[ jovanmal @ 24.08.2011. 22:10 ] @
Pozdrav ljudi,

već nekoliko dana radim na projektu besplatnog groupware-a - mail servera koji ima i mogućnost dijeljenja kalendara, adresara, taskova i koji ima webmail. Sve to sam našao na jednom mjestu i donekle ga podesio, ali sam naišao na zid - probleme koje neću sam moći riješiti.

Cilj ove teme je da napravimo funkcionalan sistem koji će raditi sve navedeno. Pogledajte o čemu se radi:

http://www.youtube.com/watch?v...YE&feature=player_embedded

Na sajtu www.sogo.nu postoji i VirtualBox appliance na kojem je sve već podešeno. Za one koji žele, gotovu stvar mogu naći ovdje: http://www.sogo.nu/english/downloads/zeg.html

Ovaj appliance je baziran na Ubuntu distribuciji, a ja bih baš volio da ga podesim na RedHat-u. dijelom zato što sam navikao na RedHat-olike distribucije, a dijelom zato što želim da naučim podešavanje od početka. Evo šta sam do sada uradio:

1. Kao virtuelnu mašinu sam instalirao ClearOS 5.2 http://www.clearfoundation.com/
2. Na njemu sam podesio mail server Cyrus v2.3.11 i klijenti preko IMAP protokola bez problema šalju i primaju mailove.
3. Koristeći uputstvo koje se nalazi ovdje instalirao sam SOGo sa MySQL autentifikacijom (postoji i način sa OpenLDAP-om).

Ovo je već sistem sa funkcionalnim webmailom koji ima kalendar, LDAP adresar i koji se preko IMAP-a kači na postojeći mail server. Poenta je da se taj adresar, mailovi i kalendar vide i u Mozilla Thunderbirdu i Outlooku i na Webmailu i da svugdje bude isto. Za Thunderbird postoje ekstenzije (Integrator, Connector i Lighting) koje treba prepraviti tako da sve "šljaka", a za Outlook postoji poseban dodatak Openchange (www.openchange.org) koji uz sve navedeno zahtijeva i Sambu i koji omogućava da ga Outlook vidi kao Exchange server (i podešava se upravo tako, komunicira preko MAPI protokola).

Ja sam došao do ovog dijela sa ekstenzijama i stao. Da li je neko već imao iskustva sa SOGo groupware-om? Bilo kakve sugestije su dobrodošle. Otvoren sam za bilo kakva pitanja (na koja znam odgovor) i voljan da zagrijem stolicu u cilju dobijanja funkcionalnog sistema. Na kraju možemo da ga prevedemo na srpski i da napravimo Howto koji će ovdje stajati.

Pozdrav
[ igor.vitorac @ 06.10.2011. 22:49 ] @


Ima li nekog napretka?

Video sam da ClearOS ima eGroupWare, SOGo Groupware i Zarafa...
http://www.clearfoundation.com/docs/howtos/start

Koji od pomenutih groupware je instaliran po default-u i koji ima bolju podrsku za Outlook?
[ jovanmal @ 18.06.2012. 10:47 ] @
Pozdrav ljudi,

evo javljam se poslije nekog vremena.

Problem sa ekstenzijama je bio do Mozille Thunderbird - mogla se koristiti samo stara verzija Mozille Thunderbird, verzija 3. U medjuvremenu su se pojavile nove verzije ekstenzija koje se mogu naci na linku http://www.sogo.nu/downloads/frontends.html i one rade sa posebnom verzijom Mozille Thunderbird - ESR. Sa novim ekstenzijama sve po navedenom uputstvu radi OK.

Jedino postoji problem sa podrskom za Outlook - podrska za MAPI protokol je implementirana preko dodatka Openchange. Ovaj dodatak zahtijeva Sambu 4, a detaljno uputstvo za podesavanje postoji na adresi http://tracker.openchange.org/...r_own_OpenChangeSOGo_appliance.

Realno, pored Mozille sa navedenim dodacima nema potrebe za koristenjem Outlooka... Bar u mom slucaju.
[ igor.vitorac @ 20.06.2012. 10:47 ] @

Kakvi su utisci sto se tice webinterface-a (user and admin)?
Mene zanima i web interface jer odredjeni korisnici nece kostiti TB, nego samo Web interface.

[ jovanmal @ 20.06.2012. 11:36 ] @
Web interface je vrlo funkcionalan. Sve promjene koje napravis u Mozilli se odmah vide i u web interface-u (bilo da se radi o dodavanju novog kontakta ili stavke u kalendaru, ili u mailu).

Interface je Ajax based - na desnom kliku imas opcije koje su relevantne za datu stavku. Sve je vrlo usminkano. Uostalom, na adresi http://www.sogo.nu/english/tour/online_demo.html mozes da probas i vidis kako sve radi - i web interface i rad sa Thunderbirdom.

Pozdrav
[ Miroslav Strugarevic @ 20.06.2012. 13:55 ] @
VMware Zimbra je zakon :)
[ jovanmal @ 20.06.2012. 15:00 ] @
Da, ali u besplatnoj verziji nema podrske za Outlook, mobilne uredjaje, kao i neke napredne mogucnosti. Za detalje pogledati: http://www.zimbra.com/products/compare_products.html

Cjenovnik:
http://www.zimbra.com/products/pricing.html
[ igor.vitorac @ 20.06.2012. 15:22 ] @

Da li je moguce koristiti SOGO calendar features, a da se pri tome ne koristi email (interface) feature?

Gledao sam i testirao razna resenja i skoro svi se zasnivaju na tesnu integraciju izmedju mail-a i kalendara. Jedan od retkih primera je http://www.davical.org/index.php mada nisam stigao da ga licno testiram.
[ zoran.knezevic @ 15.11.2012. 16:51 ] @
Poštovani vredni ljudi,

Ja sam prevodilac, dugogodišnji korisnik računara i nudim se da ovom poduhvatu doprinesem prevođenjem na srpski - latinicom i ćirilicom.

Trebaće mi kratko uputstvo ako se koriste .po i .mo fajlovi.

Pozdrav svima,
Zoran
[ igor.vitorac @ 16.04.2013. 09:19 ] @
Posle par meseci koriscenja SOGo-a u produkciji, mogu reci da sam prilicno zadovoljan.
Konkretno u tom okruzenju nema Outlook-a, ali svi sledeci klijenti rade perfektno:
- Web interface
- Thunderbird ESR + Lightning
- Android (CalDAV-Sync)
- iPhone

Mislim da je SOGo jedan od retkih (ako ne i jedino) open source resenja koji ima odlicnu podrsku/implementaciju CalDAV protokola.

Pozdrav,
Igor
[ jovanmal @ 17.04.2013. 14:45 ] @
Drago mi je čuti da još neko ima dobra iskustva. Takođe na nekoliko lokacija imam SOGo u produkciji i vrlo sam zadovoljan.