[ pisac @ 13.10.2013. 04:30 ] @
Da li je kernel raid auto assemble (metadata 0.90) moguć sa 3TB diskovima?

Nastali su problemi prilikom restartovanja, disk od 3TB (sa više particija u raznim raidovima) je ispao iz svih raidova i ne može da se vrati. Disk naravno ima GUID partition tabelu umesto klasične, jer na 3TB tako nažalost mora biti.

Međutim, buni me što je nekoliko prethodnih restartovanja tokom formiranja raidova prošlo bez problema, svi raidovi su svaki put detektovani ispravno. Samo zadnji restart (nakon dodavanja jednog privremenog diska u raid) je pukao i kompjuter uopšte nije mogao da se podigne iako glavna particija uopšte nije u raidu nego samostalna na 1TB disku.

Sistem se podigao tek kada sam u kernel parametrima ubacio raid=noautodetect.

Nakon takvog podizanja bez autodetecta utvrdio sam da je samo 3TB disk ispao iz raidova. Pokušao sam da ga vratim ali ne dozvoljava već daje "busy" jer je sistem uobrazio da je ceo /dev/sdb član nekog raida iako su samo njegove particije sdb1, sdb2, sdb3, sdb5, sdb6 bile članovi raida. Kao da je autodetect napravio neki karambol na 3TB disku.

Sve u svemu, dok ja rešavam polako probleme i vraćam raidove, zna li neko zašto se ovo uopšte desilo? Na internetu sam samo našao rečenicu

Citat:
It's only needed for kernel auto-assembly (in which case you're also
limited to 0.90 metadata and 2TB drives)


A u man mdadm stoji:
Citat:
0.90 Use the original 0.90 format superblock. This format limits arrays to 28 component devices and limits component devices of levels 1 and greater to 2 terabytes. It is also possible for there to be confusion about whether the superblock applies to a whole device or just the last partition, if that partition starts on a 64K boundary.


Definitivno mi se ne petlja sa initramfs-ima da bih mogao da koristim metadata 1.2, pa me živo interesuje postoji li neko rešenje za ovaj problem ili da umesto 3TB diska nabavljam 1TB + 2TB?
[ pisac @ 22.10.2013. 10:43 ] @
Da odgovorim sam sebi, pošto niko neće.

Raid auto-assemble sa 3TB diskovima je moguć, samo što ne radi

Uglavnom radi ali s vremena na vreme prilikom podizanja nijedna particija na 3TB ne bude detektovana, i nakon toga to stanje ostaje pri sledećim restartovanjima sve dok se ručno ne uradi mdadm --add ....

Nisam uspeo da utvrdim šta izaziva da auto-assemble puca prilikom podizanja. Nije mi se ponovilo da se pojavi niotkuda raid superblock na celom disku umesto na particijama.

Tek da kažem da imam i jedan 2TB disk na kome sam isto podigao GUID particionu tabelu umesto obične, i tamo se ne dešavaju ovakvi ispadi.

U svakom slučaju, sve particije na 3TB disku sam prebacio u tip 83 (8300) umesto FD (FD00), i umesto auto-assemble stavio ih u /etc/mdadm.conf, samo sam boot particiju (RAID1) ostavio u FD (autodetect). Ta jedna u auto-assemble za divno čudo nije pravila probleme, ali mi je jednom prilikom tokom podizanja ona tip 83 koja je trebalo da se podiže na osnovu mdadm.conf - ipak ispala iz raida.

Tako da mi i dalje nije jasno kakve probleme ima ovaj 3TB disk.

AKo neko ima nešto da kaže u vezi teme, neka počne da priča

[ Schmidt @ 21.01.2014. 15:35 ] @
u mdadm.conf si koristio fizicke nazive particija (sdb1, sdc1 itd.) ili UUID?

Meni se desavao slican problem i na kraju sam u mdadm.conf stavio sdb1,sdc1 itd. Poslije toga nije nijednom ispao RAID (kucam u drvo).
[ pisac @ 16.02.2014. 10:57 ] @
Koristio sam UUID
Ali sam u međuvremenu obrisao mdadm.conf i vratio auto-assemble na svim particijama, i sada za divno čudo radi sve i ne dešavaju se ispadi.

Bem li ga, valjda se onaj 3GB Sigejt Barakuda razradio u međuvremenu