[ Petar Petrović @ 30.11.2013. 00:52 ] @
Imam 4 domena i na tim domenima po par email adresa, većina njih su moje a pojedine koriste kolege i drugari. Do sad sam sve te domene držao na plaćenom mail serveru, međutim, više nemamo računicu da plaćamo relativno velike pare za običan mail server, pa je ideja da se zakupi pristojan i pouzdan VPS i da se digne mail server za sve nas.

Zakupio sam VPS i podigao Debian 7 na njemu, a onda sam instalirao Postfix + Dovecot, namestio SSL sertifikat i sve što treba. Spam blokiram preko RBL listi i evo već par dana nema spama ni u tragovima. Takođe sam namestio SPF zapis, a odradio sam i DKIM potpisivanje i sve radi kako treba. Takođe je i PTR record na svom mestu.

Testirao sam mail server sa svim većim email provajderima, i svi provajderi primaju poštu uredno u inbox, jedino se Outlook.com pravi pametan i uporno nas stavlja u Spam folder. Da situacija bude još ironičnija, analizom headera se jasno vidi da mail prolazi i SPF i DKIM testove, ali i pored toga završava u Spam folderu.

Je l' ima neko ideju kako da konačno nateram Outlook.com da me ne vidi kao spamera? Gmail, Yahoo!, Apple iCloud i svi ostali primaju poštu bez problema.
[ Aleksandar Olujic @ 06.12.2013. 14:34 ] @
da nije onaj neki automatic greylisting koji sve gura u spam folder sve dok ne posaljes email na tu adresu ili tako nesto?
[ Petar Petrović @ 10.12.2013. 07:35 ] @
Ne, situacija je zapravo još gora. Posle malo guglanja, nailazim na ovo:

http://serverfault.com/questio...hotmail-still-reject-my-emails

Da čovek ne poveruje.
[ tarla @ 10.12.2013. 10:10 ] @
Da tačno. Ja sam tamo negdje 2008-2009-te takođe morao ručno unijeti IP adrese email servera.

AOL sam recimo morao zvati telefonom da upišu ručno podatke (hostname i IP adresu). Naravno, imaš niz provjera prilikom razgovora...
[ Petar Petrović @ 13.12.2013. 13:12 ] @
Posle svega što sam proživeo i što još uvek proživljavam sa svojim mail serverom, konačno sam skapirao zašto su email administratori najskuplji među administratorima. Definitivno je ovo sa mail serverima postalo jedno opšte ludilo i prešlo u sistem po kome si kriv dok se ne dokaže da si nevin. Definitivno je vreme da se napravi potpuno novi protokol za komunikaciju i da se email iskoreni, ali kontam da je u trenutnom poretku stvari to malčice nemoguće, a i ništa ne fali emailu kao takvom, fali mu milion zavrzlama oko njega koji šatro sprečavaju spam.
[ tarla @ 15.12.2013. 16:48 ] @
Potpuno si u pravu.

Najviše me nerviraju situacije gdje si unaprijed osuđen a taj neko sa druge strane ima svoje viđenje kako Internet treba da funkcioniše i koje se u principu ne razlikuje od klasičnog fašizma :) Da ne spominjem idiotski podešene SPF validacije, interno pravljene blackliste na osnovu ko zna kojih kriterija...