[ pisac @ 20.10.2016. 04:14 ] @
Nešto mi guta prostor na disku, a uopšte ne može da se pronađe preko `du --max-depth=1 -h` jer je tu stanje uvek isto. Da prostor nestaje se vidi pomoću `df -h`.

Kada se sav prostor potroši sistem počne da brljavi, onda ja obrišem neke suvišne fajlove, oslobodim recimo 1.5GB, i to sve nestane već sledeći dan, a `du` i dalje pokazuje skoro iste vrednost sa sitnim promenama na log i spool folderima.

Nisam hteo da restartujem kompjuter, hoću da utvrdim šta se dešava. Probao sam sa `lsof` ili `lsof | grep -e "[[:digit:]]\+w"` ali tu dobijam nenormalnu količinu podataka.
[ pisac @ 20.10.2016. 05:46 ] @
Problem rešen!

Evo šta je bilo: /var/spool/atspool

Napravio sam bio neku skriptu koja postavlja atjob-ove po potrebi, ali je deo te skripte bio malo nespretno napisan i imao je petlju koja zavisi od rezultata $? prethodne komande u petlji. Moja loša pretpostavka je bila da će povratna vrednost $? biti nula samo dok je sve u redu i job radi šta je predviđeno, ali ispostavilo se da to nije baš tako i da je program upao u mrtvu petlju i taj at job nije nikada ni završen već je stalno ponavljao. E, sad, tih nedovršenih atjobova se vremenom skupljalo... dok nije počeo da fali prostor na disku. Onda sam ja kada je postalo kritično jurio po disku i brisao suvišne stvari, i obrisao i /var/spool/atspool/*, međutim džaba sam brisao kada je proces (tj. više njih) nastavio da piše u deskriptor obrisanog fajla i da puni disk (što ja nisam primetio naravno).

Zato se ništa nije videlo na `du` pošto dotični ne uračunava obrisane fajlove, a prostor na disku je i dalje nestajao i to se videlo na `df`.

Kada sam ubio atd oslobodili su se svi gigabajti koji su bili zauzeti obrisanim fajlovima koji u stvari i nisu bili obrisani

I da napomenem da mi je u rešavanju svega ovoga ipak najviše pomoglo `lsof | grep -e "[[:digit:]]\+w"` ali nakon pažljive analize prikazanog, i nakon malo `watch -n 1 'lsof | grep -e "[[:digit:]]\+w" | grep spool'` i još nekih watch-eva
[ tuxserbia @ 20.10.2016. 10:00 ] @
Pa zar se nije videlo sa

du -sh /var

Inače var i tmp su prvi za kontrolu. Bitno da si rešio ;-)