[ dendic @ 23.12.2013. 16:18 ] @
Npr. hocu da pravim sistem salu. Uzmem javnu IP adresu npr. 60.65.67.0 do 60.65.67.31 brodacast . primarna domena je npr. primarnadomena.com .
Hocu da stavim dva DNS servera ,mail server i dva web servera. Znaci imam ns1.primarnadomena.om ; ns2.primarnadomena.com ;mail.primarnadomena.com i imat cu dva web servera sa www.primarnadomena.com i www.mojevesti.com
Naveo sam ovo sve jer me zanima na primarnom DNS serveru ns1.primarnadomena.com koja sve polja moram popunit da bi server poceo flushati. Znaci stavit cu ispravnu IP adresu 60.65.67.1 ,broaadcst adresu, ispravan subnet, zatim cu popunjavat tabelu za DNS. Sta sve u njoj moram popunit ? A record, onda onaj record za reverziju, rekord od mail server, trebam li rekorde od ova dva servera koji isto imaju IP adrese iz ovog gore navedenog ranga ? Malo je komplikovano ovo sto pitam,ali u literturi stalno nalazim nekakve skolske primere za postavke DNS-ova.
[ agvozden @ 24.12.2013. 08:25 ] @
a sta fali primerima skolskih zapisa?

ukoliko postavljas BIND server onda trebas prvo da setujes konfiguracione fajlove (boot: /etc/named.conf) gde se upisuju zonski fajlovi, i po potrebi kljucevi, preusmerenja i slicno.
root serveri su vec predefinisani.

onda prelazis na zonske fajlove.

najpre savladaj header zonskog fajla (@ IN SOA...), posto on moze da sadrzi recimo NS zapise, koji se ponekad drze kao pojedinacni zapisi.

U svakom slucaju potrebno je da u zonskom fajlu imas NS zapise, MX ukoliko imas mejl server(e) na domenu.
A zapisi su prilicno jasni sami po sebi, reverzne adrese nisu neophodne, ali su pozeljne i cesto se nalaze u posebnom fajlu.