[ gRF @ 26.10.2002. 22:13 ] @
treba mi pomoc oko podesavanja DNS server-a.
hocu da na dva mala servera (FreeBSD + BIND +1IP) postavim nameserver-e za sve domene koje hostujem.

Webhosting tih domena bi bio na serveru3, a email hosting na serveru4. Ako je web server down, email nije, i obratno.
Plus, ako server3 stvarno rikne, brze bolje mogu sve domene da preusmerim na novi server, tako da skoro i nema zastoja.

Ima li ko iskustva sa tim ili savet ?
[ B o j a n @ 27.10.2002. 09:49 ] @
Lepa zamisao, i vrlo ostvarljiva.
Jednostavno unesi u zonu za taj domen 2 mx rekorda. I dolazeca posta ce biti respektivno distribuirana kroz ta dva servera. Pri tom, ovaj drugi ( rezervni ) podesi da svu dolazecu postu za .tajdomen.com salje na onaj prvi ( glavni ), u suprotnom imaces email razbacan na 2 servera, sto je malo nezgodno.

I da, taj rezervni mora imati vrlo, vrlo velik timeout ako racunas da downtime ovog prvog-glavnog ume da bude velik.

[ MoHicAn @ 27.10.2002. 21:18 ] @
Nista od ovoga sto si naveo nije problem osim tog prebacivanja na drugi host preko dns-a posto treba da prodje neko vreme dok se "rasiri" ta tvoja izmena a dok se to ne desi tebi domen jos uvek pokazuje na host koji je down.
[ gRF @ 27.10.2002. 21:48 ] @
Citat:
B o j a n:
Lepa zamisao, i vrlo ostvarljiva.
Jednostavno unesi u zonu za taj domen 2 mx rekorda. I dolazeca posta ce biti respektivno distribuirana kroz ta dva servera. Pri tom, ovaj drugi ( rezervni ) podesi da svu dolazecu postu za .tajdomen.com salje na onaj prvi ( glavni ), u suprotnom imaces email razbacan na 2 servera, sto je malo nezgodno.

I da, taj rezervni mora imati vrlo, vrlo velik timeout ako racunas da downtime ovog prvog-glavnog ume da bude velik.Mozda sam trebao osim FreeBSD-a i BIND-a da navedem i Bole! :-)
One serija knjiga recimo "PHP za idiote" je suvise napredna za mene - treba da naprave posebnu, jednostavniju seriju knjiga "za Boleta". Salu na stranu, ja sam u linux svet usao pre 2.5 minuta optrilike. Koliko god da mi je lako da instaliram razne php skriptove na virtualnom hostingu, toliko mi je ovaj DNS i BIND zbunjujuci. Recimo, ja imam winXP+apache kod kuce i Mandrake9+apache, i fino sam namestio virtualne domene, ali na udaljenom serveru to podesavanje httpd.conf-a mi nikako ne radi.
Toliko za uvod.

Ok, polako ja sad to sve kapiram, taj linux i to (jel' baba, a posto ti frtalj kile tog linuksa?). Poenta je da imam trenutno 23 svojih domena, i jos nekoliko koji nisu moji. I bice ih jos buduce. Vidim recimo zoneedit.com je samo DNS server (probajte, besplatno je), i izmene koje tamo napravim vidljive su odmah (ponekad par minuta) - znaci ne moram da cekam do tri dana da se nameserveri domena propagiraju. A i ako server rikne, ja ne menjam nameservere, samo A record DNS zone, tako da bi promene trebalo da budu vidljive odmah)

Nego, najbolje da preformulisem pitanje - ima li negde na netu uputstvo za freeBSD za debile? Recimo, ulogujem se na server sa SSH, i kucam "dir" ali onaj ne reaguje. To isto kad radim na RedHat-u funkcionise lepo.
Mozda kad nih uspeo da lociram i vidim named.conf ili hosts.conf, mozda bih i mogao da podesim server :)

Pretpostavljam da to moze da se namesti da svaki put kad dodam novi domen na taj DNS server, da ga dodam u named.conf (ili vec gde treba), restartujem BIND i to je to.
[ B o j a n @ 28.10.2002. 09:19 ] @
Ne ocajavaj, postoji nesto za tebe. Knjiga se zove Unix za neupucene ( Unix for dummies ), bez uvrede, ali to je za tebe. Ovo govorim sa najboljom namerom.