[ Filipenko666 @ 17.06.2012. 12:28 ] @
Treba mi strucna pomoci, predlog, savet i ako neko ima funkcionalno i bezbedno resenje.

Mail server je neka malo bolja masina koja je na Slackware-u (na njemu je exim). Na njemu je RAID1 - mirror (mozda i softverski). Vrlo je bitna komunikacija putem maila i da sve to radi korektno. Sve je to nekako namesteno da postoji i web interface u vidu vexim-a.

Na koji nacin bih mogao da odradim redundansu u slucaju crkavanja postojeceg? Kapiram da je tesko izvesti da postoje 2 takva pa da se radi load balancing ili slicno. Da li moze i kako (korak-po-korak) da se odradi kloniranje logickog diska (raid1) na neki drugi disk koji bi se zatim stavio u neku slicnu masinu (chipset, lan...) i digao mail server u offline rezimu zbog probe. U slucaju otkaza prvog mogao bi se zakaciti ovaj drugi, jedino ne bi imao sacuvane pristigle mailove u medjuvremenu, ali to ionako imaju korisnici na lokalnim masinama.

Ili imate bolji predlog?
[ nkrgovic @ 17.06.2012. 14:19 ] @
Cisto kao ideja: DRBD + keepalived?
[ Miroslav Strugarevic @ 19.06.2012. 10:34 ] @
Citat:
nkrgovic: Cisto kao ideja: DRBD + keepalived?


Znaci li to da mora da koristi DRBD Master/Master + Neki Cluster FS + Load Balancer?
[ Aleksandar Olujic @ 19.06.2012. 12:46 ] @
Load balancer je neophodan samo ako zaista postoji potreba za load sharing izmedju 2 ili vise servera. Ako postojeci server zadovoljava potrebe u smislu resursa onda je dovoljno imati samo high availability - failover izmedju dva noda od kojih je jedan uvijek aktivan a drugi pasivan. Podrazumijeva se da se pasivni nod aktivira samo kada je to neophodno i sluzi kao privremeno rjesenje. U tom slucaju pasivni nod moze biti i slabija masina koja radi samo dok se primarni nod ponovo ne aktivira. To je jeftinije i jednostavnije rjesenje od active-active koji bi podrazumijevao shared filesystem.
Moguce je napraviti active-active i sa dva servera gdje je load balancing proces na jednom od dva servera ali ako nema problema sa performansama kada sve radi na jednom serveru, to je IMHO nepotrebno komplikovanje.

Koristan read (tu i tamo outdated ali dobar za razumijevanje koncepta):

http://wiki.openvz.org/HA_cluster_with_DRBD_and_Heartbeat
http://www.drbd.org/home/what-is-ha/
http://www.ultramonkey.org/3/topologies/sl-ha-lb-overview.html

[ nkrgovic @ 19.06.2012. 12:51 ] @
Moze i tako, ali mozes i da samo dodelis neki treci IP koji drzi keepalived, i koji on, ako jedan server pukne, preseli na drugi server, a DRBD i radi replikaciju diska tako da je ovaj drugi uvek spreman da "uskoci".

Prednost LB-a je sto ti u ovome sto sam ja predlozio jedan server sedi dzabe.... :/

edit: Pretece me Aleksandar, dajuci uz to i dobre linkove :).