[ anon334571 @ 08.04.2018. 20:24 ] @
Dakle, pre neki dan sam imao tumbleweed i iznervirao sam se sto nema multimedijalne kodeke po defaultu i vratim se na mint.
[ ivi1985 @ 09.04.2018. 10:02 ] @
I jedan i drugi su odlicni !
Tumbleweed je rolling verzija, sto znaci, cesti update najnovijih aplikacija, ali veoma stabilan.
Leap je stabilna verzija. Trenutno je aktuelna verzija 42.3. Leap 15.0 je u Beta fazi, finana verzija se ocekuje krajem maja.

Sto se tice kodeka, vrlo je jednostavno instalrati ih preko Yast-a, odnosno dodavanja Packman Repository (Community Repositories).
Ili preko " Codec Installation with 1-Click " :

http://opensuse-guide.org/codecs.php
[ calexx @ 09.04.2018. 16:40 ] @
Nemam ja poverenja u njih, nekada su mi bili zanimljivi kada su imali yast a niko drugi nije imao ni slično ali se danas i on sudara sa standardnim podešavanjima i ume da brlja. Nisam ni pomenuo neispravnu ćirilicu. ;)
[ ivi1985 @ 09.04.2018. 19:56 ] @
To sto ti nemas poverenja u njih, ne znaci ama bas nista.
[ calexx @ 10.04.2018. 17:26 ] @
Znači otprilike onoliko koliko i mišljenje nekoga ko ih hvali, samo što sam ja sa druge strane mišljenja. Mogli su lepo da naprave linux sa podrškom za nemački, engleski i još par jezika, da kažu da ih ostali ne zanimaju i da neće da se opterećuju a ne da godinama isporučuju verzije sa neispravnim fontovima. Samo oni i još par klonova, svi ostali OS imaju iste ispravne fontove. A ako im je ova sitnica promakla, ko zna šta još nisu primetili.
[ ivi1985 @ 10.04.2018. 18:32 ] @
Lagano instaliras fontove koji su ti potrebni.
[ calexx @ 10.04.2018. 20:30 ] @
Naravno, uradio bih to da sam do tada našao bilo koji razlog tj prednost u odnosu na ostale linuxe koje sam tada probao.
[ ivi1985 @ 10.04.2018. 20:42 ] @
Ok, stvar izbora. To i jeste prednost i lepota Linuxa.
[ djoka_l @ 10.04.2018. 21:10 ] @
Ja sam 2001. godine išao poslom do Slovenije i svratio i do Oracle predstavništva. Tada su mi bukvalno ljudi iz Oraclea ugurali u ruke instalacioni disk sa SuSE i rakli da je to budućnost Unix sistema, a da batalim SCO (Caldera Unix), UnixWare, Ultrix i Solaris.

U početku sam bio skeptičan, pa sam za probu, instalirao Oracle DB 8.0.5 bazu na Slackware 7, koji sam već koristio jedno vreme i oduševio se. Prvi put da mi je instalacija Oracle softvera prošla bez pečovanja, samo na kliktanje. I sve je radilo iz prve.

Onda sam probao SLES, gde je sve bilo još lakše. Onda smo nekoliko godina gurali SLES na sve nove instalacije, Oracle se polako sve više naslanjao na RedHat, pa smo mešano radili i sa SLES i sa RH AS, da bi na kraju Oracle sam počeo da gura svoj klon RH Linuxa.

Uglavnom, moja iskustva sa svim Enterprise Linuxima su sjajna, bio to RH, SUSE ili Oracle, kao i njihova "mlađa" braća Fedora i CentOS.
Opet, mene zanima samo serverska strana Linuxa. Nije me briga za fontove, da li je KDE ili Gnome i druge takve gluposti.
[ Branimir Maksimovic @ 11.04.2018. 02:49 ] @
"Nije me briga za fontove, da li je KDE ili Gnome i druge takve gluposti. "

Mnogo propustas....ja samo menjam desktope ;)
Nema sanse da bih se zadrzao samo na jednom vise od 6 meseci ;p
[ ineve74 @ 11.04.2018. 13:16 ] @
Za opensuse multimedia kodekse i druge pratece programe poseti
https://en.opensuse.org/Package_repositories
https://en.opensuse.org/Additional_package_repositories
Za multimediju i kodekse idi na packman repo
https://en.opensuse.org/Additional_package_repositories#Packman
Dodas packman repo u yast i instaliras sta ti treba.
[ calexx @ 11.04.2018. 17:22 ] @
Citat:
djoka_l:Opet, mene zanima samo serverska strana Linuxa. Nije me briga za fontove, da li je KDE ili Gnome i druge takve gluposti.
Nije ni mene nešto briga za fontove, to se lako zameni ali mi je čudno da takav propust prolazi godinama i da to niko ne ispravlja. Ili možda ovdašnji korisnici ne koriste ćirilicu niti gledaju strane koje su takve pa i ne primećuju. Ili ih nije briga.
Citat:
Branimir Maksimovic:Mnogo propustas....ja samo menjam desktope ;)
Nema sanse da bih se zadrzao samo na jednom vise od 6 meseci ;p
Napisao je da koristi serverske varijante i da mu zato DE ne znači ništa. Verovatno koristi windows a tamo i nema mnogo izbora. ;)

Inače sam ja par godina probao sve distribucije, sva okruženja, razne starije i novije verzije i ostao samo na KDE, mada je sada plazma, ne baš zato što hoću nego zato što negde KDE 4 ne može da se koristi. :( I Suse je bio u toj varijanti, dok sam ga probao.
[ Branimir Maksimovic @ 11.04.2018. 18:34 ] @
Ne znam, ja ne preferiram neki desktop, KDE je ok, ali ima bug-ova. Recimo, trenutno kad isljucis compositor nece da refreshuje dekstop, a moras da iskljucis je su performanse opengl aplikacija lose. Onda ume da se zaglupi kada aplikacija u dje u 3D mod, i onda prestane uopste da osvezava ili KWin mora da se restartuje nakon sto se sve zaglupi ;p
[ calexx @ 12.04.2018. 08:28 ] @
Pa plazma ima gomilu bagova, na početku bar 80% svega je brljalo, sada su opravili i brlja možda četvrtina. I sa svim tim brljanjima mi je bolja od ostalih, šteta što Kubuntu 14.04 ima podršku samo do iduće godine. On mi je zlatna rezerva.
[ Branimir Maksimovic @ 12.04.2018. 15:51 ] @
Ne znam sta te toliko odusevljava sa KDE, jedino to sto moze da se customizuje beskonacno, ali meni je Gnome neki izbor, zato sto najbolje radi ;)
U stvari meni je naj enlightenment, ali i on je zesce bagovit i performanse opengl prozora su jos gore od KDE ;)
+sto ima memory leak pa moram svako malo da ga restartujem ;(
[ calexx @ 12.04.2018. 17:19 ] @
Par godina sam probao sve i svašta, razne distribucije sa raznim DE i zaključio da em što KDE mogu da podesim kako hoću i kako sam navikao (što je jedan od bitnih detalja kod prelaska sa pendžera na linux) em su i programi bolje urađeni. To se odnosilo na fajl menadžere gde mi je Krusader bio najbolja zamena za TC (sada uz njega koristim i DC ali on postoji i u GTK varijanti) pa na torent klijente gde je kTorrent bio jedina adekvatna zamena uTorrentu, K3b koji radi sasvim pristojno i ima gomilu opcija ... dok su gnome i ostala okruženja po defaultu nudili totalno siromašne programe sa jedva obaveznim funkcijama.

Sad sam se setio i da bih mogao da odgovorim na pitanje koje je otvorilo temu, uopšte nije rezon da odustaneš od nekog linuxa samo zato što nema u startu instalirano nešto tipa kodeci. Razumem to za potpunog početnika koji ne zna da nabaci osnovne dodatne programe ali ne i za nekoga ko koristi linux. Mint ima jedinu prednost što su mu nabačeni razni programčići koji se inače instaliraju na par klikova ili redova u konzoli i to što ima (recimo) gparted, acrobat reader i neki plejer nije nikakva prednost. Meni je logičnije da koristim Kubuntu nego Mint KDE a isto važi i za ostale. Jedino što je Mint napravio Cinnamon okruženje koje nudi nešto više od gnometa (i mnogo manje od KDE) ali mi je nekoliko verzija Cimeta pucalo i brljalo da sam na kraju odustao od Minta. Brljao je i KDE pa sam totalno odustao, mislim da je ekipa mala i da ne mogu da testiraju na svakakav hardver i onda dolazi do brljanja. Inače pratim pripremu svake nove verzije i često kao stabilnu izbace verziju koja nije ni testirana ili je čak imala probleme sa nekim testovima. Stvarno nijedan razlog da koristim Mint umesto *ubuntu.
[ Branimir Maksimovic @ 12.04.2018. 17:24 ] @
Iznenadjujuce je kako KDE lepo radi na Fedori takodje ;)
Fedora je politicka distribucija pa tu mora malo da se dodaje repo za kodeke, i instalira sa komandne linije, ali meni ona na drugom mestu posle Manjara ;p
Nisam nikad probao SUSE, ali i oni su tu negde u vrhu koliko vidim.
[ djoka_l @ 13.04.2018. 11:26 ] @
Citat:
Verovatno koristi windows a tamo i nema mnogo izbora. ;)


Koristim Windows kada moram, na kućnom laptopu mi je Ubuntu. Naravno, LTS, nemam namere da pronalazim bagove u verziji od prekjuče :)
Inače, svaki Linux mi prvo ide u virtualku, minimalna instalacija, onda sve što mi fali turim u skript (yum, apt-get, rpm whatever) i dok ne napravim skript koji mi napravi tačno ono što mi treba, ne ide "u produkciju". I to tako radim poslednjih 20 godina (naravno nisu oduvek bile virtualke, ali je uvek tu bio bar jedan nesrećni račun kojem sam formatirao disk, bar jednom nedeljno). Nekada sam se zezao i sa kastomizacijom kernela, kada je memorija bila skupa, diskovi mali i kada mi je bilo bitno da mi Linux bude što kompaktniji. Time se više ne bavim...
[ calexx @ 13.04.2018. 16:24 ] @
Komplikovano, u startu podelim svaki hard tako da ostane solidna extended particija i onda tu ređam linuxe. Tako svaki radi u normalnom obliku, sa svim, a ne virtuelnim, drajverima, sa komplet memorijom a ne delom ... i kada dosadi, menjam za neki drugi. Uvek imam po 3-4 prazne logičke particije ako nagrnu distribucije a ja imam vremena da ih probam. Bar je tako bilo, sada jedva da i ove pokrećem. :(
[ Branimir Maksimovic @ 13.04.2018. 16:48 ] @
Ma ja sve u virtualku ;)
Sad imam win 7,8,10 macOS i FreeBSD te Manjaro i Fedoru virtualke ;p
[ Space Beer @ 14.04.2018. 06:44 ] @
Ja već 6 godina koristim openSUSE Leap (Stable) kao primarni (linux) OS. Isključivo KDE

Probao sam Tumbleweed, ali ne ide. Redovno ažuriranje kernela uvek upropasti neki aplikativni softver, najčešće Virtualbox i VMWare player, koji su zbog toga neupotrebljivi. Takođe, dosadi čoveku toliki upgrade. Sad sam zbog matorog kernela na Leap 43.3 dodao stable repo (zbog Ryzena, da bih bio bar na 4.11) i dosta ređe koristim linux. Čekam Leap 15 ili KDE Neon 18.04 ako Leap ne bude bar na 4.15 kernelu.

Po mom mišljenju, Tumbleweed je dobar izbor samo ako ti treba svež softer iz standardnih repo-a. Ako ti treba više, onda je Leap bolji izbor. A pošto OS biramo na osnovu softvera koji koristimo, a ne obrnuto, onda za ozbiljnu upotrebu Leap postaje logičan izbor. Jedino što mi se čini da su usporili sa novi(ji)m verzijama kernela i programa otkad su prešli na Leap oznaku i počeli da prate SLED izdanja. Nije meni bitno toliko koji je kernel ispod, ali mi je bitno da OS u ptpunosti podržava nove generacije hardvera (CPU i GPU). Što je najgore, nisu čak ni nove, već su neki tu godinu i više dana. Tako da ko hoće "novi" hardver (Ryzen, Coffee Lake, Polaris, Vega...) trebalo bi da zaobiđe Leap 42. A pitanje je i kako će se nova verzija koja izlazi za mesec dana ponašati sa njima

Što se radnih okruženja tiče, većina ih u poslednjih 5 godina ide unazad. KDE i Plasma 5 su konačno stigli tamo gde je KDE 4 bio pre 3-4 godine. GNOME je neverovatno đubre. Jedino XFCE liči na nešto korisno, ali i tu je potrebno podešavanje ili izbor distribucije koja je nešto radila po tom pitanju (npr. MX)
[ Branimir Maksimovic @ 14.04.2018. 08:46 ] @
"GNOME je neverovatno đubre"

Ja bih pre rekao da je Windows 10 GUI neverovatno djubre. Gnome je minimalisticki GUI ali nije po meni djubre, nego jednostavno prati takvu filozofiju. Uz dash to dock i top icons je izvrstan, bar po meni.
[ ivi1985 @ 14.04.2018. 11:37 ] @
Citajuci po netu, izgleda da ce Leap 15 imati Kernel 4.12 LTS.

Dugo sam bio na Tumbleweed. Cesta promena kernela, trazi i ponovno instaliranje Nvidia drivera, i to na "tezi nacin". To nije bio problem, par klikova i instalacija je gotova. Posto imam stariju Nvidia graficku ( driver 340.106 ), cesto je bilo potrebno i da se driver pecuje. Ok, i to se uradi vrlo brzo. E onda kako su dolazili noviji kerneli, izgubim Plymouth, ( logo Leap-a i tri tackice, a umesto toga tri zelena kvadratica sa sivom pozadinom, bez logoa Leap). Kada nije istaliran Nvidia driver, vec po defaultu Nouveau driver, Pllymouth radi dobro, ali druge stvari sto se tice grafike nisu dobre, tako da uvek instaliram Nvidia driver.

Onda nekako ukapiram da su sledeci paketi imali update: libply-boot-client4, libply-splash-core4, libply-splash-graphics4, libply4, plymouth, plymouth-dracut, plymouth-plugin-label-ft, plymouth-plugin-script, plymouth-scripts ( svi ovi paketi su bili pre update verzija 0.9.2-4.1, a posle update 0.9.2-6.1).
Instalirao sam ponovo stariju verziju ovih paketa, uradio rastart, i plymouth radi! Vratim ponovo na novu verziju, restart, plymouth ne radi (odnosno radi, ali ona siva pozadina i tri zelena kvadratica).
Nije mi bilo tesko skinem svih ovih 9 paketa rpm, verzija 0.9.2-4.1, napravim Local Repo sa ovim paketima, stavim nizi prioritet (90), i sada plymouth radi onako kako ja zelim.
Sve sam ovo uradio zato sto sam zeleo da "BAS" imam Plymouth, iako realno to uopste nije toliko bitno. Ali inat...

Posle toga mi je dosadilo to stalno instaliranje Nvidia drivera, pecovanje drivera, pa predjem na Leap 42.3, koji sada ima kernel 4.4.120-45-default.

I kod njega sam imao problem sa Plymouth, ali sam ga resio sa Local repo.

E sad, posto sam hteo da imam najnovije pakete moj Software Repositories izgleda ovako:Fail 1


Znaci sve najnoviji programi, osim kernela, sto mi i odgovara, jer je masina malo vise starija:Fail 2Na kraju, veoma sam zadovoljan kako Leap 42.3 radi, i nemam nameru da ga menjam. Naravno kad izadje Leap 15, tu sam.


[Ovu poruku je menjao ivi1985 dana 14.04.2018. u 13:00 GMT+1]
[ Branimir Maksimovic @ 14.04.2018. 12:14 ] @
"Sve sam ovo uradio zato sto sam zeleo da "BAS" imam Plymouth"

Heh, ja sam promenio distribuciju samo da bi mogao da se resim plymoputh-a ;)

Inace od skorog nekog kernela, Plymouth vise ne treba, jer su ljudi iz SUSE-a ubacili podrsku za bootsplash u kernel...

"Citajuci po netu, izgleda da ce Leap 15 imati Kernel 4.12 LTS."

Mislis 4.14? LTS su 4.4, 4.9 i 4.14
[ ivi1985 @ 14.04.2018. 12:25 ] @
Ovde sam procitao u vezi Kernela:

https://lists.opensuse.org/opensuse-factory/2018-03/msg00133.html
[ Space Beer @ 15.04.2018. 06:22 ] @
Maler. Još uvek mi 4.12 odgovara, ali ako budem menjao grafičku, onda ne znam šta ću. S jedne strane, openSUSE odliči da prati SLED pakete po svaku cenu, s druge, ne mogu već godinu dana da obezbede da amdgpu-pro driver radi bez problema iako je AMD izbacio verziju za SLED odavno. Mada izgleda da je od skoro malo bolja situacija. Videćemo šta će biti u verziji 15, ali moguće je da ću ja posle 6 godina ponovo na xBuntu distro (KDE Neon), ako tamo bude sve kako treba sa 18.04 bazom
[ ineve74 @ 26.05.2018. 16:03 ] @
Ja cu se ovog puta odluciti za Leap.Ovaj tumbleweed mi prosli put bagovao kod sursa kernela.
Mada sam skinuo oba za svaki slucaj.