[ Davor Stanković @ 19.04.2013. 22:51 ] @
Pozdrav svima,

Nisam odavno pokrenuo neku novu temu, ali došlo je vrijeme da se počne sa učenjem i istraživanjem u, do sada, nepoznatoj oblasti i... odmah problemi. :)

Naime, prebacivanje jednog sajta je proslo relativno dobro, no neke slike se ne ucitavaju... http://diodalex.com/

Kada se klikne na "gresku" u sklopu sekcije galerija i na glavnoj strani (u chrome-u su vidljive one male "ostecene slicice") slika se normalni otvori i putanja je dobra. Kada kliknem na stranicu "parneri", sve slike se uredno učitaju i prikazuju.
OS je Centos 6.4, PHP 5.3.3, Apache/2.2.15

Pokusao sam i sa dodjelom 777 permisija u sklopu foldera gdje su smjestene "sporne" fotografije, ali bez promjena. I na jos jednom sajtu se ne ucitavaju određene slike nakon transfera, čak mi i slider "pobjegne" tamo gdje mu nije mjesto, dok na shared-u toga nema.

U pitanju su sajtovi na wordpress-u.

Ima li neko ikakvu predstavu šta bi moglo biti u pitanju? I na koji nacin bih mogao otkloniti ove probleme?Sramota me više da peglam hosting provajdera, a i nije njegova obaveza da mi administrira VPS i rješava probleme. :)

HVALA!
[ nkrgovic @ 20.04.2013. 05:25 ] @
Pogledaj apache error log, tamo imas greske za slike koje fale.
[ Davor Stanković @ 20.04.2013. 15:40 ] @
Meni ovaj log (var/log/httpd/error_log) ništa ne govori. Ovaj drugi log puno više, ali... pretpostavljam da bi ovo mogao biti problem.

Naime, kreirao sam novog korisnika preko ISP manager pro panela, importovao bazu i prebacio sve fajlove (kao sto rekoh, wordpress je u pitanju), no primjetio sam da je nemoguce instalirati bilo kakav plugin zbog problema sa permisijama. U WP admin panelu je potrebno da unesem FTP korisničke podatke da bi bilo šta instalirao, ali dalje nastavljaju da se gomilaju greske i onda rucno moram mijenjati permisije, pa kasnije vracati na prvobitno stanje zbog sigurnosti.

Poslusao sam nekoliko savjeta koji su bili dostupni na netu, ali nista nije pomoglo. Ne znam na koji način preko konzole ovo da izmjenim.

HVALA.

[ Nemke_BG @ 23.04.2013. 14:59 ] @
Sta je gresaka Ja kako vidim, ovo su i dalje problemi sa permisijama, probaj da promenis i owner/group za te foldere/slike na Apache user-a kojeg koristis za izvrsavanje.
[ Davor Stanković @ 23.04.2013. 18:09 ] @
Da, imam problem sa permisijama. Ali isto tako ne znam način kako da ga riješim. :)

Sa Cpanelom nema tih problema, ali kreiranje korisnika preko ISP pro managera (i zpanel-a) zahtjeva dodatno podešavanje permisija kroz konzolu, ali nisam pronašao adekvatno rješenje.

Tako da je svaka pomoć dobrodošla. 777 otklanja ove probleme, ali je ozbiljan sigurnosni propust i moram rijesiti na drugi nacin.Trebao bih jos neke sajtove da prebacim na ovaj VPS, ali svaki od njih ima problema sa ucitavanjem odredjenih elemenata, kao sto je to slucaj sa diodalex.com.

Hvala unaprijed.[Ovu poruku je menjao Davor Stanković dana 24.04.2013. u 04:06 GMT+1]
[ Nemke_BG @ 24.04.2013. 08:24 ] @
Proveri pod kojim ti se user-om/grupom izvrsava Apache i onda iz putty za taj folder promeni permisije za komandama chown i chmod. Imas na googlu milijardu primera kako se koriste. Ako ti je to zbunjujuce, instaliraj WinSCP pa iz njega promeni permisije, ail ti to ne bi preporucio, jer ako prelazis vec na VPS moraces polako da se upoznajes sa komandnom linijom.
[ Davor Stanković @ 24.04.2013. 10:17 ] @
Ovaj problem (banalni) ne mogu da rijesim. Dakle:

# groupadd website
# usermod -G web-content diodalex1
# usermod -G web-content apache

# chown -R diodalex1:website /var/www/public_html/diodalex.com/wp-content
# find var/www/public_html/diodalex.com/wp-content -type f -exec chmod 640 {} \;
# find var/www/public_html/diodalex.com/wp-content -type d -exec chmod 750 {} \;

Gdje grijesim?

Apache se izvrsava pod apache/apache, promjenim permisije preko WinSCP (ulogujem se kao root) i problem se otkloni, ali 777 nije adekvatno rjesenje.
[ Nemke_BG @ 26.04.2013. 08:24 ] @
sem ako nemas neke shared hostinge ili bas hoces da izolujes user-e, sto ne stavis

chown -R apache:apache /var/www/public_html/diodalex.com/wp-content

i jos stavis na primer chmod na 755?
[ prolecedolece @ 26.04.2013. 09:50 ] @
Kod ovakvih situacija znam da moje kolege prvo gledaju da li su fajlovi lepo prebaceni kao i putanje istih. Ne bi trebalo da imas problema sa svojim hosting provajderom oko resavanja ovoga.
[ Davor Stanković @ 26.04.2013. 15:30 ] @
Citat:
Nemke_BG:
sem ako nemas neke shared hostinge ili bas hoces da izolujes user-e, sto ne stavis

chown -R apache:apache /var/www/public_html/diodalex.com/wp-content

i jos stavis na primer chmod na 755?

Sad je diodalex:diodalex korisnik i grupa, permisije u folderima jesu 755, ali i dalje se ne ucitavaju odredjeni elementi... Ukoliko pokusam sa apache:apache, kako je to bilo prije nego sto sam resetovao server, stranica se ne ucitava nikako.

Ulogujem se u WP admin panel, ali ne mogu ni da uploadujem fotografije bez da se kao root ulogujem u WinSCP i promjenim uploads foldere u 777, pa onda nakon toga vratim na 755.
Odredjeni folderi pri 777 otklone problem sa ucitavanjem fotografije, kako sam to vec napisao, ali to nije dobro rjesenje.

Pokušao sam sa:

Code:
chown -R diodalex (korisnik koji je kreiran preko ISP Pro manager panela) /put/do/wodpress/wp-content/foldera
chgrp -R apache /put/do/wodpress/wp-content/foldera
chmod -R 755 /put/do/wodpress/wp-content/foldera
chmod g+s /put/do/wodpress/wp-content/foldera
chmod g+w /put/do/uploads/foldera
Kako da otklonim ovaj problem? Dakle, bitno mi je da korisnik Wordpress-a nema problema sa instalacijom plugin-a i uploadom fotografija i da se stranica u potpunosti ucitava bez problema, a ne da se, zbog problema sa permisijama, odredjeni segmenti ne prikazuju adekvatno.

Sličan problem imam i sa sliderom na drugom sajtu.

[Ovu poruku je menjao Davor Stanković dana 26.04.2013. u 16:49 GMT+1]
[ Davor Stanković @ 27.04.2013. 20:47 ] @
Sada sam instalirao Cpanel, nema vise problema sa permisijama i instalacija plugin-ova/upload fajlova ide bez ikakvih problema, ali i dalje mi se "thumbnails" na pocetnoj strani ne ucitavaju. :)
Kao ni galerija u okviru zasebne strane - www.diodalex.com/galerija

Trenutni log error mi nista konkretno ne kazuje.

[Ovu poruku je menjao Davor Stanković dana 27.04.2013. u 22:02 GMT+1]
[ cyBerManIA @ 28.04.2013. 20:02 ] @
Bacio sam pogled na tvoj sajt.

Nedostaje ti GD Library za PHP. Instaliraj i radice ti.
[ Davor Stanković @ 28.04.2013. 22:24 ] @
^^

Hvala na odgovoru.

Ranije je GD biblioteka bila instalirana i to nije otklonilo problem, jer su tada permisije bile sporne. Sada sam potpuno zaboravio na ovu komponentu i instalacija je otklonila problem. Konacno. :)

Hvala puno. :)