[ pisac @ 20.05.2018. 15:19 ] @
Zaglavio mi se kernel thread "khubd" a i "kswapd0" dok sam radio:

dd if=nekiimage.iso of=/dev/nekaSDkartica


Sve radi na kompjuteru od servisa (web, sshd) ali korisnički interfejs se ili smrzao ili usporio drastično. Usb miš se ugasio, lsusb pokazuje fiksno stanje i nema promena šta god da se ubacuje i vadi iz USB-a, CPU % procesora je mizerno ali je load average 18 već satima, dotični dd je smrznut i ne može da se ubije, a šta god sam startovao a ima veze sa diskovima je takođe odmah zaglavljeno i ne može da se ubije (pm-hibernate, sfdisk, hdparm, sync...) i sve u svemu kompjuter je neupotrebljiv iako na njemu i dalje radi gomila prozora kojima ne mogu da pristupim.

Mogu da otvorim novu X sesiju preko mreže i da radim tako, ali ne mogu da dohvatim one prozore koji su ostali na lokalnoj nedostupnoj X sesiji.

To nije prvi put, i ranije mi se dešavalo da se komp identično smrzne dok radim isto dd a swapfajl i memorija su napunjeni na oko 15GB. Iako imam 32GB swapa (a 16GB memorije) to 15+15 mu je neka granica posle koje sistem počinje da se gubi. Pretpostavljam da je to neki bag u kernelu, neki race condition ili slično (zbog takvih sličnih race bagova u medicinskoj opremi sa zračenjem je bilo i smrtnih slučajeva).

No svejedno, pitanje je da li ima ikakve šanse da nekako nekim magičnim postupkom "odglavim" ili restartujem samo "khubd" i "kswapd0" niti bez da restartujem ceo kernel odnosno kompjuter, ili nema?. Žao mi da poubijam sve one programe koji i dalje rade bez problema, samo zato što su se zaglavile dve niti.
[ Branimir Maksimovic @ 20.05.2018. 15:58 ] @
Pa ne znam, ako su se procesi zaglavili to mirise na neku hw gresku. E sad imas sysrq+reisub standardno za restartovanje na lep nacin, ukoliko si to enable-oavo. Ne znam sta da ti kazem i to sa swapom, sto bi dd uzimao swap?
To sto je veliki load indikuje da imas ogromnu disk aktivnost. Sve u svemu sve zavisi sta je tu sve pokrenuto i sta jos radi i ne radi. Osim toga da nisi probao da kopiras preko mountovane kartice? Nemam vise ideja.
[ pisac @ 20.05.2018. 16:44 ] @
Ne znam što bi uzimao, ali znam da se zaglavljuje samo kad je swap natrpan. A disk je svakako aktivan, ali ne ovaj pravi nego onaj na zaglavljenoj usb SD fleški preko zaglavljenog khubd-a na basu na kome ništa više ne reaguje, a po kome i dalje piše dd koji ne može da se ubije.

Da restartujem preko sysrq-trigger mogu i sam, a mogu i rukama i nogama da restartujem, nego ja bih da ga ne restartujem uopšte.
[ Branimir Maksimovic @ 20.05.2018. 16:52 ] @
Ako nesto zestoko svapuje, pogledaj situaciju sa procesima. Probaj da ubijes neki proces koji zauzima dosta rama, da bi smanjio pritisak na sistem. Ukoliko je moguce pogledaj dmesg, i vidi koje se greske pojavljuju. Ako je samo swap to moze da se smiri.
[ Aleksandar Đokić @ 20.05.2018. 22:03 ] @
A ako iskljucis taj mis? To sa khubd mi lici da nesto sa USB drnda.. mozda pravi neke evente itd.