[ AvramKovacevic @ 21.07.2018. 13:19 ] @
Pozdrav, kolege!
Konstruišem i u planu mi je izrada manjeg, troosnog CNC rutera za obradu mekših materijala, gde bi najtvrđi obradak bila aluminijumska ploča. Napravio sam probnu verziju, bez ikakvog proračuna i koristio slabije steper motore i potpuno sam zadovoljan radom, pa sam počeo da radim na ozbiljnijoj verziji.

Vratilo elektromotora bi zupčastim remenim parom bilo spojeno sa vratilom glavnog kretanja; odredio sam potrebne karakteristike prenosnika i usvojio remen.
Trenutno dimenzionišem vratilo glavnog kretanja i pokušavam da odredim silu koja ga opterećuje prilikom rezanja, pored sile koja zateže remen. Takođe mi je bitna i tangencijalna sila, na vrhu noža glodala.
→Znači interesuje me kako izračunati obimnu(Ft) i radijalnu(Fr) silu prilikom rezanja aluminijuma AlMg4.5Mn vretenastim glodalom 8mm sa 4 zavojnice. (Postoji i aksijalna sila, ali mi je prioritet radijalna) U prilogu stoji šematski prikaz vretena.

Po literaturi o mašinama alatkama, koja je meni dostupna, ne nalazim ove podatke, već samo principe rezanja. Na internetu sam našao korisnu skriptu za vežbe, ali se bavi samo proračunima za rezanje čelika i sivog liva (u prilogu je postavljena stranica koja prikazuje otpore pri glodanju, ako nekome zatreba postaviću i celu skriptu). Našao sam i literaturu iz koje je izvučena tabela 4.1, u pitanju je prof. Nedićeva skripta o proračunu mašina alatki, ali situacija je ista. Prikazuje samo koeficijente i eksponente za Sl i Čelik. Što se tiče strane literature nalazio sam takođe obrasce i tabele ali se svi svode na tvrđe materijale(čelike).
Ukoliko neko zna odakle bih mogao da izvučem tražene korekcione faktore za Aluminijum tj neki drugi način izračunavanja otpora pri rezanju, nebitno na kom jeziku pisano, bio bih mu izuzetno zahvalan da postavi ovde i podeli sa ostatkom.


Hvala unapred!
[ MilanCeNS @ 21.07.2018. 16:05 ] @
Oakle si ti Avrame?
Pozdrav,
Milan NS
[ AvramKovacevic @ 21.07.2018. 16:13 ] @
Mesto blizu Majdanpeka, istočna Srbija.
Što?
[ AvramKovacevic @ 22.07.2018. 22:49 ] @
Nakon izvesnog vremena i kontakta kolega sa ResearchGate-a, došao sam do izuzetno kvlitetnog predavanja sa detaljnim obašnjenjem i skicama. Postavljam je ovde ako nekome zatreba; Skripta je na španskom, ali to ne bi trebalo da predstavlja problem.

-Poslednja formula, Fc predstavlja tangencijalnu silu (Ft).
-Kz je specifična otpornost rezanja materijala i iz tablice se izvlači za svaki materijal posebno https://www.nyccnc.com/specific-cutting-force-kc-materials/ (str. J480.)
-Prosečnu debljinu komada strugotine, hm je merodavnije računati po obrascu odavde http://www.biancogianfranco.co...s%20on%20milling%20cutting.pdf (gde je ωe isto što i φp iz dokumenta)

Što se tiče radijalne sile koja opterećuje vratilo(ne sile Fr sa prezentacije već Fr sa slike iz mog prvog posta), računao sam po prof.Nedićevoj knjizi Fr=1.3*Ft gde je Ft maksimalna tangencijalna sila.

Ako ikome zatreba izvol'te.