[ pctel @ 19.10.2015. 00:05 ] @
Dobio sam od firme laptop, na njemu je licencirani windows 7 profesional, ali meni je linux nekako udobniji za rad pa bih hteo da namestim dual boot. Godinama koristim linux, ali uvek sam nalazio nekog da mi izvrsi pocetnu instalaciju, ta sva kompajliranja ako treba, instalaciju stampaca i slicno, medjutim ovoga puta moram sve sam. Smanjio sam particiju, prosao celu instalaciju do kraja, izabrao opciju alongside, izabrao taj hdd za smestanje boot menija, sve je naizgled proslo super dok nije doslo vreme za restart, a onda - nista me ne pita nego odmah podize Win7. U cemu bi mogao da bude problem i kako ga najlakse resiti? Slika prikazuje raspored particija, prva mala je nesto za Windows, druga bi bila za windows i podatke, treca za linux, a cetvrta za linux swap (koji je verovatno pozeljno ukinuti jer ima 8Gb RAM i SSD, ali za sada nisam dosao do tog problema).
[att_img]
[ tuxserbia @ 19.10.2015. 02:28 ] @
Ovo je nastavak nakon uspešnog kloniranja diska na SSD, ili i taj korak nije rešen?

Clonezilla može da se startuje i sa LiveUSB, veličina je manja od 200MB, pa je onda i drugi SATA port slobodan za direktno kloniranje.

Što se tiče instaliranja GRUB-a, može da se startuje opet Mint LiveCD, pa da se odatle instalira.

http://community.linuxmint.com/tutorial/view/245

Ovo je uputstvo za Mint, a ovo za Ubuntu, trebalo bi da je isto

https://help.ubuntu.com/community/Grub2/Installing

Što se tiče SWAP particije, može, a i ne mora uz 8GB RAM-a. Zbog sigurnosti može i da se napravi SWAP fajl, pa da se upotrebi u slučaju potrebe.

Ako nešto nije jasno, tu smo...
[ calexx @ 19.10.2015. 09:12 ] @
U laptopu je samo taj hard ili ih ima još? Malo je 11GB za ceo linux i 8GB za swap, ostavi za svaki slučaj swap ali ga smanji na 2 ili 4GB pa ako zatreba, neka se iskoristi. Čak i onda će da bude tesno za linux ako planiraš da ga koristiš, meni recimo u startu mejlovi pojedu par gigabajta.

Da li si za grub izabrao /dev/sda ili neku particiju? Ako je /dev/sda i nema drugog harda, morao bi da se startuje linux. Skini supergrub, nabaci ga na flešku, staruj i izaberi da iskoristi linux grub i pokrene Minta. Ako to prođe, lako ćeš da vratiš grub.

Ja nekako ne volim te alongside i slične varijacije, uvek idem na ručna podešavanja i namestim sve kako mi odgovora, ovako nikad ne možeš da budeš siguran kako ovaj razmišlja i da li će da pojede prethodne instalacije. Naročito ne bi bilo dobro kod mene pošto obično imam po jedan Windows i desetak Linuxa. ;)
[ pctel @ 19.10.2015. 16:24 ] @
Citat:
tuxserbia:
Ovo je nastavak nakon uspešnog kloniranja diska na SSD, ili i taj korak nije rešen?

Ne, to je druga tema, drugi racunar, nigde veze. Ovaj je dosao u moje ruke sa SSD i Windowsom, a ja bih hteo i linux.

Zahvaljujem za odgovor, probacu sutra ovo sto je napisano.
[ pctel @ 19.10.2015. 23:29 ] @
Evo, uradio sam po uputstvu i uspelo je, mada je prijavio gresku da ne moze da nadje nekakvu kanonsku putanju do krave sta god to znacilo
(failed to get canonical path of /cow)

E, sad je na redu swap...
Citat:
Što se tiče SWAP particije, može, a i ne mora uz 8GB RAM-a. Zbog sigurnosti može i da se napravi SWAP fajl, pa da se upotrebi u slučaju potrebe

Imajuci u vidu da SSD diskovi ne vole to non stop pisanje-brisanje, trazio sam laptop sa minimum 8 Gb RAM upravo da bih iskljucio swap, ali mi tu nesto nije jasno - ako bih ostavio swap, da li bi ga on koristio samo ako uposli svih 8Gb, ili bi deo memorije cuvao "za ne daj boze" dok bi sve vreme pisao i brisao po SSD-u?
[ tuxserbia @ 20.10.2015. 04:07 ] @
Tu ulazi u igru "Swappiness". Koliko kernel treba da bude agresivan u oslobađanju memorije.

https://en.wikipedia.org/wiki/Swappiness

Generalno je postavljeno na vrednost 60, mada je po meni to previše agresivno. 10-20 je ok za današnje standarde.

Evo primer kod mene, vrednost 60, nije neka agresivna upotreba, ali je kompjuter aktivan 24/7.