[ igracc @ 31.08.2007. 16:30 ] @
Imate li saznanje koliko je priznat tehnicki fakultet "Mihailo Pupin" u Zrenjaninu.
Interesuju me smerovi vezani za IT. Znam da su mnogo priznatiji u BG i NS prilikom trazenja posla,pa me interesuje kakvo je stanje sa gore pomenutim faksom.
[ Bata1981 @ 01.09.2007. 21:14 ] @
Koliko ja znam,to je "kaubojski fakultet" ne može se porediti sa FTN iz Novog Sada.
[ igracc @ 01.09.2007. 22:00 ] @
Pozdrav
Isao si na taj faks ili ...
Reci mi nesto konkretno ili si samo cuo price.
[ jecakg @ 04.09.2007. 23:07 ] @
Priznat gde? U inostranstvu ne priznaju nista sem BG Univerziteta.
[ srdjan_m @ 05.09.2007. 09:37 ] @
Priznat je samo u zgradi fakulteta-:)
Priznat je svaki fakultet kod nas ali je pitanje koliko je neki fakultet cenjen što se za ovaj ne može baš reći.
Ja sam ga završio (kao istureno odeljenje). Da bih položio ispite (na ovaj način se sve polaže pismeno, moguće je brže studiranje i sl.) sam morao da učim ali to nije ni blizu onoga kako se radi na ozbiljnijim fakultetima. Sve to studiranje deluje "onako usput". Kad su u pitanju studenti koji redovno studiraju i pohađaju nastavu, čuo sam da je ipak ozbiljnije i ne predstavlja sprdnju kao za nas iako na kraju dobijamo istu diplomu.
Pretpostavljam da je ZR fax u rangu fakulteta u KG, PR i sl.
[ jojzi @ 21.10.2007. 15:41 ] @
Citat:
jecakg: Priznat gde? U inostranstvu ne priznaju nista sem BG Univerziteta.


Molim te...
drug se bez problema prebacio sa Elektronskog fak. u Nisu na TU Darmstadt_u
http://www.tu-darmstadt.de/.
Cak su mu i priznali ispite, naravno uz sudski overene prevode plana i programa za ispite koje je polozio.

Samo je BU zlatan, a Novi Sad i Nis ne postoje!?!
:P
[ Texecom @ 16.01.2008. 20:28 ] @
Zanima me opcija studiranja u isturenom odeljenju u Beogradu, da li možete da mi objasnite detalje?
[ igracc @ 16.01.2008. 22:54 ] @
Pozdrav
Prvo se raspitaj na fax-u da li uopste postoji istureno odeljenje u BG.
Zbog akreditacije svi fakultetu treba da imaju predavanja na maticnom fakultetu
[ Nebojsa Marinkov @ 12.09.2010. 12:00 ] @
E ovako, jeste da je tema zastarela, ali ja bih da dam svoje viđenje fakulteta ako nekoga još zainteresuje.
Naime završio sam ovaj fakultet ove godine na smeru profesor informatike.
TF "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu definitivno nije priznat iako jeste akreditovan. Na sajtu infostud se ne pominje da uopšte postoji. Loša reputacija ga prati iz 90ih godina kada je dekan bio neki podmitljivi SPS-ovac pa je bilo kaubojštine na sve strane. Situacija više nije takva (bar u IT sektoru koliko ja znam).
Ipak to nije jedini razlog zbog kojeg fakultet nije priznat jer se on završava relativno lako. To ne znači da se ne treba potruditi jer oni studenti koji ne dolaze na predavanja i jedini cilj im je da polože ispit imaju prilično muke kod nekih predmeta dok su neki drugi čista smejurija. Svakako, kvalitetno znanje vam se daje, ali je vaš izbor da li ćete ga uzeti jer se većina ispita može proći i sa samo nekim osnovnim znanjem a neki su toliko glupavi i ne potrebni (po meni) da nije greh prepisivati. Btw. "programski jezici" nisu ni laki za položiti, niti je moguće prepisati a ti je najvažniji predmet, zar ne?

Elem, evo dobrih i loših strana pa vi vidite
Dobre strane:
- Ako ste tip studenta koji stvarno hoće da stekne znanje a ne samo da dobije neku diplomu to je veoma moguće i pristupačno. Ovde rade par veoma kvalitetnih profesora i asistenata koji su uvek spremni da pomognu i na predavanju i van njega. Npr:
* Dušan Malbaški - savršeno dobro objašnjava programiranje i metode i principe
* Borisav Odadžić - Mreže i telekomunikacije
* Dragica Radosav - Osnove, programiranje, softversko inženjerstvo..
Asistenti:
* Dejan Lacmanović - programiranje, operativni sistemi
* Željko Stojanov - programiranje, operativni sistemi
* Dalibor Dobrilović - rač. mreže, rač. grafika
* Ljubica Kazi - vizuelno programiranje, SQL baze podataka
* Zoltan Kazi - SQL baze podataka
Dokaz o ovome što govorim je da su neki studenti sa ovog fakulteta pobedili na srpskim kvalifikacijama za Imagine Cup takmičenje 2010 i tamo zauzeli drugo mesto. Više informacija ovde.

- Možda je i dobra stvar što se neke tupave stvari mogu položiti na lak način tako da se može posvetiti više vremena onome što vas stvarno interesuje. To je već diskutabilno.

- Fakultet sarađuje sa Microsoft-om tako da se tamo održavaju redovno predavanja o novim MS tehnologijama i dele se knjige u izdanju MS press (na engleskom). Takođe studenti mogu skinuti sa DreamSparka besplatno softver kao što je windovs 7 , Visual Studio, SQL server i sl. i to pune potpuno funkcionalne verzije kao i što koriste profesionalni programeri, samo što se ne mogu koristiti u druge svrhe osim za učenje. Takođe se dobijaju i besplatni vaučeri sa kodovima za microsoftov e-learning.

- Organizuju se kursevi iz C# za početni i napredni nivo, koji su besplatni za studente i njih drže stariji studenti koji su svesni situacije

Loše strane:
- Ovde rade i par mnogo loših profesora i asistenata koji jesu stručni ali na predavanju ubijaju u pojam i ništa više. Ima i par ne stručnih aistenata koje svakako neću imenovati.

- Kao što rekoh, morate sami pogurati da steknete pravo znanje, pa opet tu su asistenti voljni da pomognu. Svakako u Beogradu i Novom Sadu ćete više naučiti po defaultu.

- Valjda zbog saradnje sa Microsoftom, nema ni govora o PHP-u, Javi, Linux-u...

- Ako pak steknete neko dobro znanje za dalje razvijanje i učenje (koje je karkteristično za IT) možda ćete morati da ipak ubeđujete ljude da vredite nešto iako ste završili na TFZR. Sa druge strane tu je intervju, diploma je sve manje značajana u it sektoru, a znam par ljudi koji su našli dobar posao kao programeri u NS. A i ova pobeda na Imagine Cup-u bi valjda trebalo da malo popravi situaciju, bar da infostud prizna da fakultet postoji, a uveravam vas da postoji video sam ga svojim očima, studirao sam tamo!

Rezime: ako imate para, mogućnosti želje, idite u BG ili NS, a ako ne ZR je sasvim u redu nedostatke sam naveo pa vi procenite. Ovo što sam napisao važi za informatičke smerove, za ostale nisam kompetentan.
[ Vladimir Magoč @ 16.09.2010. 17:39 ] @
@ Nebojsa Marinkov
http://prijemni.infostud.com/Tehnicki-fakultet/Zrenjanin/52
[ neutralan @ 04.06.2012. 13:30 ] @
Malo sam se ubedacio, ja idem na ovaj fax i blizu Sapca sam (prebacio sam se sa visoke skole) i smer sam profesor tehnike i informatike. Primetio sam da ima laksih predmeta mada ima i tezih npr matematika 2 kod Ilije Kovacevica. Nbt to ja sam treca godina i sada razmisljam ako me neko nece zaposliti kao nastavnika tehnickog ili informatike samo zato sto sam zavrsio na Pupinu onda da se ispisem i odem lepo da radim nesto tipa odem u vojsku. Stvarno nzm sta da radim sad? Meni je inace na mom smeru ok ima nas 8 i lepo se slazemo profesori koji meni predaju su svi OK. Ima jedan dva ispita koja se lakse polazu.
[ igracc @ 05.06.2012. 14:50 ] @
Zavrsio sam takodje fah 2010 dipl.ing.informatike, takodje sam se prebacio sa vise skole. E sad sto se tice posla u skoli, mislim da je mnogo bitnije da li imas nekog da te ubaci, nego sta si zavrsio. Znam ljude koji predaju sa visom skolom, samo sto su imali nekog da ih ubaci. Imao sam takodje slucaj u visokoj poljoprivrednij skoli, da su primili jednu devojku umesto mene, pod izgovorom da nas fakultet ne priznaju u statutu, e sad da li je stvarno tako ili... mislim nema logike da drzavna institucija ne priznaje drzavnu instituciju...
[ neutralan @ 05.06.2012. 16:42 ] @
A ti ne mozes tehnicko da predajes? Ko ti je rekao da ne mozes da predajes? Mozda zato sto nisi imao master? Na visokoj poljoprivrednoj u Sa predaje jedan sa naseg faxa iz ZR-a. Zavrsio je nesto za menadzment
[ igracc @ 06.06.2012. 08:43 ] @
Sta predaje, sto se tice drugog odgovora direktorica mi je tako rekla, inace ni ta devojka sto je pocela da radi nije zavrsila master, nego studije po starom programu kao i ja...
[ neutralan @ 06.06.2012. 08:46 ] @
Asistent je...predaje menadzerima neke predmete...sto nisi dao master za tehniku i informatiku?
[ igracc @ 06.06.2012. 09:22 ] @
Zavrsio sam po starom programu 5 godina, trebalo bi da priznaju master, e sad to zavisi od fakulteta a oni otrovi ne priznaju pa traze pare za master, planirao sam da upisem kada upadnem u neku skolu, a ovako da ponovo dajem pare za master, a nisam iskoristio ni ovo zvanje posto ne radim, i poslove koje sam radio nisuu bili vezani za struku, nemam pojma sta je pametno, mislio sam takodje zavrsiti CISCO kurs koji treba da pocne u tehnickoj skoli u Sapcu...
[ neutralan @ 06.06.2012. 15:21 ] @
Pa nzm sad kako bi ti bilo posto plan se razlikuje, imas masinskih predmeta pa ces sigurno morati da das neku razliku :/