Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Retina Display

[es] :: Advocacy :: Retina Display

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 11319 | Odgovora: 48 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.hsi.kabelbw.de.



+7177 Profil

icon Re: Retina Display19.06.2012. u 10:45 - pre 144 meseci
@bachi,

Ne znam jos za Retinu ali meni na 168 dpi (Vaio Z) svakako nije potrebno da bilo sta skaliram, i ima jos bafera za "manja" slova.

Retina je 216 dpi - nisam 100% siguran ali moguce je da ljudima sa dobrim vidom nije potrebno da skaliraju bilo sta.

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Marcus Naissus
Niš

Član broj: 291521
Poruke: 92
*.adsl-1.sezampro.rs.



+45 Profil

icon Re: Retina Display19.06.2012. u 11:01 - pre 144 meseci
Citat:
bachi: Što znači šta? Držati se "normalnih" ekrana sa "normalnom" rezolucijom gde će svaka aplikacija izgledati "normalno" ili se zaleteti na Retinu gde ćeš imati ultra mega giga oštru sliku i super grafiku, ali samo na onim aplikacijama koje podržavaju skaliranje? Eeee... Možda za godinu, dve, još uvek se ne bih zaletao na to, sem ako bih se bavio nekom delatnošću gde bi mi retina bila super.


Kada sam poslednji put DPI povećao za 25%, ne samo da je dolazilo do "grafičke degradacije", već i do bljak izgleda samog prozora, kada traka za Meni ne može da stane, pa ide u drugi red i slično.

Nikako ne možeš da porediš izgled aplikacija na Retina displayu sa povećavanjem DPI na nekom običnom monitoru koji uopšte nije pravljen za taj DPI.

Ako već nisi video kako to izgleda na Retina displayu, imaš Google, pa se informiši.

Aplikacije koje ne bi prepoznale da neko koristi Retina display bi takođe bile skalirane na OS X, ali pošto one nisu pravljene za Retina display, ne bi izgledale toliko oštro kada se skaliraju, to jest izgledale bi slično kao da ih gledaš na nekom običnom monitoru, pa bi imao utisak da su blago zamućene.

Uzgred... Prosečan korisnik OS X-a uglavnom koristi Appleove aplikacije (svaki nov Mac dolazi sa skoro svim aplikacijama koje jednom prosečnom koriniku mogu da zatrebaju... a Apple ima i svoje aplikacije za profesionalnu audio i video obradu), a Apple će svoje aplikacije da prilagodi za Retina display, tako da će skoro sve aplikacije koje prosečan korisnik koristi vrlo brzo da podrže Retina display, a i 3rd party developeri će morati da požure da prilagode svoje aplikacije za Retina display da bi zadržali svoje mušterije.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.hsi.kabelbw.de.



+7177 Profil

icon Re: Retina Display19.06.2012. u 11:17 - pre 144 meseci
Citat:
Marcus Naissus
to jest izgledale bi slično kao da ih gledaš na nekom običnom monitoru, pa bi imao utisak da su blago zamućene.


Sorry, na mom "obicnom kucnom monitoru" od 108 DPI nista ne izgleda "blago zamuceno" pa, prema tome, nikakvih slicnosti ne moze biti. Vid mi je sasvim u redu, 'fala bogu.

Aplikacije koje nisu u stanju da skaliraju svoje UI assete ce izgledati GORE nego na native DPI ekranu ako ih OS nasilno skalira. I ni milion marketinga to ne moze da promeni.

Koliko gore je pitanje ukusa + visok DPI Apple-ovog ekrana ce nesto umanjiti problem ali svakako ne mogu izgledati isto kao da nije doslo do skaliranja iz prostog razloga sto supersampling ima artefakte i ne moze da izgleda kao original nikako.

U pitanju je cista matematika, protiv koje RDF ne pomaze.

A evo, i novinari su to jako lepo primetili:

http://m.engadget.com/2012/06/...=8&icid=eng_latest_art_nxt

Citat:

Right now, seemingly every third-party app on the Mac looks terrible.

The primary Apple apps -- Safari, Mail, the address book, etc. -- have all been tweaked to make use of all these wonderful pixels. Sadly, little else has. While we got assurances that third-party apps like Adobe Photoshop and AutoCAD are in the process of being refined, right now, seemingly every third-party app on the Mac looks terrible.

Yes, terrible. Unlike a PC, where getting a higher-res display just means tinier buttons to click on, here OS X is actively scaling things up so that they maintain their size. This means that non-optimized apps, which would otherwise be displayed as tiny things, instead are displayed in their normal physical dimensions with blurry, muddy edges. You do have some control over this scaling, with five separate grades to choose from, but none will make these classic apps look truly good. At least, not until their developers release the updates they're no doubt frantically working on at this very moment.


Tako da, sorry - ili ce aplikacije biti u stanju da same renderuju korektno GUI na vecim DPI vrednostima ili ce izgledati muljavo na Mac OS X-u. U Windowsu covek bar moze da ostavi matore aplikacije na miru tako da se ne skaliraju - pa ako neko ima dovoljno dobar vid na 208 DPI, nece imati nikakav problem.

Posto Mac OS X nasilno skalira sve - aplikacije koje nisu high-DPI-aware ce izgledati muljavo. I, koliko god fantastican bio, Apple-ov RDF to ne moze da promeni :)
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8632
*.3gnet.mts.telekom.rs.



+2790 Profil

icon Re: Retina Display19.06.2012. u 12:56 - pre 144 meseci
Meni nije jasno o kakvoj vi "promeni DPI-ja" pišete. DPI se može promeniti na dva načina - promenom veličine ekrana i promenom rezolucije. DPI je ništa drugo do količnik rezolucije i veličine ekrana u inčima, pa imamo DPI po horizontali i DPI po vertikali. DPI se najbolje menjao na CRT monitorima, a na ostalim se na manju rezoluciju od fizičke može preći odbacivanjem nekih piksela (kada se ne menja DPI) ili glumatanjem da su dva piksela jedan.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

Marcus Naissus
Niš

Član broj: 291521
Poruke: 92
*.adsl-1.sezampro.rs.



+45 Profil

icon Re: Retina Display19.06.2012. u 16:34 - pre 144 meseci
Citat:
Ivan Dimkovic: Sorry, na mom "obicnom kucnom monitoru" od 108 DPI nista ne izgleda "blago zamuceno" pa, prema tome, nikakvih slicnosti ne moze biti. Vid mi je sasvim u redu, 'fala bogu.

Znaš na šta sam misio, što se vidi i iz ovoga što si napisao:
Citat:
Ivan Dimkovic: Koliko gore je pitanje ukusa + visok DPI Apple-ovog ekrana ce nesto umanjiti problem ali svakako ne mogu izgledati isto kao da nije doslo do skaliranja

Znači, aplikacije koje ne porepoznaju Retina display bi renderovale sliku kao za neki običan monitor, ali to svakako ne bi izgledalo onoliko zamućeno kao kad se na običan ekran stavi rezolucija koja nije native jer bi duplo veći DPI ekrana dosta umanjio problem, tako da bi to opet izgledalo slično kao da nešto gledaš na običnom ekranu. U poređenju sa aplikacijama koje su prilagođene za Retina display bi to izgledalo blago zamućeno iz prostog razloga što aplikacije koje podržavaju Retina display izgledaju oštrije nego što je to moguće na običnom ekranu, ali opet ne bi bilo neke baš primetne razlike u poređenju sa onim kako te aplikacije izgledaju na nekom običnom ekranu.

Znači, kao kad na novi iPhone staviš neku stariju aplikaciju iz vremena dok iPhone nije imao Retina display. Da li stare aplikacije na iPhonu izgledaju mutno? Možda u poređenju sa aplikacijama koje podržavaju Retina display, ali te aplikacije izgledaju otprilike kao i što bi izgledale na nekom starijem iPhonu koji nema Retina display ili na nekom prosečnom pametnom telefonu.

Citat:
Ivan Dimkovic: U Windowsu covek bar moze da ostavi matore aplikacije na miru tako da se ne skaliraju - pa ako neko ima dovoljno dobar vid na 208 DPI, nece imati nikakav problem.

Ne znam nikog kom bi se svidelo da mu slova na monitoru izgledaju više nego duplo sitnija od normalne veličine jer bi to za prosečnu osobu već bilo naporno za čitanje sa neke normalne razdaljine od monitora. Ti možeš da podesiš kako da se skaliraju aplikacije (ima 5 režima za skaliranje u podešavanjima na Macovima koji imaju retina display), ali će većina verovatno da izabere da im i one aplikacije koje nisu prilagođene za Retina display budu neke normalne veličine.

Citat:
Nedeljko: Meni nije jasno o kakvoj vi "promeni DPI-ja" pišete. DPI se može promeniti na dva načina - promenom veličine ekrana i promenom rezolucije. DPI je ništa drugo do količnik rezolucije i veličine ekrana u inčima, pa imamo DPI po horizontali i DPI po vertikali. DPI se najbolje menjao na CRT monitorima, a na ostalim se na manju rezoluciju od fizičke može preći odbacivanjem nekih piksela (kada se ne menja DPI) ili glumatanjem da su dva piksela jedan.

Pa o tome i jeste reč ovde... Gustina pixela je veća na Retina ekranu, a ono što Ivanu smeta je to što bi Retina display stare aplikacije prikazivao kao da su 4 piksela (dva vodoravno i dva uspravno) jedan da bi te aplikacije zadržale neku standardnu veličinu.


[Ovu poruku je menjao Marcus Naissus dana 19.06.2012. u 17:49 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8632
*.3gnet.mts.telekom.rs.



+2790 Profil

icon Re: Retina Display19.06.2012. u 18:10 - pre 144 meseci
Ma, jasno je meni da ekran A ima veću gistinu (DPI) od ekrana B, ali ovde se govori o nekim "podešavanjima", a ne o promeni ekrana.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

bachi
Vladimir Vučićević
System administrator
Beograd, Srbija

Član broj: 17912
Poruke: 5318

Sajt: www.bachi.in.rs


+2827 Profil

icon Re: Retina Display20.06.2012. u 07:13 - pre 144 meseci
Pa možeš da povećaš u OSu DPI ako su ti sitna slova i ikonice na prirodnoj rezoluciji.

... Vladimir Vučićević aka. Bachi
~~~ www.bachi.in.rs <<<<>>>> [email protected]
>>> It's nice to be important, but it's more important to be nice...
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8632
*.3gnet.mts.telekom.rs.



+2790 Profil

icon Re: Retina Display20.06.2012. u 10:26 - pre 144 meseci
Koliko vidim, tu se radi o promeni veličine teksta u pikselima tipa, ako ti je DPI ekrana 96, onda je podrazumevana veličina prava stvar za tebe. Dakle, ne menjam ja tu DPI, nego veličinu teksta u pikselima prilagođavam DPI-ju ekrana.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12851



+4784 Profil

icon Re: Retina Display20.06.2012. u 12:36 - pre 144 meseci
Paa, u sustini da, ali ti tu na centralnom mestu odredis proporciju pa dalje Windows to radi na svim mestima. I ne odnosi se samo na fontove.
 
Odgovor na temu

[es] :: Advocacy :: Retina Display

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 11319 | Odgovora: 48 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.