[ starko @ 13.11.2014. 09:04 ] @
Pozdrav svima.
Postavio sam FreeNAS 8.3.2 na mrezu u firmi, i odradio CIFS share. Na prvi pogled sve radi kako treba. Problem mi prave Word 2003 i Excel 2003. Kad probam da otvorim neki .doc fajl, Word mi izbaci poruku "The document name or path is not valid". Ovaj slucaj se desava ako otvaranje pokusam pomocu totalcmd ili iz explorera. Ukoliko pokusam na File→Open, kada se dodje do tacke gde pokusam da otvorim serovani folder, word mi ne izbaci nista (kao da sam kliknuo na Cancel). Otprilike ista prica je i sa Excelom, odnosno sa svim programima iz Office paketa. Probao sam i da napravim neki word ili excel dokument, pa da ga sacuvam na FreeNAS serveru, ali opet isto kao i sa otvaranjem. Racunar sa koga sam to pokusavao da odradim radi pod legalnim Win XP SP3. Takodje sam pokusao i sa drugog racunara koji ima legalni Win 7 i Office 2007, ali prica je ista.
Medjutim, ostali programi, npr. Corel (Draw 12 paket), Acrobat, Paint, ACDSee otvaraju i rade sa "svojim" fajlovima bez problema.
Ima li neko racionalno resenje?
[ Aleksandar Đokić @ 15.11.2014. 16:22 ] @
Proveri dozvole.
[ starko @ 19.11.2014. 11:56 ] @
Proveravao sam dozvole, odnosno, postavio sam samo vlasnicki nalog, nema nijedan guest. Nece. Kao sto sam napisao, svi ostali programi rade bez problema, samo se Office buni.
[ valjan @ 19.11.2014. 13:13 ] @
Mislim da je tu zvrčka sa načinom na koji Office otvara i čuva dokumente, jer se uvek kreiraju privremeni fajlovi koji počinju tildom (npr. ~blablaxxxx.tmp) a tilda na Unix-olikim sistemima u imenima fajlova ima posebno značenje. Ovde možeš videti gde i kako Word kreira privremene fajlove: http://support2.microsoft.com/kb/211632, pa kad to proučiš videćeš da postoji mogućnost da Office ne može da kreira taj temp fajl na NAS-u, ili ga kreira ali ne može da ga pronađe zbog tilde... Ja bih eventualno istražio u tom smeru...