u pitanju, zaista je krajnje neozbiljno i x-file-ovski etiketiranje bilo koga na ovoj osnovi. Treba se drzati cinjenica ukoliko se zeli prigrabiti status ozbiljnog kada se iznose ovakvi tekstovi.

Ima jos dosta toga da se napise ali natuknuo sam zakonski smernice i sve sto se radi, trebalo bi da se krece tim putem. Naravno, obe stavke koje Bojan naglasio su itekako relevantne, definitivno nastavnicko vece moze da izglasa tu spornu ocenu te ne vidim potrebu za bas tolikim pritiscima ali neka bude da je bas tako bilo. Iznosenje stvari i vlastitih verzija na ES-u nece doneti nista ostecenom profesoru a kako rece Pctel, vremenom ce se vec uklopiti u funkcionisanje sistema.
[ Miroslav Jeftić @ 29.06.2007. 08:52 ] @
Morao bih se složiti sa pctel-om. Naš obrazovni sistem je takav kakav je, jedan profesor i jedna ocena baš ništa neće promeniti. Koji će mu u životu popravni ispit, bolje nek' odmara preko leta; još bolje, neka iskoristi letnju pauzu da diplomira i nađe ozbiljniji posao.
[ DaliborP @ 29.06.2007. 09:20 ] @
Kako si poceo pricu mislio sam da bar par mrtvih ima.
I to sve zbog jedne obicne dvojke? Neverovatno, koji ste vi dezurni dusebriznici.
[ Boris Stevanovic @ 29.06.2007. 09:21 ] @
Ti ko da ne znas gde zivis !
[ danilovic @ 29.06.2007. 09:29 ] @
Previše buke nioko čega. Taj dečko se sigurno zaljubio, jer ako je sa 5 pao na 1, to je znak toga (znam iz iskustva). Nego, samo mi je čudno da se neko još čudi nekim stvarima koje su se oduvek dešavale??? Valjda ih to samo dotakne kada se to desi neposrednim prijateljima... Naravno da ovo nije u redu, ali ovog je uvvek bilo i biće.... Hvala za temu, ali stara je koliko i školstvo
[ Slobodan Milivojevic @ 29.06.2007. 09:45 ] @
Ako je taj ucenik imao 5 na polugodistu, ne vidim ni jedan razlog da mu profa ne zakljuci 2 za kraj. Ja bi mu dao i 3 bez problema, jer je to zbirna ocena za celu godinu? Zar ne? Uvek me u srednjoj nerviralo, sto je naj vaznija ocena ona koju dobijes pred kraj godine, a bilo je predmeta iz kojih sam imao u jednom tromesecju i ocenu 5 i ocenu 1.

Ako je taj ucenik imao 5 na polugodistu, 1 u drugom polugodju, treba mu zakljuciti 3, ili ne znam ni ja ako je profa poceo da ne voli tog ucenika da mu eventualno da 2. Trebalo je i popricati sa tim ucenikom, da se vidi zasto je tako popustio, a nikako da se pravi takva scena.

Ne podrzavam pritiske, da se razumemo, al mi nikako nije jasno zasto je taj profa zapeo da mu zakljuci 1 ako je ucenik imao 5 na polugodju?!
[ _djevojka_ @ 29.06.2007. 11:34 ] @
Citat:
Slobodan Milivojevic: Uvek me u srednjoj nerviralo, sto je naj vaznija ocena ona koju dobijes pred kraj godine, a bilo je predmeta iz kojih sam imao u jednom tromesecju i ocenu 5 i ocenu 1.

Nije stvar nerviranja, nego se fokus stavlja na to da je dovoljno nabubati nekoliko lekcija pred kraj godine, odverglati u datom trenutku, i to je nacin da prof. najlakse dodje do neke ocjene. Zaista tuzno da se istim sistemom nastavlja maltretiranje ucenika, i da se to smatra znanjem.

Nastavnik:nazalost, mlad i zelen. Sta drugo reci?

Ne konta da ga ovi mogu lako sutnuti u kantu za smece, pogotovo sto jos nije zavrsio faks, a nasao se izmedju dva tabora - zrtva 2007. godine.

Pitanje je da li je uopste imao vremena da se pozabavi (m)ucenikom u pitanju (ili je i sam muku mucio sa sopstvenim ispitima tokom godine). Cekati toliko vremena, pa onda odluciti i upisati neku ocjenu (nek' se zna!)...to moze da zvuci i da nije bio zainteresovan da razgovara sa ucenikom u pitanju ranije, niti da se raspita odakle toliko nagao skok u ocjenama.

I sta ga plasi sto ce upisati dvojku? Nece moci da spava citavo ljeto? (M)ucenik je radio punom parom prvo polugodiste, i zakazao na kraju - dvojka zvuci sasvim solidno. Da je ljencario i prvo i drugo godiste, razumjela bih da hoce da mu okace keca k'o vrata. Uostalom, srednja skola nije obavezna. Ako neko nece da uci, ne mora.

Ako je u pitanju ucenje, ponovo ce mozda imati priliku da ga obori sljedece godine (ako mu je toliko stalo), i kraj price. Ako je u pitanju neki privatni problem (bolest, stanje u porodici, neka lijeva stvar), taman mu da dovoljno vremena da dodje sebi, i da vidi kako stvari stoje.

Samo se prave spekulacije o stanju tog ucenika, a ovakva rasprava vise moze nanijeti stete tom nastavniku, nego uceniku. Ne koriste samo (m)ucenici internet.

Sto se tice maminih/tatinih sinova/kcerki, ovo ono - ma sta pricate. Svaki roditelj ce nastojati da zastiti svoje dijete ako mu je to u mogucnosti, pogotovo ako su se desile neke okolnosti koje su van kontrole/granica.

Ako je nastavniku stalo da ucenik nabuba to gradivo u odredjenom roku, sve je moguce, pa tako i to - u tom slucaju, upisace uceniku 2 za bubanje, i kraj price. Hoce li se bolje osjecati?

Vjerujem da ne bi trepnuo ako treba pokloniti sa cetiri na pet (razlika u nijansi), ali tesko sa keca na dvojku, iako je neko radio dobru polovinu godine.
[ eee @ 29.06.2007. 14:29 ] @
Mnogo je razloga zasto je on sa 5 spao na 1. Da nije mozda dosao u neki sukob sa doticnim profesorom fizike. Pre mi mirise na to obzirom da je profesor bio kategorican da mu ostavi 1 bez obzira sto je u prvom polugodistu pokazao da ima neko znanje (za 5 po misljenju tog istog profesora). Ovo je samo moje nagadjanje.
[ pctel @ 29.06.2007. 14:35 ] @
Citat:
_djevojka_: I sta ga plasi sto ce upisati dvojku?

Klasican kompleks autoriteta. Taj novopeceni profa je verovatno prvi put u zivotu dosao u priliku da nekog gleda sa visine, prethodnih 20 i kusur godina je gledao iz zablje perspektive prvo roditelje, pa ucitelja, pa nastavnike, pa profesore, pa mozda eventualno i vojska... i onda se pojavi neko ko na ne daje ni pet para na taj autoritet za koji je on vise od 15 godina grejao stolicu... i taman kad pomisli da ga je "sredio" zakljucivanjem jedinice, okolina se stavi na stranu ucenika... Taman je ostio kako izgleda biti glavna "faca" medju 30 ljudi, a vec je doziveo tako tezak poraz. I ti se jos pitas sta je problem da upise dvojku? Pa kako nije problem, samopostovanje ce mu se srusiti kao kula od karata! A zivot bez samopostovanja je mucenje. DaliborP, nemoj to triput reci, bolje da cutimo i nadamo se da profa nema suicide tendencies...

Inace, kladim se da je tu doslo do nekog klasicnog srpskog inata. Ucenik koji je dovoljno inteligentan da u prvom polugodistu ima 5, u drugom moze imati 2 ako samo prelista lekciju na malom odmoru pre casa fizike, to potpisujem. Ne bi me cudilo da ucenik zatrazi izuzece profesora i da kod drugog polozi za 5, vidjao sam vec takve situacije.
[ McKracken @ 29.06.2007. 20:58 ] @
@pctel: U pravu si 100%, ali 100%.
[ SqlByte @ 30.06.2007. 00:34 ] @
Chekaj... znachi nema mrtvih ???

Znachi dechko je imao 5 u prvom polugodishtu i 1,1 i 2 u drugom i mlad prof. fizike nije hteo da mu da 2 ?

Ajd' sad prochitajte josh jednom ovu rechenicu gore i kazhite mi ko tu nije u pravu, poshto sam ja ochigledno debil !?!
[ Bojan Basic @ 30.06.2007. 00:45 ] @
Vidiš, SqlByte, pitanje je računa li profesor ocenu na kraju drugog polugodišta tako što uzima u obzir sve ocene tokom školske godine, ili samo drugo polugodište. I jedno i drugo ima svojih prednosti i mana, ti se očito zalažeš za prvu varijantu. Dobro, ako je to tvoj stav, ali šta bi rekao kada bi neki učenik imao jedinicu u prvom polugodištu a petice u drugom, no profesor neće da mu zaključi više od trojke zbog prvog polugodišta — da li bi i onda bio dosledan svom stavu?

Voleo bih i da Kosta prokomentariše dve tačke koje sam naveo u prethodnoj poruci, pa da onda možemo diskutovati raspolažući s malo više podataka.
[ SqlByte @ 01.07.2007. 23:47 ] @
@Bojan
Znam učenike koji su imali 1 u prvom i 5 u drugom pa su morali da odgovaraju za dvojku...
Nema nekih pravila, osim ako se zamerite profesorima, onda postoji samo jedno pravilo.
[ Bojan Basic @ 02.07.2007. 00:10 ] @
Ono što sam pitao u prošloj poruci jeste kako bi ti, kao posmatrač sa strane, predložio da se postupi s tim učenikom. Slažem se da nije u redu da odgovara za dvojku (i to se moglo ispitati na vreme), ali moje pitanje je malo drugačije: s obzirom na to što si u prošloj poruci rekao da su, po tvom mišljenju, dobre ocene u prvom polugodištu dovoljna kompenzacija za loše u drugom, da li važi i obrnuto, tj. da li bi ti dao učeniku o kom pričaš dao odličnu ocenu za kraj, uz neki komentar „ma nema veze za prvo polugodište, u drugom si to lepo ispravio“ (otkud sad nema veze, kada je u prethodnoj situaciji imalo), ili bi ipak uzeo u obzir i prvo pa mu zaključio jednu lepu trojku? Jedino što ne možeš jeste čas ovako, čas onako; opredeli se za jedan način. (Da sumiram, pitanje je za šta bi se ti opredelio, ne da navodiš primere profesora koji su radili ovako ili onako.)

Što se tiče zameranja profesorima, tu nikako nisi u pravu. Znam veliki broj učenika koji su se postavili tako da profesor jednostavno nije imao načina da „dâ po ušima“, iako je svesrdno hteo (u verovatno najupečatljivijem primeru, profesor se bukvalno izvinjavao — ja se zatekao u jednom momentu da prisustvujem tome — učeniku rečima „nisam ja baš tako hteo, nije to baš tako kao što je možda zvučalo iz onog što sam ja rekao“, i to sve u prisustvu člana ministarstva, koji je došao na uvid nakon učenikove žalbi od nekoliko strana); da ne bi bilo kako su sve priče koje znam rekla-kazala, pre nekoliko poruka sam pomenuo i sopstveno iskustvo.

E sad, druga su strana priče učenici koji su mi prepričavali kako ih je neki profesor„uzeo na zub“. Ja pitam: „Dobro, ako je stvarno tako, što nisi uradio to-i-to?“, a odgovor je: „Pa da, logično zvuči to što ti pričaš, ali on je profesor...“ Dokle god ima ovakvih, a pri tom su onakvi iz prethodnog pasusa na nivou statističke greške, biće i profesora koji smatraju da nešto mogu rešiti „uzimanjem na zub“. No, to je već van okvira ove teme.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 03.07.2007. 23:42 ] @
Samo da javim da je učenik dobio 2, iako potpuno bez ikakvog osnova. Toliko o pravdi u školama.

Nije se on zamerio tom profesoru, čak je bio vrlo korektan na časovima, već je bilo u pitanju znanje, tj. nedostatak istog.

Vi uvek polazite od činjenice da odmah branite učenike, što se obično pokaže vrlo pogrešnim. Učenik nije učio, imao je i na tromesečju jedinicu.
[ waikiki @ 04.07.2007. 00:07 ] @
Citat:
Slobodan Milivojevic: Ako je taj ucenik imao 5 na polugodistu, ne vidim ni jedan razlog da mu profa ne zakljuci 2 za kraj. Ja bi mu dao i 3 bez problema, jer je to zbirna ocena za celu godinu?

Slazem se da se ocene sabiraju, jedino ako su sve poztivne. Negativne ocene se ne sabiraju i ne dele iz jednog prostog razloga. Posto ucenik mora imati najmanje 4 ocene u toku godine (dve u prvom i dve u drugom polugodistu) moze se desiti da prva ocena bude 5 a ostale tri jedinice. sabiranjem i deljenjem ucenik bi morao na kraj godine da ima sigurnu dvojku. Medjutim, taj ucenik nije savladao 3/4 gradiva. Kako mu onda dati pozitivnu. Po toj logici, malo se potrudis u septembtu i oktobru, a onda do kraja godine dignes "sve cetiri", predajes prazne papire na kontrolnim do kraja godine. Znaci, da bi ocena na kraju godine bila pozitivna, sve cetiri moraju biti pozitivne.
Mada u oba slucaja sabiranjem i deljenjem, dobija se 2 za kraj, ipak velika je razlika izmedju (5,1,1,1) ili (2,2,2,2), naravno u korist drugog.....

[Ovu poruku je menjao waikiki dana 04.07.2007. u 01:18 GMT+1]
[ Bojan Basic @ 04.07.2007. 00:25 ] @
@Kosta ******um Rex Persia:

Iskreno, očekivao sam malo konkretniji odgovor od tebe posle svega što smo napisali. Kao što možeš da vidiš, nigde se nisam stavljao na stranu učenika, već sam pokušao da dođem do više detalja kako bih realno procenio situaciju. Postavio sam dva konkretna pitanja na koja nisam dobio odgovor, a bez odgovora na ta pitanja ne možemo ni reći ko je u pravu (prema tome, ako ni sam ne znaš odgovore na ta pitanja, konstatacija „Toliko o pravdi u školama“ nije na mestu). Da rezimiram:

1. Imati opomenu na tromesečju nije isto što i imati jedinicu na tromesečju (a ovo je jedini momenat kada si se obazreo na detalje koje sam pomenuo, međutim očito se nismo dovoljno razumeli). Ukoliko učenik ima jedinicu, profesor može da mu upiše opomenu, ali i ne mora. Ukoliko mu nije upisao opomenu, profesor apsolutno nema pravo da se buni, jer — kao što gore rekoh — u tom slučaju ne sme da mu zaključi jedinicu za kraj.

2. Nastavničko veće kao zvaničan školski organ može učeniku da podigne zaključenu ocenu ukoliko objektivno proceni da je to potrebno (da ne pišem opet od čega zavisi da procena, piše u mojoj ranijoj poruci). Možda profesor, budući da je mlad, i ne zna za ovo, ali ostaje mu da se pomiri s tom činjenicom (ili da menja profesiju).

Prema tome, postoje (bar) dva razloga koja bi mogla da idu u korist učenika, i zbog toga bismo morali i o njima nešto da saznamo. Ti si jednostavno preskočio sve ovo, i „’ladno“ konstatovao „Toliko o pravdi u školama“; zaista neprimereno.

Da ne dođe do zabune, da je sve kako predstavljaš — apsolutno bih bio na strani profesora (jer mi je muka mi kad vidim ko se sve na kakav način provlači kroz škole i fakultete). Međutim, to me ne sprečava da razumno razmišljam, i konstatujem kako nemam dovoljno informacija da išta zaključujem. Štaviše, budući da si „optužio“ učesnike ove diskusije da bezuslovno brane učenika, mogu uputiti kontraoptužbu: čini mi se da si u ovoj diskusiji upravo ti taj koji se stavlja na nečiju stranu uz nepotpuno poznavanje situacije (samo u tvom slučaju na stranu profesora).
[ waikiki @ 04.07.2007. 00:43 ] @
Koliko znam, profesor koji nije polozio strucni ispit, odnosno pripravnik, prema zakonu o srednjoj skoli, ne moze sam da zakljucuje ocene, nego uz konsultacije i saglasnost mentora... Naravno, mentor je iz iste struke, i dodeljuju se pripravnicima na pocetku skolske godine. Mentor je takodje obavezan da posecuje odredjen broj casova kod pripravnika, i na osnovu toga daje svoje misljenje o pripravniku koje se, pored misljenja skolskog psihologa, upucuje komisiji za polaganje strucnog ispita.
Izvod iz zakona:
Clan 75.
Poslove nastavnika, odnosno saradnika ima pravo da obavlja lice koje je pripravnik.
Pripravnik, u smislu ovog zakona, je lice koje zasniva radni odnos u skoli i osposobljava se za samostalan obrazovno-vaspitni, strucni, odnosno vaspitni rad savladjivanjem programa pripravnickog staza.
Pripravnicki staz traje godinu dana.
Skola pripravniku odredjuje mentora.
Program pripravnickog staza, sadrzinu, nacin, rokove i ustanove u kojima se polaze strucni ispit utvrdjuje ministar prosvete.


[Ovu poruku je menjao waikiki dana 04.07.2007. u 01:54 GMT+1]
[ _djevojka_ @ 04.07.2007. 12:48 ] @
@waikiki,
Pa vidis i sam da taj nastavnik nije ukapirao u kakvoj se poziciji nalazi (lako ga mogu izbaciti za najmanju sitnicu), a ovamo odlucuje da bude dosljedan svom nacinu ocjenjivanja, samo zato sto je tako ...odlucio. :)
[ Miroslav Jeftić @ 04.07.2007. 13:08 ] @
Citat:
Bojan Basic: čini mi se da si u ovoj diskusiji upravo ti taj koji se stavlja na nečiju stranu uz nepotpuno poznavanje situacije


Ne bi bilo prvi put.
[ Mario @ 05.07.2007. 11:07 ] @
Evo nesto slicno i u danasnjem blicu...pa vam ostavljam link...mnogo ozbiljnija situacija:

http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=7549
[ Ivan Dimkovic @ 05.07.2007. 11:10 ] @
Steta sto takvima ne obave ime i prezime (bar caletu, posto je ilegano objavljivati imena maloletnika valjda) - cisto da se zna, mozda je matori trenutno mocan, ali za nekoliko godina mozda nece biti - pa ce se znati ko je "prosao preko veze"

Uostalom, i ovo je veliki pomak za Srbiju - pre 10 godina se o ovakvim stvarima svakako nije pisalo u novinama - jos samo da krenu imena da se pominju, pa ce biti jos lepse ;-)
[ lancia88 @ 05.07.2007. 13:40 ] @
Pozdrav,

stanje po ovakvim pitanjima definitivno jeste promenjeno u Srbiji, tu nema sta da se prica. Uvedeni su razni mehanizmi kontrole skolstva, uvedena je i izvesna transparentnost u njihov rad kao i dosta kojekakvih "prava" sa sve svojim i pozitivnim i negativnim posledicama.

Po mom licnom misljenju, u skoli je ucinjen najbolji moguc kompromis za datu situaciju, dete je ispisano iz skole a pod pritiskom joj je priznata godina. Najverovatnije je to maksimum koji se mogao dobiti u ovakvim okolnostima. Cisto sumnjam da ovakva situacija nije uvrezena i medju daleko stabilnijim zemljama, ukljuciv i onaj dream-zapad (ako samo obratimo na raznorazna bratstva i sekte po skolama, te njihove moci i uticaje, ne mozemo a da sebi ne postavimo pitanje kvaliteta znanja okje stoji iza diploma koje ta mocna neformalna udruzenja dele prema clanskoj osnovi, primera radi). Stvar je u tome sto je to za nas jos uvek relativno interesantno pa se pise i prica o tome.
[ _djevojka_ @ 05.07.2007. 14:56 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Steta sto takvima ne obave ime i prezime (bar caletu, posto je ilegano objavljivati imena maloletnika valjda) - cisto da se zna, mozda je matori trenutno mocan, ali za nekoliko godina mozda nece biti - pa ce se znati ko je "prosao preko veze"

Trcanje pred rudu. Zna se samo dio price, a svi glasaju za spaljivanje na lomaci.

Ako bi se objavilo ime, sta mislis kome bi se obratio advokat u ime odstete/defamacije? Kome se vuce po sudu, slobodno nek' trci da nadje fakte, pa nek' vodi brigu o svom trosku ako mu se zuri.

[ obrisan offtopic - markom ]

[Ovu poruku je menjao markom dana 05.07.2007. u 16:59 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 05.07.2007. 15:27 ] @
Citat:
_djevojka_
Trcanje pred rudu. Zna se samo dio price, a svi glasaju za spaljivanje na lomaci.

Ako bi se objavilo ime, sta mislis kome bi se obratio advokat u ime odstete/defamacije? Kome se vuce po sudu, slobodno nek' trci da nadje fakte, pa nek' vodi brigu o svom trosku ako mu se zuri.


Defamacija malo sutra - lepo se objavi ovako:

"U N-toj beogradskoj gimnaziji je ucenici Z.K, cerci Pere Perica direktora firme XYZ, po urgenciji Ministarstva Prosvete, na kraju godine obrisano pet jedinica na sta je skola pristala uz obavezu ispisivanja ucenice iz te skole pre pocetka sledece skolske godine"

Nema defamacije jer je komunikacija Ministarstva Prosvete javna, rad skole je javna stvar, takodje kao i podatak ko su roditelji ucenika. Vest uopste ne blati nikog, vec prenosi ono sto se desilo.

A nek "uticajni cale" posle to gladi uz pomoc svoje PR sluzbe :)
[ DjolusVicenus @ 09.07.2007. 23:11 ] @
Treba da ima 3-ojku bez problema, ja sam u srednjoj skoli na polugodistu imao 3, i onda drugo polugodiste 3 keca (2 pismena + odgovaranje) i dve dvojke(kontrolni), i imao sam zakljuceno 2 bez ikakvih problema.
[ Bojan Basic @ 10.07.2007. 00:05 ] @
Hajde, molim te, pročitaj natenane temu od početka do kraja, pa onda kaži šta imaš. Mi ovde ispisasmo dve strane razmatrajući sve faktore koje treba uzeti u obzir, na kraju smo došli do zaključka da ni postavljač teme ne može pružiti dovoljno informacija da bismo ispravno procenili situaciju, da bi ti „mrtav ’ladan“ napisao: „Ma on sigurno treba da dobije trojku, jer sam ja dobio dvojku“, elegantno preskačući sve što smo ispisali na ove dve strane!! Kao da smo sve vreme „’vatali zjale“ samo čekajući tvoje iskustvo (koje se dogodilo pod sasvim desetim okolnostima), pa da zaključimo: „Eto, treba linčovati profesora, sad je sigurno“. Ovakvi komentari zaista nikuda ne vode, na stranu to što iskazuju apsolutno nepoštovanje prema ostalim učesnicima teme.
[ danilovic @ 10.07.2007. 00:29 ] @
Pozz svima,Evo da još jednom kažem neku , jer vidim da ovo još nije zaključano....
Evo ja na primer sam bio vukovac, djak generacije. Kada sam krenuo u srednju školu naravno da sam i dalje bio ekstra djak, šahista i matematičar........... E onda, mlado , ludo, zaljubio sam se u nekoliko curica , zapostavi školu, i naredjao jedinice,,, Imao sam čak sedam jedinica na polugodištu. RAzredna nije mogla čudom da se načudi. RAzgovarali smo, čak i još neki drugi profesori su me pitali , Šta je sa tobom???? Nisam hteo da kažem..
Elem, mada sam imao sedam jedinica napolugodištu, ja sam na kraju godine bio odličan, jer sam navalii na knjige i naučio napamet ako verujete, Na primer "Privredno Pravo" sam naučio od korica do korica................
Isto tako još neke predmete dam sa dvojke popravio na četvorku, a one sa četvorke slabe na peticu......
Šta je poenta?????????????????????
Zaljubio sam se. Zapostavio učenje, ali izuzetan djak i svi su pretpostavljali o čemu se radi. Nije se našao ni jedan mlad profesor da kaže: " E nemože da bude odličan jer je imao 7 jedinica". Ne. Jednostavno sam bio jako dobar djak i morao je biti neki ozbiljan razlog mog popuštanja u školi... a bile devojčice..
DAkle, ponoviću ovde, mada vidim da se ovo sve pretvorilo u nagadjanja i špekulacije..........
Taj dečko se verovatno zaljubio, a mlad profesor je naravno ono pun sebe, i očigledno pun sujete, hteo da pokaže kako je on eto Zaboga principijelan.................. Pa , neće smak sveta ako dečku daju ocenu više......
Moj je zaključak: Dečko se zaljubio i popustio. Profesor je sujetan i hteo je da pokaže kako je on autoritet već na početku karijere. I da je očigledno buntovnik, koji se svima suprotstavio zarad svoje sujete i teranja maka na konac.....
Dečko je trebao da dobije ocenu više, i tačka......................... Hvala............
[ Bojan Basic @ 10.07.2007. 00:37 ] @
Ovaj je još bolji. „Ja se zaljubio, znači trebalo je da dečko dobije dvojku.“ I to još „I tačka!“ Dobro, bar nisi odmah tražio trojku kao onaj maločas.
[ danilovic @ 10.07.2007. 01:50 ] @
Basicu molim te , pa razlika je ogromna. Ja sam bio Vukovac,a vidis taj sa kim me porediš da se borio sa dvojkama i trojkama.. Nemoj mi molim te mešati babe i žabe. Vukovac bre,a vidi šta ovaj kaže, pa razmisli dal si napravio dobru komparaciju.
Citat:
DjolusVicenus: Treba da ima 3-ojku bez problema, ja sam u srednjoj skoli na polugodistu imao 3, i onda drugo polugodiste 3 keca (2 pismena + odgovaranje) i dve dvojke(kontrolni), i imao sam zakljuceno 2 bez ikakvih problema.

Mislim da vidiš da si pogrešio zar ne? Uzgred ja sam čitao temu od početka..... POzz
[ _djevojka_ @ 10.07.2007. 04:52 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Defamacija malo sutra - lepo se objavi ovako...

"U N-toj beogradskoj gimnaziji je ucenici Z.K, cerci Pere Perica direktora firme XYZ, po urgenciji Ministarstva Prosvete, na kraju godine obrisano pet jedinica na sta je skola pristala uz obavezu ispisivanja ucenice iz te skole pre pocetka sledece skolske godine"
Pa gledajuci da stavljas drugo ime, ali se radi o jednom uceniku iz Bora, onda se prica nastavlja ovako...Naravno da bi te ocjene trebale biti obrisane. Evo zasto. Zato sto je dodijeljen 'nastavnik' koji nije prosao odredjene kontrole - tipa, faks, pripravnicki staz + gdje je mentor u citavoj situaciji? Znaci - otkazao je sam taj 'nastavnik' (jer nije kvalifikovan da obavlja posao), otkazala skola jer je zaposlila nekog ko nije kvalifikovan, niti su uradili bilo sta po pitanju mentora i sl. + otkazalo Ministarstvo jer nije uvelo odredjene kontrole niti se ko bavio njihovim pracenjem. Umjesto da stave neko dijete da ispravlja ocjene koje je nekvalifikovana osoba odredila, nek' citav kolektiv trosi svoje vrijeme i nek' razmisle koga primaju kao prosvjetnog radnika. Drugim rijecima, bice veca bruka ako novine doznaju citavu prica i steta kredibilitetu Ministarstva (kasljuc, kasljuc), a 'nastavnik' moze biti samo kolateralna steta u procesu. Kad sve spakujes u pricu, bice mnooogo lakse da sopstvene promasaje ociste i ostave ispod tepiha, nego da se bave novinarima. Zasto bi bilo cije dijete placalo za propuste i Ministarstva i skole i tog 'nastavnika'?

Sad mi objasni, kakve ovdje veze ima neciji otac ili necija majka? Imamo bitne fakte (ako su one okacene na MZ koliko-toliko tacne) - stavili su nekog u poziciju, a osoba nije sposobna da obavlja taj posao. I onda se sve kroji po ocjenama koje ta osoba dodijeli. Halo? O cemu se ovdje raspravlja?

Ili na drugi nacin:
Sta bi se postiglo objavljivanjem imena necijeg roditelja, koji urgira da mu dijete ne zavrsi na popravnom, jer je to dijete citave godine imalo 'nastavnika' koji nije imao osnovne kvalifikacije za posao koji mu je dodijeljen?

Sad se mozemo sloziti:
Citat:
Nema defamacije jer je komunikacija Ministarstva Prosvete javna, rad skole je javna stvar, takodje kao i podatak ko su roditelji ucenika. Vest uopste ne blati nikog, vec prenosi ono sto se desilo.

Sazeto, Ministarstvo i skola nisu bili u stanju da obave svoj posao, a taj 'nastavnik' jos manje.

Mozda si zaboravio da neko placa tu skolu. Koliko god skola bila javna institucija, pare dolaze iz necijeg dzepa.
Citat:
A nek "uticajni cale" posle to gladi uz pomoc svoje PR sluzbe :)

A nek' Ministarstvo skonta da ima dosta roditelja koji nisu zainteresovani da se neko vjezba sa/nad njihovom djecom, i da je normalno da nece prihvatiti zhnj kvalitet. Ako neciji uticajni cale ima para za dobru PR sluzbu, ne vidim zasto ne bi imao para i za dobar pravni tim koji ce rijesiti problematiku nekompetetnog strucnog kadra; nece morati da se vuce po sudu, nego ce imati izbor i da to elegantno rijesi u prostorijama Ministarstva.

Takodje, sta se desava sa trocifrenim brojem ucenika koji su bili izlozeni predavanjima nekvalifikovane osobe citave godine? Nije ni cudo sto dosta roditelja danas trazi i provjerava kvalifikacije nastavnika/strucnog kadra koji dolazi u dodir sa njihovom djecom.
[ Bojan Basic @ 10.07.2007. 04:56 ] @
@danilovic:

Stoji primedba za razliku u ocenama između tebe i DjolusVicenusa, ali ne vidim kakve to ima veze; nisam vas poredio po tome, već po „argumentaciji“ vaših stavova. Na osnovu tvog iskustva odmah zaključuješ da se i taj dečko „verovatno zaljubio“, a već u produžetku iste rečenice tvoj ton postaje mnogo sigurniji kad kažeš da je profesor „naravno pun sebe“, „očigledno pun sujete“ i „očigledno buntovnik“. Meni ništa od ovog nije ni „očigledno“, ni „naravno“ a ni „verovatno“.

Drugačije bi bilo da si rekao: „A šta ako se taj dečko zaljubio, onda bi...“ Tada bismo hipotetički uveli još jedan mogući aspekt priče (dakle, uz napomenu da je to samo jedan od mogućih puteva kojima se priča može kretati, a ne da tvrdimo kako je morali biti baš tako i nikako drugačije), i onda bi bilo smisleno ovo što pišeš; ovako kako je sad uključuješ previše pretpostavaka koje su de fakto ničim neosnovane (ne vidim zašto bi to što se nešto tebi dogodilo s izvesnim posledicama značilo da je i svakoj drugoj situaciji sa sličnim posledicama prethodio isti događaj; a opaske na račun profesora da ne komentarišem), i iz toga izvlačiš onako siguran zaključak — složićeš se da to baš „ne drži vodu“.
[ Bojan Basic @ 10.07.2007. 05:11 ] @
@_djevojka_:

Ivan nije pričao učeniku iz Bora s početka teme već o slučaju iz Šeste beogradske gimnazije — vidi link koji je ostavio Mario. Ne znam kako je moguće da ti je to promaklo budući da si već pričali s Ivanom o toj temi pre nekoliko poruka (i tad si, gle čuda, znala na šta je ostavio komentar), ali pretpostavljam da je stvar u tome što je jedini cilj tvojih poruka da budu što duže i što besmislenije, kako bi proverila ko ima najjače živce. Samo napred, moji se još drže. :)
[ pctel @ 10.07.2007. 11:02 ] @
Citat:
E onda, mlado , ludo, zaljubio sam se u nekoliko curica

:-)
Citat:
Basicu molim te , pa razlika je ogromna. Ja sam bio Vukovac,a vidis taj sa kim me porediš da se borio sa dvojkama i trojkama..

Hmmmm... ja ako se dobro secam i kod njega su se pominjale petice na pocetku teme...
[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2007. 11:12 ] @
@_djevojka_

Tvoje "slucajno" zaboravljanje konteksta je provaljeno - ne, tvoji sagovornici nisu kreteni :-)

Sve u svemu: nice try, sledeci put - try harder ;-)
[ Kosta ******um Rex Persia @ 10.07.2007. 23:00 ] @
Vidim da je neko rekao da ni ja ne znam sve detalje, što je i normalno jer ipak ja nisam tako blizak s tim profesorom, ali sam zaobikalnim putem preko jednog drugog profe s kojim sam odličan, saznao ono što sam vam rekao u prvom mom postu na ovoj temi.

Naravno da ni ja ne mogu ispravno da procenim situaciju, probaću da nagovorim dotičnog profesora da nam se obrati na ovoj temi i da nam sam ispriča šta je bilo, ali ne mogu da garantujem da ću uspeti u tome, jer je on ipak još mlad profesor i verovatno neće imati smelosti za tako nešto.

Pogotovo što je direktor Goran Petrović vrlo grub čovek, koji koristi sve moguće i nemoguće pritiske na profesore kako bi ostvario svoje ciljeve, a to je da njegovi mašinci budu glavni u školi, koja, uzgred, upravo zbog takvog kabadahijskog ponašanja direktora ima VRLO LOŠE međuljudske odnose.

Mašinci i električari ne mogu ni očima da se vide, kao pretvaraju se da sarađuju, a u pozadini na sednicama se vidi koliko je atmosfera narušena. Čak toliko da su dva puta tražili smenu direktora i to je otišlo čak do ministarstva prosvete dok je ministar bio Vuksanović, ali se Petrović nekako izvukao i nije bio smenjen.

A pouzdano znam da je profesor fizike, ma koliko on bio mlad i zelen, potpuno u pravu. Neću da ulazim u razloge zbog čega je taj učenik s ocene 5 spao na ocenu 1, moguće je da je ljubav, ali to profesore uopšte ne treba da interesuje, već razrednog starešinu. Na profesoru je da REALNO i PRAVEDNO oceni znanje ili neznanje učenika, a ne da se poklanjaju ocene bez pravnog i moralnog utemeljenja.

[ Bojan Basic @ 11.07.2007. 00:07 ] @
Zaista nije u redu što već treći put ignorišeš moja pitanja, ali dobro — uporan sam ja, pitaću koliko god puta treba.

1. Da li je učenik imao upisanu opomenu na tromesečju? (Naglašavam da opomena nije isto što i jedinica, opomena se posebno upisuje.)
2. Da li je sastanak koji pominješ predstavljao zvaničnu sednicu nastavničkog veća, na kom je dotično veće redovnim postupkom podiglo ocenu učeniku?

Dokle god ne budemo imali odgovore na prethodna dva pitanja, sve je što pričaš samo puko nagađanje, i tvoje tvrdnje da „pouzdano znaš da je profesor u pravu“ sasvim su besmislene.
[ waikiki @ 11.07.2007. 00:31 ] @
Da malo pojasnim. Opomena se dodeljuje tako sto se jedna od postojecih jedinica zaokruzuje u dnevniku. Ne upisuje se posebno. Predmetni nastavnik ne moze da zakljucuje ocene, vec samo daje predlog. A ocene ucenika zakljucuje odeljensko vece (ne nastavnicko). Odeljensko vece cine profesrori koji predaju odeljenju. A nastavnicko vece cine svi profesori skole plus strucni saradnici.
[ lancia88 @ 11.07.2007. 06:27 ] @
Pozdrav,

evo, ponovicu se i ja:

nadzorni organ direktoru skole jeste Skolski odbor (upravni odbor skole) te ne postoji mogucnost apsolutne samovolje direktora. Tek ukoliko ta instanca odobri direktorove postupke na koje se osteceni zali, onda slucaj ide na visu instancu, a tu su i odbori/pododbori za prosvetu na lokalnom/regionalnom nivou, sve do samog Ministarstva. Naravno, ukoliko se kada pokaze da je neko u tom lancu stitio direktora znajuci da ne radi po zakonu, postoje krivicne prijave protiv clanova odbora na koje niko nije imun. Ovo su stvari koje realno i funkcionisu u praksi u najvecem broju slucajeva pa mi je tesko poverovati da je neko bas toliko uspeo da sistemom licnih veza zaobidje sve te instance i postane opste poznati, a nedodirljivi direktor.
[ _djevojka_ @ 11.07.2007. 12:30 ] @
@Basic,
Naravno da nije pricao o uceniku iz Bora, nego je pisao o ocu (m)ucenika iz Seste. GAL.

@Dimkovic,

Kakvo zaboravljanje konteksta? Tebi je svejedno da li ce biti objavljeno ime oca tog ucenika iz Bora, ili ime oca ucenika iz Seste. Bitno ti je da bude objavljeno. Upravo zato sam i vratila pricu na ucenika iz Bora – jer detalje te price znamo. Znaci, niko nije shkrabao o (m)uceniku iz Seste, nego je tema (m)uceniku iz Bora. Neko je sam ubacio jos jedan primjer, a ti si odmah uskocio.

Ako ces da objavljujes necije ime, hajde da bude objavljeno sa citavom propratnom pricom o Ministarstvu koje je uspjelo da doprinese ukakenoj situaciji. Tema – (m)ucenik iz Bora. Otvori novu za (m)ucenika iz Seste.

@Kosta,
Citat:
Naravno da ni ja ne mogu ispravno da procenim situaciju, probaću da nagovorim dotičnog profesora da nam se obrati na ovoj temi i da nam sam ispriča šta je bilo, ali ne mogu da garantujem da ću uspeti u tome, jer je on ipak još mlad profesor i verovatno neće imati smelosti za tako nešto.

Usput ga upitaj da objavi gdje je imao praksu, da li je imao mentora, i ko ga ubacio da ocjenjuje ucenike, a sam nije ispunio osnovne uslove da bude nastavnik. Nek’ ispuni normu (bar), pa onda nek’ gega.

Citat:
A pouzdano znam da je profesor fizike, ma koliko on bio mlad i zelen, potpuno u pravu.

Stvarno?
[ Kosta ******um Rex Persia @ 11.07.2007. 16:27 ] @
Citat:
Bojan Basic:
1. Da li je učenik imao upisanu opomenu na tromesečju? (Naglašavam da opomena nije isto što i jedinica, opomena se posebno upisuje.)
2. Da li je sastanak koji pominješ predstavljao zvaničnu sednicu nastavničkog veća, na kom je dotično veće redovnim postupkom podiglo ocenu učeniku?


Nisam siguran, mislim da nije imao zaokruženu ocenu, ali ne znam pouzdano. Čekaj, a nije mi jasno kakve veze ima da li je imao opomenu ili ne, bitno je da je imao ocenu 1 na tromesečju, a ne da li je ta ocena posebno negde upisana.

Drugo, na drugo pitanje odgovor je da to nije bilo nastavničko već zvanična sednica odeljenskog veća gde je izglasano da učeniku bude poklonjena dvojka. Druge detalje još uvek nisam saznao, bar zasad.


[ Ivan Dimkovic @ 11.07.2007. 16:51 ] @
Citat:

Čekaj, a nije mi jasno kakve veze ima da li je imao opomenu ili ne, bitno je da je imao ocenu 1 na tromesečju, a ne da li je ta ocena posebno negde upisana.


Ima, i te kakve - jer ako nije imao pismenu opomenu, ne mozes mu zakljuciti 1 na kraju godine - bar ne po zakonu.
[ Bojan Basic @ 12.07.2007. 04:44 ] @
@Kosta ******um Rex Persia:

Hvala.

Za prvo pitanje je Ivan već odgovorio zašto je bitno.

Što se tiče drugog odgovora, odeljensko veće (istina, pogrešio sam — hvala na ispravci — što sam ranije pominjao nastavničko, ali to ne menja suštinu) može učeniku da podigne ocenu. Kako si to opisao u prvoj poruci, ispalo je da su se direktor i dva-tri najbliže osobe našli u kafani da uz rakiju nerviraju profesora fizike; budući da smo došli do podatka da je u pitanju bila zvanična sednica, onda je sve legalno i profesor tu ništa ne može.

Možeš reći i da ovo nije u redu, da bi bilo bolje ovako ili onako; možda, ali ne bih se bavio komentarisanjem zakona, već samo primenom dotičnog.
[ kelja @ 14.07.2007. 15:27 ] @
@Kosta, potpuno shvatam o cemu se ovde radi, i sam znam za slicne situacije, i sramotno je u celu pricu upetljavati neki legalizam. Od legalistickog lelemudanja samo protuve u ovoj zemlji imaju koristi (naucno dokazano!).
1) Covek je zakljucio ocenu koju je zakljucio, realno procenjujuci ucenikovo znanje
2) Na njega su vrseni strahoviti pritisci -NE ZATO STO JE PREKRSIO ZAKON, NE ZATO STO NIJE UZEO U OBZIR RAD U PRVOM POLUGODISTU, NEGO zato sto je jedinicu dao "pogresnom" uceniku.
To je sustina price, i sve legalisticke postapalice samo pokrivaju tu sustinu...
Poenta je u sledecem:
I DA JE UCENIK IMAO od pocetka godine jedan, i da mu je prosek ocena manji od 1,50(ako je visi, zakon kaze da mu se zakljucuje NAJMANJE dva), i da ne postoji nijedna legalisticka 'olaksavajuca' okolnost, OPET bi jadnom profesoru j*****i majku i na razne suptilne ili manje suptilne nacine vrsili pritisak na coveka da ucini ono sto se kosi sa njegovim moralnim principima.
Simple as that!Ako neko to ne shvata(ne moze da shvati ili se pravi lud) pozeleo bih mu barem jednu takvu situaciju u zivotu. :)

[Ovu poruku je menjao kelja dana 14.07.2007. u 19:04 GMT+1]
[ Bojan Basic @ 14.07.2007. 20:56 ] @
Džabe. Koliko god iznosili činjenice, neki i dalje nastavljaju s nagađanjem i proizvoljnom ocenom situacije.

Da si pročitao celu temu i da realno razmišljaš umesto što si zaslepljen najverovatnije sličnim situacijama koje „i sam znaš“ (a koje su verovatno sve, samo ne slične ovoj — a problem je upravo u tome što postavljaš stvari simple as that, dok zapravo ni blizu nisu jednostavnih; znao bi da si pažljivo pročitao i razumeo ono o čemu se ovde govorilo).

Ukratko, za tebe još jednom. Da je učenik sin lokalnog đubretara, opet ne bi dobio jedinicu za kraj! To bi zaključio i sam da si obratio više pažnju na ovu moju poruku i ovu Kostinu, u kojoj je potvrdio ono što se navodi u prvoj. Time direktno pada u vodu tvoja teorija da je učenik „pogrešan“, i da su stvari simple as that, a onda i cela tvoja poruka ostaje bez smisla.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 14.07.2007. 21:37 ] @
Ja mogu ruku u vatru da stavim za ovo što sada kažem: da taj učenik nije sin jednog profesora, garantovano niko ne bi obratio pažnju na njega i ne bi ni bili vršeni pritisci na profu fizike. Ovde se radi o politici duplih standarda, baš kao što USA primenjuje prema Srbiji i statusu Kosova.

Ovaj slučaj samo još više me utvrđuje u uverenju da ova naša Srbija nije normalna država, niti imamo normalno društvo kao što imaju razvijene, pa čak i neke manje razvijene države.

[ Bojan Basic @ 14.07.2007. 22:00 ] @
Citat:
Kosta ******um Rex Persia:
Ja mogu ruku u vatru da stavim za ovo što sada kažem

Na osnovu čega?

A čak i da jeste tako (što ne bih da uzimam zdravo za gotovo dok ne čujem argumente), onda bismo eventualno mogli da pričamo zašto sinu đubretara nije ispravljena ocena, a ne zašto jeste sinu profesora; iz činjenica koje imamo sledi da treba ispraviti obojici.

[Ovu poruku je menjao Bojan Basic dana 14.07.2007. u 23:31 GMT+1]
[ kelja @ 15.07.2007. 00:39 ] @
Vidi Bojane, ja uglavnom pazljivo procitam prethodne poruke pre no sto me skribomanski svrabez natera da i sam nesto napisem, pa sam to uradio i ovog puta, te nema potrebe da me upucujes na ponovno iscitavanje.
Lepo je sto si ti legalista i sto si se uvek borio za striktno sprovodjenje zakona, i suprotstavljao se "laznim autoritetima", ali bojim se da ti ovde jednostavno izmice poenta.
Citat:

Ja mogu ruku u vatru da stavim za ovo što sada kažem: da taj učenik nije sin jednog profesora(lokalnog mocnika, clana skolskog odbora...dodati po zelji), garantovano niko ne bi obratio pažnju na njega i ne bi ni bili vršeni pritisci na profu fizike.

Kosta moze to da tvrdi zato sto je upucen u situaciju bolje i od tebe i od mene, poznaje ljude koji su upetljani u ovo. Ja mu verujem, ti ne verujes. Svako ima svoje razloge.

Da si pazljivo procitao celu temu i da realno razmisljas, video bi da pritisci nisu vrseni na taj suptilan legalisticki nacin koji ti favorizujes:
Citat:

Pre tri dana izvršen je STRAHOVIT pritisak na mladog profesora fizike MEŠ-a (skraćeni naziv škole) gde je od njega DECIDIRANO i grubo traženo da pokloni jednom učeniku dvojku za kraj godine.


Dakle, nije bilo kanda price o zakljucnoj oceni na tromesecju, o proseku ocena ucenika...itd itd...

I ne znam otkud se ti tako samouvereno pozivas na cinjenice?!?
Stvari su ponekad zaista mnogo jednostavne(i prljave) samo sto to zaslepljeni ljudi ne vide...

Veruj mi, nisi u pravu ovaj put, znam kako to ide, znam kako radi ta masinerija, poznajem metode rada, faze akcije i finalno legalisticko pakovanje(trijumfalna sednica Nastavnickog veca). :)

[Ovu poruku je menjao kelja dana 15.07.2007. u 01:54 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao kelja dana 15.07.2007. u 01:55 GMT+1]
[ Bojan Basic @ 15.07.2007. 01:18 ] @
Citat:
kelja:
I ne znam otkud se ti tako samouvereno pozivas na cinjenice?!?

Činjenica 1:

Učenik ne može imati zaključenu jedinicu na kraju godine ukoliko nije imao opomenu na tromesečju.

Činjenica 2:

Odeljensko veće može učeniku da popravi ocenu na sednici (čak i ako se predmetni profesor s tim ne slaže).

Nakon nekoliko strana, od samog Koste smo dobili informaciju da ne zna je li učenik imao opomenu (što samo po sebi ukazuje na prerano zaključivanje, uz nedovoljno raspolaganje informacijama), kao i da je sastanak na kom je došlo do nadglasavanja (kako je on to opisao) predstavljao zvaničnu sednicu Odeljenskog veća; iz druge činjenice zaključujemo da je ocena ispravljena bez „muvanja“, i kraj priče.

Šta od ovog nisu činjenice, na šta ne bih smeo „tako samouvereno“ da se pozivam?

A sad da vidimo kako ti diskutuješ: „Kosta kaže da može da stavi ruku u vatru, a ja mu verujem. Veruj i ti meni, nisi u pravu.“ Sve se zasniva na verovanju i držanju ruke u vatri, a nigde nijedne činjenice, nijednog argumenta! Ako grešim, očekujem od drugih da me ubede u to nepobitnim činjenicama (poput gorenavedenih), a ne da treba da im poverujem da grešim, zato što oni tako kažu (!); neverovatno.

I pored svega, ako prihvatimo da je ipak ključni deo to što je reč o sinu profesora, pročitaj poslednji pasus moje prethodne poruke (onaj koji si vešto izbegao).
[ kelja @ 15.07.2007. 01:51 ] @
Vidi, ne zelim da se igram igre dokazivanja i pobijanja, nema smisla... ako krenemo tako, svasta bi se moglo dokazati/pobiti, a ovde nisu u pitanju logicke zackoljice...
Hajde da probamo jos jednom:
Cinjenica 3:
Pre tri dana izvršen je STRAHOVIT pritisak na mladog profesora fizike MEŠ-a (skraćeni naziv škole) gde je od njega DECIDIRANO i grubo traženo da pokloni jednom učeniku dvojku za kraj godine.

Nije mu kulturno ukazano na to da njegova zakljucna ocena nije u skladu sa zakonskim normama...Sto me navodi na:

Pretpostavka 1:
Ključni deo je to što je reč o sinu profesora.

I molim te, probaj da razumes- ja ne pobijam cinjenice1 i 2, tacno je to, nazalost...

Ali ne mogu da poverujem da si tako naivan pa da mozes da tvrdis ovo:
Citat:

iz druge činjenice zaključujemo da je ocena ispravljena bez „muvanja“, i kraj priče.Ti fazoni - 'crno na belo', te legalisticke svinjarije, na tvoju veliku srecu, ocito nisi doziveo, pa mozes da govoris o argumentima i cinjenicama.
Iza pritisaka i ponizenja ne ostaju pisani tragovi, Bojane. Voleo bih da mozes iz prve ruke od profesora da cujes koju rec o tome kako se sada oseca...
A zivotno vazne CINJENICE najcesce ostaju izvan zapisnika, dnevnika, pisanih zakljucaka, i sl.

Meni su, recimo, neuporedivo vaznije i zanimljivije one stvari koje NISU zapisane(da jesu bile bi dokazni materijal na sudu, u nekoj normalnoj drzavi), koje se ne mogu DOKAZATI ,u smislu pukog advokatskog dokazivanja """istine"""(pod sto navodnika mogu da je stavim-pravda je bozja, a pravo djavolje:)), o kojima se samo PRICA( poput onih neutemeljenih i nikad dokazanih prica o tome da je JUL bio mafijaska organizacija- nikad to nije dokazano, nije postalo CINJENICA, zar ne).

Hocu samo da kazem da se pitanje poznavanja svih relevantnih cinjenica ne svodi na obicno tumacenje Zakona i iscitavanje Zapisnika sa jedne sednice.

U ovom konkretnom slucaju, Zakon je bio na strani ucenika, briznog direktora i savesnih kolega ovog profesora :) Opet ponavljam-imam utisak(imam mnogo razloga da VERUJEM u to, ali nemam dokaza!) da bi to dete dobilo dvojku i da nije bilo 'zakonskih olaksica'. :)
A deca djubretara... pa ona su tu da skola 'trenira strogocu', da pokaze kako se izvesni standardi postuju i kako se neznanje odvaja od znanja...[Ovu poruku je menjao kelja dana 15.07.2007. u 03:15 GMT+1]
[ _djevojka_ @ 15.07.2007. 07:21 ] @
@kelja,

Informacije koje je Kosta okacio na ES povodom raskrinkavanja zavjere u skoli xyz u Boru su cisto reciklirane, iliti second hand. Imenuje direktora skole, jer on toboze ucestvuje u zavjeri, a gdje je ime novopecenog clana kolektiva koji nije upoznat sa zakonima, pa dize prasinu i frku oko nicega? Mnogo je veci blam i problematika sto neko nije prosao odgovarajuci stepen edukacije i praksu sa mentorom, i da biva pusten k’o vuk medju ovce, da toboze edukuje neciju djecu, a ni sam nije edukovan niti ima zdravog razuma – blam i za skolu, i za opstinu, i za Ministarstvo.

Dalje, jos jedan idealan primjer da Radio Mileva jos uvijek funkcionise u Srbiji. Valjda bi bilo normalno da Kosta kao m/ucenik te skole uziva u raspustu (nek’ me ispravi ako grijesim), a ne da se bavi necijim ocjenama. Nek’ se bavi svojim ocjenama, kao sto je i normalno. Nikad nisam razumjela kakve je ikad imalo veze sto se odredjeni m/ucenici raskokodacu po sokacetu/selu/carsiji/gradu/kakogod da je taj i taj dobio to i to. A kad ih upitas koju su oni ocjeni dobili – nece da kazu, tipa privatna stvar i kakve to ima veze? :) Neko ima vremena za ubijanje na pretek, pa im je to sansa da se neko bavi njima. :)

Ovdje je jedan covjek (otac tog m/ucenika) skontao da poznaje zakone/pravila, i da ima odredjen stepen zdravog razuma da ustane i kaze da nije ok da njegov sin propadne godinu, ako postoji sansa da bude ocjenjen u saglasnosti sa pravilima koja vaze i za druge m/ucenike. Postoji razlika izmedju Kostine interpretacije:
Citat:
Taj nastavnik je, nisam baš siguran, funkcioner jedne od vladajućih stranaka i uzeo je sebi za pravo da na potpuno NEODGOVARAJUĆI način bruka svoju profesiju tako što moli i kumi razrednog starešinu da mu sin dobije dvojku na bilo koji način. To niko nema prava da uradi, nijedan roditelj, a kamoli jedna tako odgovorna i ozbiljna ličnost poput nastavnika u osnovnoj školi.

i urgiranja tog oca da se ocjene njegovog sina ponovo razmotre – jer ima pravo to da trazi. Znaci, nema price o brukanju i sl. glupostima, jer da se za koju godinu radi o Kostinom djetetu i da on poznaje zakone ili da ima malo zdravog razuma – da li bi ga bio BLAM da nazove razrednog starjesinu ili da trazi razgovor sa direktorom u vezi ocjena? Ako mu moc rasudjivanja ostane na ovom nivou, reci ce sebi da nema prava da se mijesa u ocjenjivanje koga god da prikace njegovom djetetu (cak i da osoba nije kvalifikovana i kompetentna da obavlja posao). Evo pitanja - da li bi da vjezba nemar prema svom (buducem) djetetu, ili odgovornost? E, pa tako i taj roditelj pravi izbor.

Profesor fizike (profesor pod navodnicima) je udario u bunt jer nije navikao da su sve odluke podlozne promjenama, te zato osjeca pritisak. Em nije upoznat sa zakonom, em je moguce da ima fiks ideje od pocetka da je njegova posljednja i da je spreman da pravi autonomne odluke, jer mu je dosadilo da slijedi naloge autoriteta i sl. gluposti. Ostatak kolektiva ima nesto duzi staz i nesto vise zivotnog iskustva, a moguce i bolje poznavanje zakona. Opet, obavjestenost nije jaca strana – pa ima nekoliko kljucnih ljudi koji prate promjene zakona/pravila, a ostali k’o ovchice klimaju glavom jer im to dodje previse informacija.

Sto se tice Kostinog:
Citat:
Potom je pritisak izvršio razredni starešina koji ga je plašio raznim stvarima, kako nije to dobro da se radi, kako je on mlad profesor i da mu to ne treba u životu, bla, bla, bla...

Nema sta da ga plasi. Rekao mu je kako jeste. Nepoznavanje zakona/pravila skola ili manjak zdravog razuma ga nece spasiti ako neki roditelj vidi da se taj profa vjezba nad njihovim djetetom. Nek’ uvjezbava u nekom rezervatu, ili nek’ uci jos. Ovako ne kapira koliko stete nanosi i sebi i citavoj skoli.

@kelja,
Citat:
Opet ponavljam-imam utisak(imam mnogo razloga da VERUJEM u to, ali nemam dokaza!) da bi to dete dobilo dvojku i da nije bilo 'zakonskih olaksica'. :)
A deca djubretara... pa ona su tu da skola 'trenira strogocu', da pokaze kako se izvesni standardi postuju i kako se neznanje odvaja od znanja...

vjerovatno imas konkretne primjere nad kim su trenirali strogocu, i zbog cega – ali u pravu si oko jednog: postoji odredjen sloj profesora koji tjera po svome, i koji na pocetku svake godine brizno ispitaju ko je ciji otac/majka, kojim se poslovima bave i sl. gluposti. Citava godina im prodje u sortiranju djece u odgovarajuce kutije koje im oni namjene, ni manje ni vise. Znanje kao mjera im je na posljednjem mjestu. Zive u svom malom svijetu dok im neko ne skrese krila, i dovede ih u red.

Sto se tice djece djubretara, valjda mislis na djecu ljudi koji rade kao komunalni radnici? Ne bih da ti kvarim utisak, ali nisu svi komunalni radnici, ni cistaci/ce needukovani. Naravno da nemaju svi isti pristup informacijama/skolskim pravilima/zakonima, i moguce je da to pravi razliku sto se tice intervenisanja usljed neprimjernog ocjenjivanja. Mada, materijal za novu temu, sasvim.

U vezi ocjene, nema razloga zasto m/ucenik ne bi trebao dobiti dvojku u ovom slucaju, jer zdrav razum nalaze da je moguce doci do nekog srednjeg rezultata koji opisuje performans tokom citave godine (koliko god nespretno, takav je nacin ocjenjivanja za sada); ko god da mu je otac/majka, kakav god da je profesor i njihova moc rasudjivanja. Zakon je ionako mrtvo slovo na papiru ako se ne primjenjuje, bilo u punom smislu, bilo selektivno. Nakon svega, da li se neko upitao sta bi se desilo da nije bilo famoznog zakona/pravila? Bitnije je sto je neko imao petlju da ustane za svoje dijete i da kaze - halo, radio je citavo prvo polugodiste, zakazao pri kraju, i nije ok da pada godinu zbog toga. Ako je moguce da neko kaska sa dvojkom prvo polugodiste, dobije keca, i nekako se navuce dvojka da osoba zaobidje popravni, zasto bi onda prvi slucaj odudarao toliko mnogo i osoba da pada godinu zbog nekog zelenog predavaca koji hukti i dize prasinu jer neko dovodi u pitanje njegov nacin ocjenjivanja i odluke? A sva buka dolazi od osobe koja ocigledno jos uvijek nema dobru moc rasudjivanja, niti odgovarajuce kvalifikacije, ni je prosla kroz odgovarajucu praksu sa mentorom da bi se bavila poslom kojim se bavi.
[ srki @ 15.07.2007. 10:29 ] @
Citat:
_djevojka_:
Valjda bi bilo normalno da Kosta kao m/ucenik te skole uziva u raspustu (nek’ me ispravi ako grijesim), a ne da se bavi necijim ocjenama.

Ako mu pogledas profil videces da ima 27 godina i da tesko da je on ucenik te skole, zavrsio je istoriju i moguce je da on predaje tamo.

Citat:
Nek’ se bavi svojim ocjenama, kao sto je i normalno.

Mozda se i bavi, mozda je on taj "profesor fizike" ali jednostavno nije hteo da se to uzima u kontekst da ne bi tokom rasprave to uticalo na diskutante i da zbog toga budu vise subjektivni nego sto inace jesu.

Citat:

Nikad nisam razumjela kakve je ikad imalo veze sto se odredjeni m/ucenici raskokodacu po sokacetu/selu/carsiji/gradu/kakogod da je taj i taj dobio to i to. A kad ih upitas koju su oni ocjeni dobili – nece da kazu, tipa privatna stvar i kakve to ima veze? :) Neko ima vremena za ubijanje na pretek, pa im je to sansa da se neko bavi njima. :)

Kako ti uvek sve znas, bravo :-)
[ Kosta ******um Rex Persia @ 15.07.2007. 18:28 ] @
Ne, naravno da ne predajem nigde, zaposlen sam , a uopšte NEMAM nameru da ikada predajem u bilo kojoj školi, nakon što sam čuo to što sam čuo. Neko da mi skrati život za 10 godina zaista mi nije potrebno.

A detalje o meni ne treba nikog ovde da zanimaju, potpuno su off-topic u ovoj temi. Ukratko, radim u jednoj privatnoj firmi, toliko od mene. A sasvim slučajno sam upleten u ovu aferu, pošto znam tog profu (ne on nije taj profa fizike već jedan drugi).

[ Bojan Basic @ 16.07.2007. 12:20 ] @
Citat:
kelja:
Vidi, ne zelim da se igram igre dokazivanja i pobijanja, nema smisla...

Ako nešto kažeš, moraš biti spreman da stojiš iza toga nekim potvrdama ukoliko neko drugi pokuša da ospori to što pričaš. Šta sad, rekao si ali „ne želiš da se igraš dokazivanja“; drugim rečima, očekuješ da ti se bespogovorno veruje?

Citat:
kelja:
Cinjenica 3:
Pre tri dana izvršen je STRAHOVIT pritisak na mladog profesora fizike MEŠ-a (skraćeni naziv škole) gde je od njega DECIDIRANO i grubo traženo da pokloni jednom učeniku dvojku za kraj godine.

Nije mu kulturno ukazano na to da njegova zakljucna ocena nije u skladu sa zakonskim normama...

To nije činjenica. To je priča jedne strane (i to još prepričana iz treće ruke). Ukoliko bismo čuli mišljenje direktora škole, priča bi bila sasvim drugačija. Ne možemo ni jedno ni drugo mišljenje da uzimamo kao činjenicu.

Citat:
kelja:
Hocu samo da kazem da se pitanje poznavanja svih relevantnih cinjenica ne svodi na obicno tumacenje Zakona i iscitavanje Zapisnika sa jedne sednice.

Već i na bespogovorno prihvatanje mišljenja tog profesora — naravno, subjektivnog. Pitanje je je li taj profesor uopšte znao da njegova nije poslednja, da veće ima pravo na korekciju njegove odluke; ukoliko nije, glasanje na veću — što je redovna procedura — doživljava kao atak na njegovu ličnost, autoritet, štogod, i priča iz njegovog ugla izgledala bi daleko gora nego što zapravo jeste. Naravno, ti uopšte ne uzimaš u obzir to da je profesorova priča vrlo subjektivna; ne, tebi je to činjenica. Kako da ne.

Citat:
kelja:
U ovom konkretnom slucaju, Zakon je bio na strani ucenika, briznog direktora i savesnih kolega ovog profesora

E sad smo već negde stigli. Dakle, zaključujemo da je krajnji rezultat priče bez sumnje ispravan. Ostaje samo pitanje je li sam način dolaska do tog rezultata bio u redu, a ti pretpostavljaš da nije. Dobro, ja ne pretpostavljam ništa što se toga tiče, jer nemam na osnovu čega da zaključujem. U svakom slučaju, smatram da je to manje bitno od krajnjeg rezultata, za šta mi je drago da smo se složili.

Citat:
kelja:
Opet ponavljam-imam utisak(imam mnogo razloga da VERUJEM u to, ali nemam dokaza!) da bi to dete dobilo dvojku i da nije bilo 'zakonskih olaksica'.

Kada budemo pričali o takvom primeru, sa zadovoljstvom ću se uključiti u priču (i verovatno ću biti na strani profesora, ukoliko činjenice budu na to ukazivale). Ovde ostaje fakat da je sve urađeno prema, kako kažeš, „zakonskim olakšicama“.

Citat:
Kosta ******um Rex Persia:
Ne, naravno da ne predajem nigde, zaposlen sam , a uopšte NEMAM nameru da ikada predajem u bilo kojoj školi, nakon što sam čuo to što sam čuo. Neko da mi skrati život za 10 godina zaista mi nije potrebno.

Ako će za deset godina život da ti skrati saznanje da tvoja reč kao profesora nije poslednja, onda bi trebalo ozbiljno da poradiš na rešenju tog problema — budući da isto skraćivanje života možeš da doživiš na drugim mestima: pošto radiš u privatnoj firmi, svakako imaš nekog šefa i direktora koji mogu da stavljaju primedbe na tvoje postupke i preinače tvoje odluke (ako ti je posao takav da nešto odlučuješ); ako jednog dana otvoriš neko svoje preduzeće, imaćeš inspektore koji će da kontrolišu radiš li kako treba — opet ne može kako ti hoćeš itd.
[ _djevojka_ @ 16.07.2007. 14:43 ] @
@srki,
Citat:
_djevojka_: Valjda bi bilo normalno da Kosta kao m/ucenik te skole uziva u raspustu (nek’ me ispravi ako grijesim), a ne da se bavi necijim ocjenama.

Citat:
srki: Ako mu pogledas profil videces da ima 27 godina i da tesko da je on ucenik te skole, zavrsio je istoriju i moguce je da on predaje tamo.

Upravo nema potrebe da se gleda profil, jer je recenica napisana tako da bi se ili Kosta ili neko drugi odazvao i sam popunio kockice. Niti je m/ucenik u skoli, niti ima direktne veze sa m/ucenikom, nego je na neki nacin povezan sa osobom koja se predstavlja kao nastavnik fizike svo ovo vrijeme, a koja nije zavrsila osnovno skolovanje koje ta pozicija zahtjeva, niti odradila koji sat prakse, niti konta m od mentora, a ni zakone/pravila skole u kojoj radi. Neobavjesten o procesu razmatranja ocjena, kompetencija pod upitnikom, i jos se ljutnuo jer se neko nije slozio sa njegovom odlukom. Naravno, sve to upakovano u jeftinu ambalazu i haoticno vikanje da se zavjera raskrinkava upravo pred ocima gladnih citaoca, koji su zeljni da se dodje do pravde i srzi svih zala u toj skoli. Kad ono – obicno razmatranje ocjena pri kraju skolske godine, koje se tice m/ucenika u pitanju, nastavnika (u ovom slucaju amatera) koji mu je dodijelio ocjenu, direktora skole i ljudi prisutnih tog dana na sastanku. Nit’ se tice Koste, ni tebe, ni mene, ni nekog lijevog.

Citat:
Nek’ se bavi svojim ocjenama, kao sto je i normalno.

Citat:
Mozda se i bavi, mozda je on taj "profesor fizike" ali jednostavno nije hteo da se to uzima u kontekst da ne bi tokom rasprave to uticalo na diskutante i da zbog toga budu vise subjektivni nego sto inace jesu.

Pa bice ipak da ne, jer da se bavi prosvjetnim radom, bio bi dovoljno inteligentan (bar se covjek nada) da skonta da se stvari koji se ticu m/ucenika u pitanju rjesavaju u skoli, a ne na ES forumu. Svaka dodatna, propratna komentarisanja samo mogu da mu nanesu stete, kao i tom ‘nastavniku’ fizike; iako je pricica ispricana sasvim brizno, stavise, da je vrijeme da se stane na stranu malog covjeka koji svesrdno radi sve sto je u njegovoj moci da se ocuva neki moral i postenje, i kako vise sile pokusavaju da ga uniste – kad ono – cvrc, osoba nema pojma sta radi. Pa jeste bruka i sramota; tog ‘nastavnika’. Gdje je samoinicijativa da sjedne i procita koju rijec (ili se raspita) o zakonu/pravilima/procesu koji se prati u toj skoli prilikom razmatranja ocjena? Samo navika da je njegova posljednja i uklesana u kamen. Booooooooring.
Citat:
Nikad nisam razumjela kakve je ikad imalo veze sto se odredjeni m/ucenici raskokodacu po sokacetu/selu/carsiji/gradu/kakogod da je taj i taj dobio to i to. A kad ih upitas koju su oni ocjeni dobili – nece da kazu, tipa privatna stvar i kakve to ima veze? :) Neko ima vremena za ubijanje na pretek, pa im je to sansa da se neko bavi njima. :)

Citat:
Kako ti uvek sve znas, bravo :-)

:) Sad mi objasni kakve ima razlike u tome da se neki m/ucenik raskokodace ili to uradi covjek od 27 godina – a prica se ionako neticenijednognidrugog. Nikakve dodirne tacke, nego zanimacija cisto onako.

@Kosta,
Citat:
Ne, naravno da ne predajem nigde, zaposlen sam , a uopšte NEMAM nameru da ikada predajem u bilo kojoj školi, nakon što sam čuo to što sam čuo. Neko da mi skrati život za 10 godina zaista mi nije potrebno.

Ma opasno po zdravlje biti prosvjetni radnik, slazem se, pogotovo kad moras konstatno da se suocavas sa carsijskom pricama i problematikom nepoznavanja zakona/pravila koji ostatak kolektiva pokazuje + nezainteresovanost za rjesavanje problema u pitanju + tracarenje u kolektivu bla bla bla. Eto, saberi koliko to vremena oduzima za pocetak.
Citat:
A detalje o meni ne treba nikog ovde da zanimaju, potpuno su off-topic u ovoj temi.

Stvarno? Iznosis necije podatke i razvlacis pricu k’o zvaku, a ti bi da gledas sa pendzera?

- ...Borskoj srednjoj školi (MEŠ skraćeno)...
- ... Dotični učenik je u prvom polugođu imao 5 iz fizike, što još više čudi. Ali, u drugom polugođu taj učenik je totalno podbacio i imao je dve jedinice i jednu dvojku iz fizike….
- ... Taj nastavnik je, nisam baš siguran, funkcioner jedne od vladajućih stranaka...
- ... Naravno, profesor fizike (koji nije primljen za stalno i kome su ostala još 3 ispita do diplome iz fizike u Beogradu)…
- ... kod pedagoga škole…
- …razredni starešina...
- ... ispostavilo se da je taj učenik sin jednog nastavnika iz osnovne škole u selu Krivelj, 3 kilometara od Bora...
-...direktor škole Petrović Goran...

I jos: ....Ukratko, radim u jednoj privatnoj firmi, toliko od mene. A sasvim slučajno sam upleten u ovu aferu, pošto znam tog profu (ne on nije taj profa fizike već jedan drugi)....

Sve u svemu, skontao si da nema afere, nego je cisto interna skolska stvar kojoj nije mjesto ovdje. To sto je tvoj poznanik neobavjesten/nije upoznat sa pravilima/zakonima je cisto njegov problem koji moze da rijesi ako zeli da nastavi da se ozbiljno bavi prosvetnim radom. Ostatak je prica za malu djecu koju malkice ko shvata ozbiljno.

Stavise, uspio si informisati ostatak populacije da je moguce da nastavnici njihove djece nemaju odgovarajuce kvalifikacije, niti su zavrsili odgovarajucu praksu, niti se zanimaju za zakone/pravila kojim je normalno da se rjesavaju pitanja ucenika. Konacno osvjezenje, da se dvoriste malo pocisti i da se stvari stave na svoje mjesto. Steta sto Ministarstvo nema strozije kontrole koga prima medju redove prosvjetnih radnika.
[ kelja @ 16.07.2007. 17:58 ] @
Citat:
Bojan Basic: Ako će za deset godina život da ti skrati saznanje da tvoja reč kao profesora nije poslednja, onda bi trebalo ozbiljno da poradiš na rešenju tog problema — budući da isto skraćivanje života možeš da doživiš na drugim mestima: pošto radiš u privatnoj firmi, svakako imaš nekog šefa i direktora koji mogu da stavljaju primedbe na tvoje postupke i preinače tvoje odluke (ako ti je posao takav da nešto odlučuješ); ako jednog dana otvoriš neko svoje preduzeće, imaćeš inspektore koji će da kontrolišu radiš li kako treba — opet ne može kako ti hoćeš itd.


Bojane, imas problem sa nerazumevanjem situacije i tvrdoglavo se drzis 'cinjenica'. Ja znam zasto verujem Kosti. Da li ti znas zasto mu ne verujes, i zasto okreces pricu u pravcu koji je apsolutno besmislen??? Ispade da je sujeta profesora ovde glavni problem?!?Gluposti...

Ocito je da:
-ne poznajes stanje u srpskoj prosveti (nisi nikad osetio/doziveo ovo o cemu Kosta prica)
ili
-pravis se lud i igras se igara dokazivanja, sa zeljom da na kraju 'pobedis', a ovde se radi o ozbiljnim stvarima.

Ovo sto je Kosta opisao je MATRICA po kojoj se onima koji ne zasluzuju, a deca su 'zasluznih gradjana', popravljaju ocene.
Sta mislis zasto Nastavnicko vece glasa onako kako direktor zeli???
Zato sto u njemu sede 'suvi' profesionalci koji savrseno poznaju zakon, a usput su i savrseno pedagoski hm... potkovani???
Bice da je istina drugacija.U skolama radi veliki broj ljudi na ODREDJENO vreme(problem sa kadrovima) i to je SJAJAN prostor za MANIPULACIJU I PRITISKE. Znas ono:" Eh, ja sam ovde na odredjeno, pa moram da cutim..."Ne znas, verovatno...
Znas li koliko sam puta cuo tu recenicu???
Znas li da je jedan od najboljih matematicara(mozda najbolji PROFESOR MATEMATIKE) u Somboru, koji je radio u Tehnickoj skoli IZBACEN SA POSLA jer je ukazivao na, blago receno, nepravilnosti u radu direktora te skole, inace clana manjinske stranke koja je u koaliciji sa vladajucom partijom u Somboru???
Tog coveka su, izmedju ostalog, takodje doveli pred svrsen cin i trazili da da pozitivnu ocenu jednom uceniku koji to jednostavno NE ZASLUZUJE! Naravno, Nastavnicko vece je bilo za to da se ocena POKLONI. Onda je profesor matematike upisao , ne DVOJKU ,nego PETICU, i tetralno bacio dnevnik. Kasnije su mu u listu grehova stavili i 'nepostovanje odluka Nastavnickog veca', 'nepostovanje Nastavnickog veca'... ili neko slicno s***** od formulacije, ne secam se vise...
Znas li da je tog istog direktora zvao predsednik opstine da se 'malko raspita' za ocene jednog ucenika??? A onda je ovaj beskicmenjak i neradnik(mislim na direktora mada slicno misljenje imam i o predsedniku opstine) zvao mog dobrog prijatelja, profesora u toj skoli, da ga priupita o "modalitetima popravljanja ocene" sirotog ucenika, protiv kog su se, eto, svi okrenuli.
Jos nekoliko primera:
-Direktor jedne seoske skole trazio je od jedne devojke(tek pristigle u cudesni svet prosvete) da jednostavno UPISE peticu
detetu clana Skolskog odbora(bez ikakvih suptilnih uvoda, molbi i sl.) Ocene su bile OCIGLEDNO(i matematicki:)) za zakljucnu cetvorku(ona je bila jedna od onih 'na odredjeno'). Popustila je...
-Direktor te iste skole trazio je od jos jednog profesora da POKLONI PETICU tom istom detetu, jer je to obecao u slucaju da njegova cetvorka ostane jedina.(hej, ljudi, vise se i ne prica o jedinicama!!!) Naivni profa nije shvatio situaciju-volsebno su sve cetvorke popravljene neposredno pre ili po odrzavanju sednice. Padale su tu i pretnje zalbom Ministarstvu, i slicno.(Nastavnik ovog puta nije popustio.)Samo zato da bi dete clana Skolskog odbora imalo prosek 5.00...
-U jednoj skoli- Natavnicko vece (ah kako to gordo zvuci), potpuno legalno, donosi odluku o tome da se ucenicima sa po 8(od 4 do 8) opomena poklone ocene i da se upute na popravni...
-Najgrozniji slucaj:Verovatno znate kako je prosao jedan nesretni nastavnik hemije iz mog grada kada je uputio na popravni ispit 'pogresno dete'...Dva balvana su upala u skolu i BRUTALNO ga PREBILA. Momak je tek poceo da radi u prosveti...

Mogu samo da zamislim sta se desava u beogradskim ili novosadskim skolama, u koje idu deca vrlih nam zasluznih gradjana...U tim gradovima je, prirodno, koncentracija "velikana" najveca, je li?

E vidis, Bojane, to su isto cinjenice, a to sto ti ne znas za njih ne cini ih nista manje C I NJ E N I C A M A.
Neke stvari najbolje znaju 'insajderi', raspitaj se kod njih...
[ _djevojka_ @ 17.07.2007. 06:36 ] @
@kelja,

Odluka je vec napravljena u vezi ovog specificnog slucaja. Ako zelis da se bavis nepravdama u skolstvu, slobodno otvori novu temu - fokus na novu temu. Niko nije osporio mogucnost njihovog postojanja, niti se neko aktivno bavi njima u sklopu ove teme.[ Kosta ******um Rex Persia @ 17.07.2007. 16:34 ] @
Sve je ispravno rekao kelja i moram reći da on ima sasvim realan stav o ovome, jer očigledno da je daleko više nego mi upućen u situaciju.

Svaka čast, keljo.
[ Bojan Basic @ 18.07.2007. 00:02 ] @
@Kosta:

Budući da se slažeš s keljom (mada ne znam kako on može biti upućen u situaciju „daleko više“ od tebe budući da on o situaciji zna samo ono što si mu ti rekao), a kelja se složio s tim da je ocena ipak pravedno podignuta (još osporava samo način na koji je to učinjeno), drago mi je što i ti konačno to prihvataš.

@kelja:

Kažeš „ovde se radi o ozbiljnim stvarima“. Kada su u pitanju ozbiljne stvari, onda je samo dokazivanje na osnovu činjenica ispravno, i to nisu „igre dokazivanja“. „Rekla-kazala“ kod ozbiljnih stvari ne može da prođe, pa će biti da si ipak ti taj koji se ovde igra.

Naveo si nekoliko primera za koje tvrdiš da je ocena podignuta na nezakonit način (ili su u pitanju još gore posledice). Ja mogu da ti navedem bar deset puta toliko primera u kojima je ocena sasvim normalno podignuta. Na osnovu čega tvrdiš da su tvoji primeri bliži ovoj priči od tih? „Ozbiljne stvari“ ne razrađuju se ovako ofrlje.

Ne tvrdim da je način na koji je ocena podignuta bio uljudan, ali ne tvrdim ni da nije. Ostajem uzdržan o tom pitanju, jer ne dozvoljavam sebi da zaključujem na osnovu nečije priče (no, vidim da tebi ovo nije problem), pogotovo ako je ta priča ostrašćena. Kao što možeš primetiti, bio sam udržan i o pitanju legitimnosti podizanja ocene duže vreme, sve dok nismo dobili sve neophodne podatke. Tada si morao da se složiš s tim da je ocena legitimno podignuta, jer nisi imao šta da osporiš; a onda si nastavio priču u smeru da profesoru „nije kulturno ukazano na to da njegova zaključna ocena nije u skladu sa zakonskim normama“ već je profesor bio „ponižen“. Vidiš, da bih ovo prihvatio, moraš mi dokazati; dokaz nije Kostina priča (što predstavlja, kao što ranije rekoh, subjektivan pogled tog profesora, i još prepričan iz treće ruke), i dokaz takođe nisu slučaji iz drugih škola, jer je ova škola — ova škola, a druge škole su — druge škole. Naravno, budući da nemaš nikakve dokaze nego samo priče i pričice, najlakše je reći kako ne želiš da se „igraš igara dokazivanja“, već si s neba sve gledao pa znaš tačno kako se sve odigralo. Parapsihologija nije moj fah.
[ kelja @ 18.07.2007. 11:13 ] @
Citat:

Parapsihologija nije moj fah.

:-)
A ni psihologija(u smislu poznavanja ljudskih naravi), kao ni stanje u srpskoj prosveti, generalno...
Ko je to OSTECEN zakljuc(e)nom ocenom u poslednjih nekoliko godina, voleo bih da znam - svi kriterijumi su toliko snizeni da je to postalo smesno...
Uostalom, postoji nesto sto se zove ZALBA na zakljucnu ocenu, pa ipak to se redje primenjuje(hm, zasto li je to tako?), lakse je 'malko pritisnuti' profesora, da se izbegne frka, formiranje komisija, zakonska procedura- i realna ocena, na kraju...

Citat:

Naravno, budući da nemaš nikakve dokaze nego samo priče i pričice, najlakše je reći kako ne želiš da se „igraš igara dokazivanja“, već si s neba sve gledao pa znaš tačno kako se sve odigralo.


:)
Otprilike tako... samo sto bih 'gledanje s neba' zamenio pojmom "intuicija",ili mozda jos prikladnije recju "iskustvo". (poznajem tu matricu, jednostavno)
Matematicari su, mislio sam, daleko intuitivniji ljudi koji znaju da citaju izmedju redova(ovde cak ni to nije bilo potrebno).

Jos jednom, tacno je, ja prezirem """dokaze""", vise verujem 'pricama i pricicama' nego zakljuccima sednica Nastavnickog veca, vise verujem svojim ocima(i usima) nego papirima i 'objektivnim' analizama, vise verujem profesorima(narocito ako Nastavnicko vece glasa protiv njihove ocene, i ako se vrsi pritisak na njih:)), nego direktorima i njihovim dupeliscima, vise verujem slabima i ugrozenima, nego onima koji su jaci i ugrozavaju slabije, jebes ga, nisam """intelektualac""", nego emotivac. :)

Eto, toliko sam zastranio da cak verujem i da je Mali Marko zaradio pare baveci se kriminalom, a ne nosenjem gajbica, mada jos nisam cuo dokaze za to.

I na kraju, ne mozemo mi raspravljati... Skontao sam kakav si tip coveka, jos na onoj temi o NB...
Ti cak i kad su nesretne NB u pitanju trazis harmonsko-melodijsku analizu kao dokaz da su oni s***** od benda...i nervozno zakljucavas temu, posto je valjda nisi dobio...
Pozdrav! :-)
[ Bojan Basic @ 18.07.2007. 11:45 ] @
To što ti poznaješ neku matricu apsolutno ne implicira da je takva matrica i ovde posredi. Sad uplićeš i psihologiju u celu priču, a ja na ove četiri stranice nisam video nijedan podatak koji bi ti pomogao da psihološki proceniš aktere ovog događaja (naravno, ako zamisliš priču kako tebi odgovora, onda je jasno da ćeš doći i do nekih psiholoških zaključaka iz psihologije; ali to je samo tvoj doživljaj priče — to radiš sve vreme otkad si se uključio u diskusiju).

Rekao si nekoliko stvari koje su meni sasvim dovoljne za kraj priče:
• da raspravljaš na osnovu intuicije;
• da „prezireš dokaze [sa sve navodnicima] i više veruješ pričama i pričicama“;
• da „nisi intelektualac nego emotivac“ (koliko sam razumeo, ovo znači da se radije vodiš emocijama nego zdravorazumskim razmišljanjem, hladnokrvnim sagledavanjem stvari).
[ kelja @ 18.07.2007. 12:25 ] @
Jeste, a posle ovog sjajnog profila, ostaje mi samo da i ja 'izlistam' nesto, pa da zavrsimo:

I ti si pokazao(ne explicitno, ali dosta stvari u tvojim postovima implicira to) da verujes:
• da je Mali Marko posten covek, jer nemamo dokaze o suprotnom
• da je legalno isti sto i legitimno
• da su NB dobar bend :)

Citat:

ali to je samo tvoj doživljaj priče — to radiš sve vreme otkad si se uključio u diskusiju

A sta ti radis???
Neverovatno, jesli li ti uopste procitao prvi Kostin post???
Citat:

"pazi dobro šta radiš, nemoj svašta ovde da bude"

Hajde uradi to ponovo, molim te.
Raspitaj se malo, posto si vidim, legalista, sta je pretnja u odnosu na gresku pri zakljucivanju jedne ocene!

Otkud ti toliko samouverenosti da tvrdis da bolje poznajes cinjenice i od mene i od Koste, u ovom slucaju?!?

Nema NI RECI o tome da je povredjen ZAKON-to se profi i NE POMINJE kao najjaci argument... Zakon, odnosno nepostovanje Zakona TI uvodis u pricu, iz tebi znanih razloga, previdjajuci da je direktor NACINIO J E B E N O KRIVICNO DELO , a profesor, u najgorem slucaju, gresku!!!
Hej, razmisli o tim detaljcicima, zdravorazumski , hladnokrvno, posto zapravo ne radis to, tokom ove teme. Raspravljas ostrasceno, kao i ja, s tim sto ja svoju ostrascenost priznajem , a ti je perfidno skrivas :)


Uh, u stvari, izvini - pretnji i pritisaka nije bilo, jer to nigde nije zapisano, a sto nije zapisano-nije se ni dogodilo, a petica u prvom polugodistu je ZAPISANA, kao i (jednoglasna) odluka Nastavnickog veca o popravljanju ocene. :)
A to je jedino i bitno, zar ne?

I jos da dodam, shvatam sad zasto i toliko uporan u prici da ovde niceg spornog nema...
Povezao si ovog nesretnog mladog profesora ("koji ima stav, kao i obicno"- ruzno je,btw, podsmevati se necijem postenju i principijelnosti- ruzno, ali uobicajeno za Srbiju), sa tebi neomiljenom autoritativnom nastavnicom kojoj si ti 'pokazao'.

[Ovu poruku je menjao kelja dana 18.07.2007. u 13:38 GMT+1]
[ Bojan Basic @ 18.07.2007. 12:57 ] @
Nisam pominjao ni Marka ni Neverne bebe; i jednu i drugo uveo si ti (a ja preskočio, budući da nemaju veze s ovom pričom). Uopšte, svojstveno ti je da u ovu priču ubacuješ primere koje nemaju veze s njom.

Legitimno znači opravdano, osnovano. Koliko sam shvatio, prihvatio si da ima opravdanja, osnova (zakonskog, a da li je dobro što je zakon tako sastavljen — za drugu je temu) za podizanje ocene.
Citat:
kelja:
A sta ti radis???

Šta ja radim? Čekam činjenice očišćene od svih strasti i subjektivnosti, i na osnovu njih zaključujem. Ako nemam dovoljno takvih činjenica, ne zaključujem ništa. Do zaključka da je ocena podignuta legitimno (ili kako već to nazivaš, ako ti se ova reč ne sviđa) došli smo nakon izlistavanja nekih činjenica; s tim si se složio. O pitanju je li sam način dolaska do podignute ocene bio korektan ostajem uzdržan, kao što sam rekao pre nekoliko poruka.

„Pazi dobro šta radiš, nemoj svašta ovde da bude“ nikako nije činjenica, očišćena od strasti i subjektivnosti, budući da predstavlja subjektivnu priču profesora, iznerviranog (opravdano ili neopravdano — ne zna se).

Citat:
kelja:
Uh, u stvari, izvini - pretnji i pritisaka nije bilo, jer to nigde nije zapisano, a sto nije zapisano-nije se ni dogodilo

Ne, već za ono što nije zapisano, ne možemo sa sigurnošću tvrditi da se dogodilo — dakle, možda jeste, a možda i nije. O „možda“ neću da raspravljam, već jednostavno ostavljan na „možda“.

Citat:
kelja:
Povezao si ovog nesretnog mladog profesora ("koji ima stav, kao i obicno"- ruzno je,btw, podsmevati se necijem postenju i principijelnosti- ruzno, ali uobicajeno za Srbiju), sa tebi neomiljenom autoritativnom nastavnicom kojoj si ti 'pokazao'.

Ovde si ti taj koji ovo povezuje s nekim drugim primerima; ja raspravljam samo o ovom slučaju.

Citat:
kelja:
Otkud ti toliko samouverenosti da tvrdis da bolje poznajes cinjenice i od mene i od Koste, u ovom slucaju?!?

Gde sam to tvrdio, ’leba ti?? Sve što tvrdim je da za neke stvari (je li bilo pretnji ili ne od strane direktora) ne možemo ništa reći, jer imamo samo neke priče (koje su tebi možda dovoljne — ali ne i meni, niti bilo kom trećem licu koje o ovome razmišlja hladne glave); u vezi pak s nekim drugim stvarima, za koje možemo nešto reći (da li je trebalo da ocena bude podignuta ili ne), složio si se sa zaključkom. Ni u jednom slučaju ne vidim gde sam tvrdio da poznajem činjenice bolje od vas dvojice. Problem je samo u tome što ih ni vi ne poznajete dovoljno dobro, a ponašate se kao da je vaš pogled s neba, pardon, intuicija, jača od svih činjenica.

Kada prihvatiš da je ocena osnovano podignuta (što si već prihvatio), i da ne možemo ništa objektivno reći o toku procedure (po hiljaditi put, profesorova/Kostina priča nikako ne može da bude objektivan pokazatelj), ovoj temi će biti kraj. Nekako imam utisak da ne želiš da se ona završi, ali pošto ti je već sve što si planirao da kažeš propalo — radije bi se vrteo ukrug i potezao neke druge primere. :)
[ kelja @ 18.07.2007. 13:46 ] @
Citat:

Nisam pominjao ni Marka ni Neverne bebe; i jednu i drugo uveo si ti (a ja preskočio, budući da nemaju veze s ovom pričom). Uopšte, svojstveno ti je da u ovu priču ubacuješ primere koje nemaju veze s njom.

Ovo su samo metafore, koje bi trebalo da pokazu tvoj nacin razmisljanja, tvoj "weltanshaung", nista vise, ali kanda se ne razumemo? :)

Citat:

Nekako imam utisak da ne želiš da se ona završi, ali pošto ti je već sve što si planirao da kažeš propalo — radije bi se vrteo ukrug i potezao neke druge primere. :)


Nekako imam utisak sam rekao sve sto sam 'planirao'(btw, ne planiram odgovore, pisem ih ostrasceno i 'nehladnoglavo', ne cistim ih od strasti i subjektivnosti), a sve je davno propalo, ukljucujuci i ono sto sam napisao... ;-)

Uostalom, rasprava bez strasti, digresija(smislenih!), povezivanja razlicitih situacija(
koje su ipak, potencijalno, deo jedne iste matrice) i nije ljudska rasprava, nego dijalog robota, a to mi jednostavno, ne ide...

I na kraju krajeva, da ponovim, moja tvrdnja(uverenje) je da bi profesor prosao ISTO cak i da nema onih zakonskih zackoljica o kojima smo pisali.
Nemem dokaza za to, ali nemas ni ti dokaza da nije tako, ako vec moramo da potezemo 'dokaze', 'cinjenice' , 'zdrav razum' itd...

[Ovu poruku je menjao kelja dana 18.07.2007. u 15:03 GMT+1]
[ abishai @ 18.07.2007. 20:14 ] @
Citat:
Ja mogu ruku u vatru da stavim za ovo što sada kažem: da taj učenik nije sin jednog profesora, garantovano niko ne bi obratio pažnju na njega i ne bi ni bili vršeni pritisci na profu fizike


toga je uvek bilo i uvek ce i biti, nista novo, nista cudno
[ Kosta ******um Rex Persia @ 18.07.2007. 21:56 ] @
Pa ljudi, dajte molim vas. Pa ne možete od mene da očekujete dokaze, ja ih nemam, niti bi taj moj prijatelj koji je profesor u toj školi hteo da mi ih da, pa niko nije lud da rizikuje posao. Ja sam ovde bio potpuno iskren i ako neko misli da izmišljam, onda ja tu ništa ne mogu da uradim. Cenim ljude kao što je Kelja jer je ispravno shvatio situaciju i zbog toga ga poštujem, ali to ne znači da se slažem što je detetu poklonjena ocena, baš naprotiv.

Trebao je makar na popravni da ide u avgustu, pa ao bi tu prošao bilo bi fer, ovako nije to pravi način funkcionisanja jedne škole, bilo koje škole. A Kelja je u pravu da je direktor prekršio zakon, a inače, nije mu to prvi put, ko zna kakvih sve tajnih radnji je direktor imao od 2001 godine, kad je postao direktor, a reizabran je juna 2006 za drugi mandat. Čovek je VRLO PREK i neprijatan, mislim na direktora.


Šta sad, da neko od profesora nosi diktafon velike osetljivosti i da snima sednicu odeljenskog veća, verujem da bi tek tada neki od vas poverovali u moju priču. Ali, naravno, zakonom je zabranjeno tajno i javno snimanje sednica.

Mada, kakva nam je država, ko zna šta možemo očekivati ubuduće.


P.S. Odluka je bila daleko od jednoglasne, Keljo. Bilo je 6:3 za poklanjanje ocene.
[ Bojan Basic @ 19.07.2007. 07:25 ] @
Očito ti se ne može objasniti da ocena nije poklonjena već usklađena sa zakonskim normama, koje taj profesor nije ispoštovao (a pitanje je da li je uopšte znao za njih).
[ lancia88 @ 24.07.2007. 15:38 ] @
Pozdrav,

koliko vidim, ovde se argumenti korisne selektivno i parcijalno da bi se projektovala zeljena slika na bazi te selektivnosti.

Kelja, nece biti da je bas takva situacija u skolstvu/prosveti kod nas kakvu zelis da prikazes. Nimalo ne sumnjam da su primeri koje si naveo istiniti/tacni, jedino bih mozda mogao znak pitanja da postavim oko okolnosti koje bi mogle da pomere sliku nalevo ili nadesno u odnosu na onu koja se sama po sebi namece u tim primerima ali ti primeri niposto apriori ne odrazavaju situaciju u srpskoj prosveti danas.

Ukoliko Bojan nije upoznat sa situacijom u srpskoj prosveti, ja delimicno jesam po prirodi nekih drustvenih funkcija koje obavljam (predsedavanje/clanstvo u nekim skolskim odborima, zamenik predsednika pododbora za prosvetu lokalnog nivoa itd.). Najvise iskustava se nagledam iz potrebe za arbitrazom u pojedinim "tesnim" situacijama, tamo gde je zakon na obe strane prisutan ali neko mora biti ostecen po prirodi stvari. Ove funkcije obavljam u Beogradu, u neposrednoj sam i konstantnoj vezi i sa resornim ministarstvom najvise po pitanju tih stvari.

Primera ima, to je neosporno, u Beogradu i NS mnogo vise nego u, recimo, Somboru ili Boru, ali je solviranje tih problema daleko drugacije i manje siledzijsko nego u navedenim primerima u ovoj temi. Konkretno, najveci deo problema koji nastaju usled licnih intervencija "znacajnih roditelja" se uglavnom resava u njihovu korist ali uz kompromis da dete napusti skolu i prebaci se u neku drugu. Time se uglavnom, uz saglasnost aktuelnih predavaca, postize adekvatan kompromis, bez tog uslova tesko bi se odrzao autoritet predavaca posle cinjenja ustupka nekom detetu.

Opisana situacija u Somboru tretira nekoliko vise puta vidjenih primera, ukljuciv i onaj sa prebijanjem, ali taj najdrasticniji je u neposrednoj vezi sa kriminalnom i podignute su krivicne prijave, nema veze sa "uticajnim" roditeljima kao ostali slucajevi. Ipak, tesko mi je prihvatiti da se nekom detetu clana Skolskog odbora poklanja samo zbog toga ocena. Tesko mi je iz razloga jer se sam odbor po svojoj strukturi sastoji od trecine predstavnika iz redova roditelja (odatle je najverovatnije i sporno dete), trecine iz redova nastavnika (koji bi trebali zastiti kolegu) i trecine iz lokalne zajednice koji bi mogli teoretski da saraju jer im zakon ne dozvoljava da imaju decu u toj skoli pa su sa te strane 'nezavisni' u Odboru. Kada se ovo ima u vidu, sanse da sve tako mirno legne su umanjene do samog donjeg praga prihvatljivog, odnosno, umanjene su ne sanse da se to desi, vec da tako prodje posle toga.

U zavrsenoj skolskoj godini sam arbitrirao cak u situaciji u kojoj je uciteljica u nizim razredima osnovne skole osamarila dete i nagledao sams e iz dana u dan okolnosti koje su za po 180 stepeni menjali situaciju. To nisu mala variranja, do te mere nisu mala da ni danas, kada su date sve zavrsne reci po tom pitanju, tesko je sve izloziti a da zvuci potpuno objektivno. Stoga nisam uopste rad da prihvatam zdravo-za-gotovo niti situacije u Somboru a jos manje ovu u Boru. Zasto jos manje ovu u Boru?

Prosto, prekjuce sam se vratio odatle i nisam uspeo da dobijem pouzdanu informaciju o tim desavanjima, jednostavno, nigde ne postoji nikakav pisani trag o bilo kakvom prigovoru na tu situaciju, cak ne postoji ni pisani trag o toj "situaciji". Po svemu sudeci, ispada da je pomenuti profesor "ulozio zalbu" iskljucivo svom kolegi, Kostinom prijatelju koji je preko Koste obavestio ES javnost o dogadjajima o kojima ocito niko drugi nije obavesten ;)

Naravno, tamo sam bio sasvim privatno, na odmoru, ali imam domacine i prijatelje tamo koji su mi jako brzo stigli do ovakvih informacija koje sam sada izneo. Tom prilikom sam cuo jos makar tuce atraktivnih primera iz prosvetarske proslosti Bora ali je sve opet na jednakom nivou kao i ovaj "slucaj".
[ Deluxer330 @ 22.08.2007. 01:39 ] @
Auuu kakve cu sve stvari da cujem, pa taj profesor ima vise srece nego pameti sto predaje u Boru a ne u Beogradu ili nekom malo drugacijem okruzenju...Dao mu je 5 na polugodistu i posle je toliko promenio misljnje da je hteo da ga ostavi na popravni ispit bez realno gledano ikakve osnove 5.1.1.2 , znaci da su tu upetljane neke privatne stvari ,a privatne stvari sa skolom ne smeju da se mesaju, ja sam srednjoskolac i kad sam isao na popravni isao sam uvek sasvim opravdano i sa razlogom, cak sam iz jednog predmeta imao cistog keca na polugodistu posle dve dvojke i jedan i bila mi je dvojka zakljucena, taj profesor nema ni trunku postovanja prema mladjim osobama kao licnostima, ta vasa zrtva od profesora je ocito jedna isfrustrirana gnjida od coveka koja nezna sta ce sa sobom pa vrsi torturu nad drugima i pre svega na slabijima od sebe,sto nisam u toj skoli i sto mene nije na takav nacin izmajmunisao.... svi profesori trebaju da imaju u vidu da je bolje nekog nekad propustiti i pogledati kroz prste i pre svega steci ljudski i prijateljski odnos sa ucenicima (samo sto je u ovom slucaju cist teror nema sta da se gleda kroz prste kad kec nije zasluzena ocena) nego praviiti od sebe olosa kome sutra ti isti ucenici sa kojima si radio ceo svoj ebeni zivot ne jave na ulici gledajuci te ispod oka, i onda kad mu taj isti bivisi ucenik slucajn zatreba posle 10 godina, dobije korpu bez obzira na sve. Na skolu netreba da se gleda na rigoroznu stvar kao zatovr , nego kao na DRUSTVENO edukativnu ustanovu.. a tim postupkom covek niti je pokazao ista drustveno niti ista edukativno, pokazao je samo svoju frustraciju u mozgu, koji je ispoljio na krajnje glup nacin, u svakom slucaju taj profesor stvarno ima srece sto se zaposlio u Boru, ja sam jedna od mirnijih i stalozenijih osoba u svom okruzenju, a nikad ne bih gledao skrstenih ruku da me neko tako terorise, ne bih mu pretio preko direktora da mi da dvojku ili slicne gluposti , razgovarao bih oci u oci sa njim i trazio bih da mi argumentuje svoj postupak, ako nema dobrih opravdanja a nemenja postupak, mnogo bi grdno prosao... bez obzira zavrsio ja taj razred ili tu skolu ili ne...
[ vipp @ 22.08.2007. 09:50 ] @
Radio sam u jednoj srednjoj školi u Vojvodini i imao slično iskustvo sa odnosom učenik-profesor i ispravkama ocena na silu. U svakom slučaju,to mi je bila 2. školska godina u toj školi. Sa učenicima sam imao sjajan odnos jer sam bio fer prema njima (a i bio sam od njih stariji možda max.10g), učio ih ono što ime je bitno (bez opširne teorije) izlazio im u susret kad je to trebalo. Isto tako, od njih nikad nisam doživeo neku neprijatnost, uvek je sve bilo u najboljem redu. Kad je trebalo da se radi, radili su maksimalno...na kraju su to i bila 2 najbolja razreda u školi. Onda sam dobio neke razrede 1. godine (uglavnom devojčice). Kao i svima, pre njih, od prvog dana sam im predočio kakav je princip nastave, šta može, a šta ne može, način ocenjivanja (bez mogućnosti da kasnije bude ono "pa nismo znali...") i slično. Tokom godine je sve bilo OK, osim njihovih ocena-:) Apsolutno ništa nisu hteli da uče-čast izuzecima, iako su nekad dobijali pred test većinu pitanja unapred tj. radili smo simulaciju testa sa veoma sličnim pitanjima. Kad su dobijali jedinice, smejali su se i nastavili da se zezaju, verovatno misleći..."ha, on je mlad, sredićemo ga, pokloniće nam ocene, devojčice smo i sl..."-:). Kad je došao kraj polugodišta, radili su kontrolne(ponavljao sam ih 2-3 nedelje i to ista pitanja) i 99% učenika nije se ni najmanje potrudilo da bilo pta nauči-ni ono najosnovnije. Kad je došlo vreme za zaključivanje, upisao sam 20-ak jedinica...i tad je počelo divljaštvo. Ometanje časova koje sam imao sa drugim razredima, vršenje pritiska da im popravim ocene, lupanje i šutiranje vrata, psovanje majke i sl...sve od strane tih istih učenica. Naravno, sa time su bili kasnije svi upoznati u kolektivu i ništa nije preduzeto povodom toga. Učenici su naredni čas došli kao da ništa nije bilo. Iz principa nisam hteo da im poklonim ocene (osim njima dvoje-troje koji su bili između 1 i 2, a malo su se potrudili). Čak je dolazio i 1 roditelj da vidi o čemu se radi i kad sam mu izložio situaciju, čovek se samo nasmejao. Inače sa njima problem imaju i drugi ali ja izgleda jedini nisam podlegao njihovom pritisku. S obzirom da je u pitanju bilo 1. polugodište, na sednici je sve bilo usvojeno, ali da je u pitanju bio kraj godine...ko zna šta bi bilo jer sam svojim očima gledao kako se i kod mene ispravljaju ocene pojedincima protivno volji profesora, kako se učenici sa 25 neopravdanih (do oktobra-novembra) ne izbacuju nego im se izostanci više ne upisuju zbog NEČEGA, a pri tome ti isti učenici šikaniraju profesorke na najgori način i sl...

Bez obzira na sve, kad se vidim sa učenicima, i onim dobrim i lošim-:) uvek se lepo pozdravimo i imamo maksimalno korektan odnos (inače promenio sam radno mesto) ali mi je taj kratak period ostavio veoma gorak ukus kad je u pitanju jedan, globalno gledano, lep posao.

Cela ova priča je samo mali uvid u stanje u našim srednjim školama i potvrda da je priča iz Bora samo jedna kap u moru sličnih događaja.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 22.08.2007. 18:22 ] @
Prvo, Deluxer330 ti pojma nemaš o životu i molim te da nam ovde ne prosipaš te tvoje maloletničke gluposti koje uopšte nemaju realnu osnovu.

Drugo, vipp, razumem te u potpunosti, verovatno si se i sam našao velikim delom u ovom tekstu ovde, tj. u sličnoj situaciji si bio, koliko-toliko, ako ne i goroj.

Stoga, mogu da razumem zbog čega si promenio posao, danas niko lud neće da bude profesor ovoj izbezumnjenoj deci, pogotovo u srednjim školama. Osnovne škole su, srećom, još uvek u redu za rad.
[ Bojan Basic @ 22.08.2007. 19:26 ] @
Citat:
Kosta ******um Rex Persia:
Prvo, Deluxer330 ti pojma nemaš o životu i molim te da nam ovde ne prosipaš te tvoje maloletničke gluposti koje uopšte nemaju realnu osnovu.

Ako nešto ovde nema realnu osnovu, onda su to, pre svega, tvoje poruke. Na već četiri strane nisi dao ni jedan jedini argument u korist onoga što tvrdiš; umesto argumentacije samo sto puta ponavljaš svoje viđenje situacije, uzimajući to kao neporecivu istinu. Štaviše, lancia88 je izjavio da je bio na licu mesta i nije našao ni jedan jedini trag koji bi makar delimično potvrdio tvoju priču, ali ti opet nastavljaš po svome!

Povrh svega, sad si počeo i s vređanjem onih koji su se „usudili“ da kažu nešto što se tebi ne dopada. Onakav način diskusije ti se tolerisao na ove četiri stranice, ali uvredama si prelio čašu. U skladu s tim, zatvaram temu. Slobodan, koji je zadužen za ovaj forum može da promeni ovu odluku, ali verujem da će i sam proceniti kako tvoj način diskusije od samog početka nije imao smisla, a da si sad preterao.