[ Nemanja_666 @ 11.07.2012. 05:22 ] @
Trebam uraditi procjenu kakva je infrastuktura dovoljno za moj web servis. Koliko i kakvih servera je potrebno da imam da bi zadovoljili da skripta funkcionise kako treba.

Skripta je podijeljena u nekoliko cijelina.

Jedan servis sluzi za pretvaranje URL u content koji ce biti prikizan unutar kolekcije. Vecinom taj content prestavljaju slike. Prije starta skripte planiramo da kesiramo oko 1 million URL-ova. Po precjeni ukupna kolicina potrebnog prostora je oko 500 GB. Taj servis posjeduje jednu malenu bazu gdje snimaju zahtjevi za obradu dok se ne obrade, nakon obrade content je sacuvan na file system-u i glavna skripta prikazuje ga po potrebi. Ovaj service po potrebi moze startovati odredjen broj workera (procesa, zavisno kako se naznaci u podesavanju), sam worker zauzima oko 4mb memorija.

Glavna skripta nije mnogo "teska". Po prikazu stranice izvrsava do maksimalno 8 upita. Rutina za kreiranje novog sadrzaja usput sto izvrsi koji upit vise nego samo puko prikazivanje sadrzaja, posalje na obradu do 15 zahtjeva za pretvaranje URL u content (servis o kome sam pisao u predhodnom zadrzaju). Te zahtjeve je potrebno odraditi u pristojnom roku (do 10ak minuta, u koliko nisu vec kesirani). Potrebno vrijeme za izvrsenje zahtjeva je u prosjeku 4.4 sec, dok u najgorem slucaju moze potrajati 10 sec.

Od ostalih cjelina moze napomenuti authorizaciski sistem za koji je odgovorna posebna skripta. Dodaje po jedan upit pri prikazu stranice.

Potrebna nam je je infrastukruta koja ce zadovoljiti do 1000 korisnka online u isto vrijeme.

Koliko je to ustvari registrovani korisnika da se moze ocekivati 1000 online korisnika u datom trenutku?
Da li su potrebna za ovo najmanje 3 servera (servis za content + db + ostalo) ?
Ako moze misljenje ili link gdje se moze procitati o ovoj tematici?