[ yaelo @ 28.04.2018. 08:46 ] @
Dugo koristim Linux. Ono što primećujem je da KDE ima osetno bolji look. Prozori, ikone, ceo sistem izgleda bolje. Svežije i čistije. Dok mi je gnome mutniji.
Ne znam u čemu je fora. Na gnomeu sam imao sva podešavanja i drajvere, ali KDE ima sjajniji izgled. Zna li neko u čemu je fora?
[ Branimir Maksimovic @ 28.04.2018. 09:31 ] @
Lepota je u oku posmatraca. Nisam primetio da je Gnome mutan. Sto se tice bug-ova, KDE ubedljivo vodi... iz tog razloga se vise zadrzavam na Gnome-tu... mislim na ovaj novi Gnome...
[ yaelo @ 28.04.2018. 20:22 ] @
Ne nije to u pitanju. KDE ima sjajniji izgled. Slično Windows 7, 8 i 10. Gnome mi deluje nekako starije i ima manje sjajan izgled. Slično Windows 98. Možda ima razlike u antialasingu? Ali to je za fontove, radi se o razlici u sjaju.
[ Branimir Maksimovic @ 28.04.2018. 20:58 ] @
Mislim da je to stvar teme koju koristis, potrazi na gnome look neku temu koja ti izgleda moderno...
[ anon334571 @ 28.04.2018. 21:05 ] @
Novi Ubuntu 18.04 koristi Gnome 3.28 , probaj pa ćeš da vidiš puni sjaj :) KDE je egzibicija koju nikome ne preporučujem.
[ yaelo @ 28.04.2018. 21:25 ] @
Nisam probao novi Ubuntu. Koristio sam Mint Cinnamon i vidi se razlika. Sad sam na Manjaru KDE i radi perfektno za sad.

Sigurno nije do teme. Sjaj i svežina površine. Ko razlika win 98 i win 10. Malo manja.
[ Branimir Maksimovic @ 28.04.2018. 21:59 ] @
Ne znam sta da ti kazem, ako bi mogao da prikazes slikovito na sta mislis, posto recimo ova arc tema izgleda sasvim moderno. Sad sam zbog ovoga tvog bas hteo da vidim kako izgleda nesto drugo sem adwaite. Izgleda dosta drugacije.
[ Bradzorf012 @ 28.04.2018. 22:34 ] @
arc osx mint blue faenza papirus cupertino adapta maia nokto dark light...

Zaista, može li neko da se seti koliko sam distroa instalirao/isprobao ovih dana? Zašto mint mate ne radi kako bi trebalo na novijoj mašini, a radi na starijoj?
[ Branimir Maksimovic @ 28.04.2018. 22:41 ] @
Ne znam na sta mislis kad kazes "ne radi kako bi trebalo".
[ Bradzorf012 @ 28.04.2018. 23:23 ] @
Instaliram sve lepo, podesim, ali firefox obicno zaglavi, smrzne se i onda pomaže samo the dugme. Na starijoj i slabijoj mašini radi sasvim fino, što je zanimljivo.
[ Branimir Maksimovic @ 29.04.2018. 00:48 ] @
Kod zamrzavanja obicno je problem ili u drajveru za grafiku ili u kernelu i leci se promenom kernela i/ili drajvera. Svaki kernel ima svoje drajvere osim ako nije neki proprietary, tako da promena kernela povlaci i promenu drajvera.
[ calexx @ 29.04.2018. 16:32 ] @
A da pokreneš temu o zamrzavanju da se ne meša sa razlikom gnometa i kde? ;)

Imao sam i ja povremeno osećaj da je neko okruženje mutnjikavo ali je to uglavnom bilo zbog drugačije pozadine, ikona, kursora i slično i u globalu deluje prostije. Stavi istu pozadinu, iste ikone i ostalo pa bi trebalo da se smanji razlika. Inače odavno koristim samo KDE, sad sam za probu nabacio i Ubuntu da vidim kakav je sa gnometom pa kad ugrabim priliku ...

Naravno da KDE ima dosta grešaka, kao kada bi poredio windows 7 i windows 2.1 pa prvi ima više grešaka ... a meni je KDE prema svim ostalim kao windows 7 prema windows 1 do windows 3 ... maximalno. Ili porediš ozbiljan kalkulator i običnu računaljku pa kažeš da računaljka ne može da pogreši i manje se kvari. ;)
[ Branimir Maksimovic @ 29.04.2018. 17:02 ] @
Meni KDE ne vrsi posao zato sto non stop moram da iskljucujem compositor kad startujem igre. I nakon nekog vremena prestane da refreshuje desktop totalno. Gnome je pravljen za ljude koji nece da razmisljaju oko desktopa ;)
Gnome - just works!
[ calexx @ 30.04.2018. 01:31 ] @
Onda sam dobro izabrao, ne igram igre i valjda gnome nije za mene. ;)
[ plus_minus @ 02.05.2018. 00:00 ] @
Citat:
yaelo:
Dugo koristim Linux. Ono što primećujem je da KDE ima osetno bolji look. Prozori, ikone, ceo sistem izgleda bolje. Svežije i čistije. Dok mi je gnome mutniji.
Ne znam u čemu je fora. Na gnomeu sam imao sva podešavanja i drajvere, ali KDE ima sjajniji izgled. Zna li neko u čemu je fora?


Mnogo skučeno pitanje. Površno.
Bez obzira, mojih 2 centa:

Pošto je `fora`, daklem, postoje 3 vrste Linux korisnika. (skučeno)

1. Oni koji koriste isključivo tiling window manager-e (awesome, dwm, ratpoison), dakle oni koji više vole tastaturu od pacova. Eventualno jednostavno znaju da i - ne koriste `pacove` ako mora. Uglavnom, profesionalni freelanceri sa finom ušteđevinom.

2. Oni koji preferiraju minimalna desktop okruženja. Performanse pre svega, ali i "Desktop", neke vrste. Da se ima, kad popritreba. Dakle, oni koji koriste xfce, lxde, itd. Neki preferiraju i glossy dok neki samo transparenciju. I non-stop nešto `isprobavaju`. Uglavnom programatorijanci hobisti i oni koji + i zarađuju na to. Ova grupa, primarno gleda, ako nije CLI, jel' GTK/GTK+ ili je QT4/5/6/7.. paket (ili neki github i slično) u pitanju, pre instalacije.

3. Oni koji znaju da +2&2 i nisu lenji da po potrebi odrade +34&17 zarad opšteg dobra te preferiraju pacove više od tastature. Tu spadaju istraživači (klasični youtube/facebook surferi), ondak oni koji su se tek susreli sa linuxom, te oni kojima je sve jasno, ali pojma blagog nemaju kako i šta radi ispod haube, te oni kojima je sve poprilično dovoljno jasno, ali ih jednostavno bole ona stvar da gruvaju na GNU/linux development stranu i ako baš, baš moraju da se akaju sa source kodom, gledaju da nađu što bezbolnija CLI komande/rešenja.

Distribucija - preko 1000.
Grafičkih okruženja za linux (računajući i samostalne pendžer menadžere) možda i - više od 50 !?!
Tu su pre svega, X/[kompozitor po želji] i Wayland/weston.

Eto, u tome je fora.
[ Branimir Maksimovic @ 02.05.2018. 01:57 ] @
A ima i onih, koji nece da trose vreme na desktop niti da razmisljaju o tome ;)
Ja sam do 2001 koristiio samo terminal, uopste nisam koristio desktop, a onda sam posle koristio sta ima...
[ calexx @ 02.05.2018. 07:06 ] @
Previše skučena podela, nedostaje mnogo toga. Recimo neko ne koristi operativni sistem, koji god da je, nego hoće da koristi programe. A usput hoće da ima opciju da to okruženje pod kojim radi prilagodi svojim navikama, većina je stekla neke i hoće baš to. Recimo tastatura i miško ... oduvek sam tražio najbolji način, otprilike da mogu da odradim sve što hoću uz najmanje truda. ;) Pa sam uvek kombinovao, tako je i najbolje. Ono što će da mi završi jedna ili par komandi ide iz terminala. Ono gde je potrebno da se kuckaju neki parametri, da se ubacuju opcije koje moraju da se pamte ili razmišlja o njima ... a alternativa je da se otvori neki gui program i samo izabere od ponuđenog ... zna se šta ću.

Ja sam probao sva moguća okruženja, kod većine mi nedostaje prilično toga pa sam na kraju opet došao do KDE. Jeste da plazma ima poneki bug (a koje okruženje nema?) ali mi milion opcija omogućava da prilagodim kako mi odgovara.

Tu opet dođu dugoročni planovi, neko hoće da nauči sve jer planira da mu to bude profesija a nama nekima je kasno da počinjemo pa hoćemo samo okruženje koje radi. Zato ja i ne instaliram Arčija kako je to planirano nego mi je lakše da iskoristim skriptu koja postoji i završava mi posao.

E da, programi. Uz svako okruženje ide neki komplet programa. Kod mnogih su ti programi na nivou onih koji idu i uz Pendžere tipa paint, write (ne znam šta sada ide, ovo je po sećanju) ili onaj integrisani program za rezanje diskova. Uz gnome ide baš tako nešto, Brasero je za mene (tada) bio neupotrebljiv, na nivou onog integrisanog u pendžerima. Nareži ovo ili ono i kraj, bez dodatnih opcija koje znače onome ko to radi ozbiljno. Slično je bilo i sa fajl menadžerima, torent klijentima i većinom ostalog. Kada sam probao gnome, cimet, mate ... uvek bih posle par dana instalirao K3b, Krusader, kTorrent ... i posle sam ukapirao da tako instaliram pola KDE pa je onda KDE logičan izbor.

Ne znam kakav je novi gnome, zato sam i instalirao novi Ubuntu pa ću da probam kako to radi.
[ Branimir Maksimovic @ 02.05.2018. 07:19 ] @
"Ne znam kakav je novi gnome, zato sam i instalirao novi Ubuntu pa ću da probam kako to radi."

Sa novim gnome-tom obavezne ekstenzije su dash2dock i topicons posto bez toga nema tray ikona, a dock stedi vreme na prebacivanju sa aplikacije na aplikaciju. Inace Gnome radi standardno, ako ne volis da kastomizujes posto tu nista ne moze da se kastomizuje ;p
I da, zaboravih, ako hoces ikone na desktop-u, onda instaliraj i nemo, posto nautilus to vise ne radi...
[ calexx @ 02.05.2018. 07:29 ] @
Za početak ću da probam osnovnu varijantu, kao prvo podešavanja da proverim da li nešto na šta sam navikao može da se odradi. Hm, za početak, da li može da se menja kombinacija tastera za promenu tastature? Navikao sam na alt-shift, znam da Ubuntu to nije nudio neko vreme pa me to za početak zanima. Ili je i tu potrebno da se dodaju ekstenzije?

Ne stavljam ikone na desktop, svideo mi se Unity fazon pa sam postavio levi panel i tu naređao ikone koje mi najčešće zatrebaju ... mada sam mnogima namestio i prečice na tastaturi. Čini mi se da i novi Ubuntu ima nešto slično.

I opet programi, proveriću koji idu uz osnovno pakovanje pa ako moram da dodajem KDE programe ... džabe mi Gnome.
[ Branimir Maksimovic @ 02.05.2018. 08:02 ] @
Moze da se menja, to zovu input layout, odes na keyboard pa doskrolas do switch input layout po defaultu je super+space. Sto se tice programa pa ne znam kolko volis brasero ;p
[ calexx @ 02.05.2018. 10:51 ] @
Jeste ali nema alt-shift nego može neki treći. Ja i nemam taj super taster, da nije pored onog any? A Brasero ... pa volem ga koliko i WE i IE. Može da napravi disk od imidža i obrnuto, može da napravi neki osnovni oblik i to je to. Meni je trebalo više, sad baš i ne režem pa ne znači mnogo.
[ Branimir Maksimovic @ 02.05.2018. 11:11 ] @
super je windows taster obicno. Gle stvarno ne moze alt-shift, mora konkretan taster alt-shift pa nesto ;)
[ calexx @ 02.05.2018. 13:23 ] @
Nemam windows taster, moja tastatura je iz 1985. godine. ;)
[ Branimir Maksimovic @ 02.05.2018. 13:45 ] @
Jel je cuvas bas od 1985 ili si je negde kupio? ;)
[ calexx @ 02.05.2018. 13:57 ] @
Čuvam je od ~1995. kada sam je "uzeo" od blagajnice u firmi u kojoj sam radio a njoj u zamenu za tu staru i glomaznu dao neku novu i lepu. Od tada je kod mene i ne planiram da je menjam. Inače sam i koristio takvu koja je inače dolazila uz Peacock 286 makine ali tada nije delovalo da će to da postane redak zver. Zato nisam razmišljao kada sam je mnogo kasnije "pronašao" u firmi.
[ lega99 @ 02.05.2018. 16:41 ] @
@Calexx,

Ja sam mislio da imam najstariju tastaturu, mehanicka, SAMSUNG al i ona ima win tastere. Sto se tice KDE, nesto sam gledao ROSA ima (bar tako pise) i dalje KDE4 i verziju sa KDE5 tj. plasmom. Jeil probao tu ROSU?
[ ineve74 @ 02.05.2018. 17:23 ] @
Ja sam uvek najvise voleo KDE
[ calexx @ 02.05.2018. 18:46 ] @
Citat:
lega99:Sto se tice KDE, nesto sam gledao ROSA ima (bar tako pise) i dalje KDE4 i verziju sa KDE5 tj. plasmom. Jeil probao tu ROSU?
Verovatno jesam nekada dok sam probao redom. Onda sam izabrao šta probam i ostali su *ubuntu, arči, poneki debian a od Mandriva klonova ponekad ali retko PCLinuxOS jer ima neke svoje cake. Ipak, Arči kao prvi sa par klonova, Kubuntu i tu mu negde dođe kraj. Još neko vreme je tu Kubuntu 14.04 kao rezerva a onda mora plazma, koliko god mi se ne sviđala.
[ Bradzorf012 @ 04.05.2018. 20:01 ] @
Ni Gnome ni KDE, nego Mate ili Cinnamon.
[ plus_minus @ 08.05.2018. 21:13 ] @
Citat:
calexx:
...
...
....
Jeste da plazma ima poneki bug (a koje okruženje nema?) ali mi milion opcija omogućava da prilagodim kako mi odgovara.
...
...
...


Openbox. To nema bube.
[ Space Beer @ 09.05.2018. 04:43 ] @
Nema ni okruženje :d
[ plus_minus @ 09.05.2018. 10:34 ] @
^^

Ne treba mu. Ali mož' da se mete. LXDE okruženje, koje takođe nema bube.
[ calexx @ 09.05.2018. 11:20 ] @
Pa tako je i pravljeno, ima nekoliko opcija i funkcija i paze ih. Sve što je komplikovanije ne postoji i onda nema problema. Da se ponovim, kao kada bi rekao da školska računaljka nema problema, a komplikovaniji kalkulatori imaju. Računaljka ima nekoliko redova kuglica i tu nema šta da se kvari. ;)
[ Branimir Maksimovic @ 09.05.2018. 13:03 ] @
To zavisi od toga koliko toga menjaju i nadogradjuju. XFCE isto nema nikakvih problema zato sto izbace verziju svake prestupne godine ;p
[ calexx @ 09.05.2018. 13:51 ] @
Ma promene su ok ako ima šta da se menja. KDE tj plazma (koju inače ne volem ali nema izbora) ima miliJon stavki i neka i promakne. Ostali zajedno nemaju ni 2% od toga i lakše im da budu bar pristojni. Ko hoće dodatke pa ih instalira, obično ima i dodatne probleme. Ne volim ni da se sećam šta je sve radio compiz dok sam koristio druge DE.