[ stameni @ 17.11.2018. 12:17 ] @
Ubuntu je 18.04.1 LTS Desktop, a virtuelna mašina VirtualBox 5.2.10. Računar ima fizički 4 gigabajta RAM-a.

Moje je pitanje koliko RAM-a da ostavim hostujućem Ubuntuu. Kada sam u VirtualBoxu kreirao guest-mašinu sa 3 gigabajta RAM-a, sam VB je skrenuo pažnju na to da time ostavljam premalo memorije za hosta. Zanima me koliko je relevantno to upozorenje i moram li ga ispoštovati, ili mogu više memorije da ostavim za guest.

Na guestu se ne bi "vrtile" zahtevne aplikacije prilikom pokretanja guesta (eventualno samo Firefox), i ne bi bilo više od jedne virtuelne mašine u jednom trenutku.
[ kunc @ 17.11.2018. 12:30 ] @
Citat:
stameni

Moje je pitanje koliko RAM-a da ostavim hostujućem Ubuntuu. Kada sam u VirtualBoxu kreirao guest-mašinu sa 3 gigabajta RAM-a, sam VB je skrenuo pažnju na to da time ostavljam premalo memorije za hosta.


Koji OS vrti guest mašina? Pogledaj (Minimum) System Requirements..

Citat:
Na guestu se ne bi "vrtile" zahtevne aplikacije prilikom pokretanja guesta (eventualno samo Firefox), i ne bi bilo više od jedne virtuelne mašine u jednom trenutku.

Ako se neće vrtiti zahtijevne aplikacije (u ovom slučaju samo internet pretrazivač), onda ti ne treba više od 2 GB rama.
[ stameni @ 17.11.2018. 12:55 ] @
Citat:
kunc: Ako se neće vrtiti zahtijevne aplikacije (u ovom slučaju samo internet pretrazivač), onda ti ne treba više od 2 GB rama.


Guest za sada treba da bude joše jedan isti Ubuntu, radi svakojakog eksperimentisanja i učenja, a možda bih stavio Windows 7 -- takođe radi eksperimentisanja.

U system requiremenstima za Ubuntu piše da je minimum dva gigabajta RAM-a, ali bih da eventualno ostavim guestu tri gigabajta; samo nemam dovoljno iskustva da bih znao da li to može ili ne

Ako drugačije ne može, podeliću memoriju fifti-fifti.
[ stameni @ 19.11.2018. 17:14 ] @
Zbunjuje me to što VirtualBox pri instalaciji Ubuntua 18.0.1 LTS Desktop (kao guesta), po defaultu predlaže svega jedan gigabajt za tog guesta, a u system requiremenstima za taj operativni sistem piše da mu treba dva gigabajta. Zato me i zanimaju tuđa iskustva.
[ nkrgovic @ 19.11.2018. 18:15 ] @
Ako neces da imas GUI onda 1GB, ako hoces (a hoces) stavi 2GB. VirtualBox ti predlaze na osnovu ko zna cega, i verovatno pod pretpostavkom da ces imati Ubuntu minimal install, bez ikakvog grafickog okruzenja. Nista ne boli da imas 2GB, osim cinjenice da ti ostaje 2GB za host - a ti hoces GUI i na guest-u i na host-u. :)
[ stameni @ 20.11.2018. 11:13 ] @
Thought so, biće "na ravne časti" (2 GB za host, 2 GB za guest).

Hvala na odgovoru :)